Haberler

MHP'li Kılıç: "Akkuyu'da Büyükşehir Belediyesi'nin Hiçbir Ölçekte Plan Yetkisi Yoktur"

Abone Ol

MHP Mersin İl Başkanı Sebahattin Kılıç, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan 1/100 Bin Ölçekli Mersin Çevre Düzeni Planı ile ilgili Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik eleştirilere, “Akkuyu NGS‘nin bulunduğu alanda Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir ölçekte plan yetkisi yoktur, yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndadır” diyerek yanıt verdi.

MHP Mersin İl Başkanı Sebahattin Kılıç, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanan 1/100 Bin Ölçekli Mersin Çevre Düzeni Planı ile ilgili Akkuyu Nükleer Santrali'ne yönelik eleştirilere, "Akkuyu NGS'nin bulunduğu alanda Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir ölçekte plan yetkisi yoktur, yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndadır" diyerek yanıt verdi.

MHP İl Başkanı Kılıç, yaptığı yazılı açıklamayla Mersin İl Çevre Düzeni Planı'nda Akkuyu Nükleer Santrali'nin kararının merkezi idareye bırakılması çerçevesinde yapılan tartışmalara dahil oldu. Mersin'in 1980'li yıllardan bu yana ve kontrolsüz, plansız bir kentleşme, sanayileşme süreci geçirdiğini ve hala da bu durumun devam ettiğini belirten Kılıç, "Bu dönemde büyük ölçüde sanayi sektörünün yarattığı istihdam kaynakları sebebiyle devamlı göç almıştır. Kontrolsüz ve çarpık kentleşme, arkasından demografik entegrasyonun yarattığı sıkıntılar sebebiyle de henüz kendi kimliğini yaratamamıştır. Bölgenin deniz ve kara yoluyla ile Ortadoğu'ya açılan kapısı olma özelliği ve jeopolitik önemi bir türlü öne çıkarılamamış, Mersin ne sanayi ne turizm ne tarım ne de ticaret merkezi olmuştur. Bunun vebali elbette kentin dinamiğini oluşturan STK'lar ve bu şehri yöneten ve merkezi hükümete gönderdiği siyasetçiler olmuştur" dedi.

"İl Çevre Düzeni Planı, kısır çekişmeler nedeniyle 2004'ten bu yana onaylanamadı"

2004 yılından bu yana hazırlığı yapılan ve Mersin'in imarının anayasası niteliğinde olan İl Çevre Düzeni Planı'nın bir takım kısır çekişmeler ve rant kavgaları nedeniyle bir türlü onaylanmadığını dile getiren Kılıç, buna bağlı olarak alt ölçekli planların da hayata geçirilemediğine dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2013 yılında Adana ve Mersin'i içine alan 2025 yılını projeksiyonlayan bir bölge planı niteliğinde 1/100 bin ölçekli Adana-Mersin Çevre Düzeni Planı'nı hazırlayıp onaylayarak hayata geçirdiğini anımsatan Kılıç, "Bu planda, plan yapma ve onama yetkisi, ilgili bakanlıkların uhdesinde olan alanları işaretleyerek kalan diğer alanlarda plan yapma ve onama yetkisini Büyükşehir Belediyesi Meclisine bırakmış bulunmaktadır. Mersin Büyükşehir Belediyemiz, şehrimizin imarının anayasası niteliğindeki İl Çevre Düzeni Planı'na büyük bir cesaret ve özveriyle neşter vurmak, yıllardır çözülemeyen bu sorunu halletmek üzere harekete geçmiş, yoğun çalışmalar sonucunda da şehrin dinamiklerinin taleplerini karşılayacak İl Çevre Düzeni Planı'nı onaylayarak hayata geçirmiş bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Akkuyu'da Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir ölçekte plan yetkisi yoktur"

Onaylanan planla ilgili özellikle Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ile ilgili eleştiriler geldiğine işaret eden Kılıç, şöyle devam etti:

"Akkuyu NGS'nin bulunduğu alanda Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir ölçekte plan yetkisi yoktur, yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndadır. Kaldı ki, bu planda adı geçen ve eleştiriye konu olan Akkuyu NGS'in bulunduğu alan, 1974 yılında Deniz Baykal'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde Nükleer Güç Santrali alanı olarak onaylanmış bulunmaktadır."

"Mersin'in gelişmesinin önünde hiçbir engel kalmamıştır"

Paydaşlarla birlikte koordineli bir çalışmayla hazırlanan planla Mersin'in gelişmesinin, sanayileşmesinin ve refahının önünün açıldığını savunan Kılıç, şunları kaydetti:

"Bu planla arsa arzı önemli ölçüde arttırılmış, arsa maliyetleri düşürülmüş, konut edinmek isteyen vatandaşlarımıza daha düşük maliyetli konut edinmesinin önü açılmış bulunmaktadır. Şehrin imar rantından edinilecek gelirin mümkün olduğunca bu şehirde yaşayan insanlar arasında pay edilmesi sağlanmıştır. Mersin Büyükşehir Belediyemiz, belediyeciliğin sadece kaldırım yapmak, yol yapmak, ağaç ve çiçek dikmek, yolcu taşımak olmadığını şehrimize kazandırdığı İl Çevre Düzeni Planı ile ispatlamış bulunmaktadır. Arttık bundan sonra Mersin'in gelişmesinin önünde hiçbir engel kalmamıştır. Mersin'de yatırım yapmak, fabrika kurmak isteyen yatırımcıların önü açılmıştır. Bu planla yerli ve yabancı yatırımcılara iştigal konularına göre arsa tahsisindeki orun ortadan kalkmıştır. Serbest Bölge'nin alanı genişletilerek, yıllardır bekleyen yatırımcı taleplerine cevap verilmesi sağlanmıştır. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın üstün gayretleri ile onaylanan bu planın, önümüzdeki yıllarda şehrin nüfus artışı ve sosyo ekonomik gelişmeleri dikkate alınarak, modern ve çağdaş bir şehir yaratacağına, şehrimizin gelişmesine büyük katkı sunacağına inancımız tamdır." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title