Milas'ın Meşhur Halıları Meydanlarda
Muğla’nın Milas ilçesinin meşhur halı motifleri, şehir merkezinin meydanlarına işlendi.
Muğla'nın Milas ilçesinin meşhur halı motifleri, şehir merkezinin meydanlarına işlendi. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin ilçede gerçekleştirdiği dönüşüm projesi kapsamında, halı motifleri Atapark Meydanı'nı süsledi.
Milaslı kadınlar tarafından özenle, en güzel renk ve desenlerle dokunan Milas halıları şimdi meydanları süslüyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçe merkezinde gerçekleştirilen dönüşüm projesi kapsamında, meşhur Milas halısının motifleri şehir merkezinde bulunan Atapark'ın meydanına işlendi. Proje kapsamında kent dokusuna uygun olarak meydana işlenen motifler, şehre farkındalık kazandırdı. Dokumacıların duygularını, düşüncelerini, inançlarını, gelenek ve göreneklerini dokudukları halılarda motifler yardımı ile anlatmakta ve bir sonraki kuşağa aktardığı motifler, şimdi meydanlara indi. Muğla Büyükşehir Belediyesi, 3 tane Milas halısını özel olarak işlettiği seramiklerle Atapark'ın zemininde sergilemeye başladı. Proje, Milaslıların büyük beğenisini topladı.
MİLAS HALISI MOTİFLERİ
Bordür hemen hemen tüm halılarda bulunmaktadır. Enli ve dar olmak üzere içe doğru birkaç kez tekrarlanmaktadır.
Milas halıları geniş bordürlü halılardır. Orta kısımları dar uzun bir dikdörtgen şeklindedir ve bu kısımda iri ve kare görünüşlü motifler yer almaktadır. Yörede bordür "su", göbek "göl", köşe "eyme" olarak adlandırılır. Milas halılarında kullanılan motif ve figürler; Ada Milas: Patlıcanlı, Cıngıllı Cafer, Tabaklı Cafer, Gemi Suyu, Eli Koynunda, Demirciler, Ladik gibi geçmişin izlerini taşıyan desenlerdir. Bordürlerine göre halı desenleri gruplandırılmaktadır.
ADA MİLAS HALISI…
Kullanılan, bu motif adını ilk çağ dönemlerinde yörede yerleşmiş olan Karya uygarlığının kraliçesi "Ada"dan almaktadır. Ada Milas'ı motifi, halıların büyüklüğüne göre
tekli ya da ikili olarak dokunan bordürlerde kullanılmaktadır. Ada Milas'ının çiçekleri karanfile benzediği için "karanfilli" de denilmektedir. Bordürlerinde " Ada Milası" motifi kullanılan halıların orta kısımlarında en çok "baklaçiçeği", "tavukayağı", "cıngıllı Cafer" beraber ve "turunçlu göl" motifleri kullanılmaktadır.
Gemi suyu desenli halılarda, "Gemici Suyu" veya "Gemi Suyu" da adlandırılan "Gemi Suyu" motifi, bordürlerde tekli ya da ikili olarak dokunmaktadır. Orta kısımlarında ise, "Turunçlu Göl","Tavuk Ayağı" ve "Cıngıllı Cafer" beraber "Elibelinde" (yörede elikoynunda) ve "Baklaçiçeği" motifleri yer almaktadır. "Demirciler" deseni birçok motifin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Diğer motifler gibi bordürlerde kullanılan bu desen ayrıca, "El-turunç" ve "Anahtarlı Su" olarak da adlandırılmaktadır. - MUĞLA