Haberler

Meyve Ağaçlarını "Mavi Leğen" ile Koruyorlar

Güncelleme:
Abone Ol

Amasya'nın Hamamözü ilçesinde çiftçiler, meyve ağaçlarını böceklere karşı korumak için mavi renkteki içi su dolu leğenleri kullanıyor.

Hamamözü ilçesinde çiftçiler, meyve ağaçlarını böceklere karşı korumak için ilaçlama yapmak yerine, böceklerin dikkatini çeken mavi renkteki içi su dolu leğenleri kullanıyor.

Meyve ağaçlarındaki çiçekler ve meyveler için zararlı olan böcekler, dikkatlerini çeken mavi renkteki su dolu leğende toplanıyor, böylelikle meyve ağaçları organik yöntemlerle zararlılara karşı korunuyor.

Çiftçiler, ülke genelinde erken çiçeklenen meyvelerin ani soğuklarla gördükleri zararla kıymetlenen meyvecilik sektöründen karlı çıkmak için ürün korumasında yeni yöntemler denemeye başladı. Hamamözülü çiftçiler, çiçek dönemindeki bahçelerinde kimyasal ilaçlar kullanarak arı gibi faydalı canlılara zarar vermemek için aldıkları ortak karar doğrultusunda, soğuktan etkilenmeyen meyve ağaçlarına mavi leğenle yapılan tuzaklı uygulamalardan sonuç almaya başladı.

"Bu yöntem arılara zarar vermiyor"

Hamamözü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Selçuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl özellikle 29-30 Mart tarihlerinde meydana gelen don olayından sonra bazı bölgelerde meyve bahçelerinde çok büyük zarar oluştuğunu söyledi.

İlçedeki meyve ağaçlarının don olayından zarar görmediğini vurgulayan Selçuk, "Meyve bahçelerimiz çiçeklenme aşamasında, çiçek döneminde en büyük zararlı 'bakla zınnı' denilen bir böceğin varlığı. Bu böcek özellikle çiçeklerin polenlerini ve dişi organlarını yemek suretiyle zarar vermekte. Hatta bu zarar yüzde 100'lere kadar varmakta" dedi.

Bu zararlıdan korunmak için en güzel yöntemin "mavi leğen" olduğunu aktaran Selçuk, şunları kaydetti:

"Mavi leğenleri yarısına kadar su doldurmamız durumunda bu böcekler mavi renk cezbettiği için leğenin içine gelmekte ve suyun içinde ölüp böylece bitkiye zarar verememektedir. Sonuçlarından biri de kimyasal ilaç kullanmadığımız için arılara ve çevredeki diğer canlılara zarar vermememiz, böylece organik diyebileceğimiz bir ürünü hedeflememizdir. Bu uygulama sayesinde meyve hasadından Amasya ve ilçe ekonomisine büyük bir gelir bekliyoruz. Öte yandan bu uygulama il ve ilçelere örnek olacaktır."

Kaynak: AA / Yerel

Mahmut Selçuk Hamamözü Amasya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title