Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Demir Özlü'ye Verildi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) 7. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü bu yıl şair ve yazar Demir Özlü'ye verildi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) 7. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü bu yıl şair ve yazar Demir Özlü'ye verildi. Demir Özlü, ödülünü MTSO Başakvekili Kasım Tanrıöver ile seçici kurulda bulunan Celal Soycan, Özdemir İnce ve İpek Ongun'un elinden aldı.
MTSO'da düzenlenen törene, MTSO Başkanvekili Kasım Tanrıöver, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürü Erdoğan Şanal, Mersin Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, yazar Özdemir İnce, Murat Katoğlu, Latife Tekin, İpek Ongun, Celal Soycan ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan MTSO Başkanvekili Kasım Tanrıöver, Kent Edebiyat Ödülü'nün Mersin'in kültürel tanıtımının yanı sıra hayatını edebiyata adayanlara karşı başlatılan bir etkinlik olduğunu kaydetti. Yaşadığı toplumu ve toprağı bir sanatçıdan başka kimsenin daha iyi tanımayacağını vurgulayan Tanrıöver, "Bu ödülün verilme gerekçelerinde çok önemli maddeler var. Bu ödülün en önemli parçası dilimize yaptığı katkılar anlamında görüyorum. Her millet kendi dil kökleri ile düşünür. Kendi oyunlarını anlatmak için yarattığı kelimelerle düşünceyi üretir. Başka milletlerle etkileşimleri sonucunda her dil birbirinden mutlaka etkilenir. Bu da gayet doğaldır. Anca bu etkileşim kendi dilinin yok olma seviyesine kadar gelirse büyük sorunlar ortaya çıkar. Her toplum kendi kelimeleri ile düşünür, kendinize ait olmayan bir kelime ile düşünemezsiniz. Eğer düşünce üretemezseniz felsefede, sanatta, bilimde hatta finans dünyanızda bile gelişme gösteremezsiniz. Bu anlamda felsefede, sanatta, bilimde ilerlemek istiyorsak önce hazinemiz olan dilimizde kelime köklerimize sahip çıkmalıyız" dedi.
"TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ ÖDÜLÜDÜR"
Şair ve yazarlar Murat Katoğlu, Latife Tekin ve Celal Soycan'ın Demir Özlü'nün sanatını değerlendirdiği törende konuşan dünyaca ünlü Mersinli yazar Özdemir İnce ise yıllar önce bu ödül töreninin yapılmasının kendisine sunulduğunda bir garip olduğunu belirterek, "O zaman MTSO Başkanı rahmetli Kadri Şaman ile Meclis Başkanı Faik Burakgazi bana Mersin'de bir edebiyat ödülü kursak nasıl olur diye sordular. Ben acayip oldum. Çünkü bu müthiş bir aşama, aydınlanmaydı. Bu 2 Mersinli çocuğun böyle bir şeyi düşünmesi beni müthiş heyecanlandırdı. Elbette dedim. İşte o günden beri yapıyoruz. Şu anda benim görüşüme göre Türkiye'nin en önemli ödülüdür. Çünkü üzerinde en ufak bir kuşku yoktur. Bu ödül torpilli verilir, şuna verilir, buna verilir diye bir şey söz konusu değildir. Bizim ödül verdiğimiz yazarlarımızın hepsi dünya çapında yazarlardır. En iyi dünya yazarlarından bir sigara kağıda daha az değillerdir. O bakımdan ben yaptığımız işle iftihar ediyorum. Bu çalışmayı ortaya atan rahmetli Kadri Şaman ile Faik Burakgazi'ye çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
1950 kuşağının bir mucize kuşak olduğunu kaydeden İnce, "O zamana kadar Türkiye'de edebiyat İstanbul kaynaklı çıkıyordu. İstanbul'dan yönetiliyordu. İstanbul egemenliği vardı. 1950'lerin ortasından itibaren 1950'li kuşağın ortaya çıkmasında en önemli unsuz bizim Cumhuriyet kuşağının, Cumhuriyet eğitimini en verimli olduğu bir dönemde ilkokulda, ortaokulda, lisede okumuş olmamızdır. Çok sağlam Türkçe eğitim gördük. Çünkü Türkçe zayıfsa doğrudan sınıfta kalıyordunuz. O yüzden o dönemin çocukları bir başka yetişti" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından sahneye davet edilen Demir Özlü'ye seçici kurulda bulunan Celal Soycan, Özdemir İnce, İpek Ongun ve MTSO Başkanvekili Kasım Tanrıöver birlikte ödülünü verdi. Ödülünü alan Demir Özlü, siyaset, toplum ve dil ilişkisini konuştu. Özlü, yazmaya başladığındaki amacının Türkçeyi iyi bir dil haline getirmek olduğunu belirterek, "Batıdaki en iyi edebiyat yapıtları ölçüsünde, yaşamsal yaratıcı yapıtlar ortaya koymak gerçekleştirmeye çalıştık. Gerçekleştirebildik mi, elbette ben bilemem. Bu da eleştirmenlerin, edebiyat tarihçilerinin ve entellektüllerin cevaplayacağı bir soruydu. Beni bu ödülle layık görenleri çok teşekkür ederim" dedi. - MERSİN