Haberler

Milas'ta Yeşil Gübreli Tarım Yapılıyor

Abone Ol

Muğla’da ilk kez Milas Şenköy’de uygulamaya geçen ‘Yeşil Gübreleme’ projesiyle birlikte Milaslı çiftçilerin yüzü güldü.

Muğla'da ilk kez Milas Şenköy'de uygulamaya geçen 'Yeşil Gübreleme' projesiyle birlikte Milaslı çiftçilerin yüzü güldü. Yeşil gübreleme sistemiyle beraber çiftçiler zeytinlerin hasat zamanında ürününden yüksek verim almaya başlayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği ' Çatak Projesi' kapsamında, Muğla'da ilk kez Milas'ın Şenköy Mahallesi'nde yeşil gübreleme yapıldı. Zeytinliklere uygulanan yeşil gübreleme ile beraber ürün hasadından oldukça yüksek verim alınması bekleniyor. Bu kapsamda projeye katılan 22 çiftçiye sertifika verildi.

Şenköy Mahallesi Çatak Projesi Yeşil Gübreleme ve Tarım Günü'nde, yeşil gübreleme sonrasında zeytin ağaçlarında yaşanan değişime dikkat çekildi. Yeşil gübrelemede hasat yapıldı. Şenköy Mahallesi'nde yapılan törene; Milas İlçe Tarım Müdürü Eşref Arslan, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Muammer Bektaş, Kavaklıdere İlçe Tarım Müdürü Emrullah Çetin, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Mesut Durmuş, İl ve İlçe tarım müdürlüğü personeli, Şenköy Mahalle Muhtarı Nihat Özen ve mahalleliler katıldı.

"YEŞİL GÜBREYLE KANSERİ TETİKLEYECEK YİYECEKLERE SON"

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başladı. Yeşil gübreleme çalışmaları hakkında konuşmalarını gerçekleştiren, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Mesut Durmuş bu projeyle beraber de organik tarımın desteklendiğini açıkladı. Çiftçinin gübre kullanmadığının altını çizen Durmuş, bu sayede ilaçsız tarımın yapıldığını ve kanser hastalığına etki edecek olan maddelerin artık yiyeceklere geçemeyeceğini kaydetti.

Durmuş açıklamasında, yeşil gübreyle sürdürülebilir bir tarım amaçladıklarını ifade ederek: "İl Tarım Müdürümüz, Muğla Valisi Amir Çiçek Bey'le yapacağı toplantı nedeniyle aramıza katılamadı. Bitkiler için en önemli minerallerden biri olan azotu sağlamanın ve topraklarımızın yapısını iyileştirmenin en etkili yollarından biri yeşil gübrelemedir.

Gelişmesini büyük ölçüde tamamlamış bitkilerin yeşil iken sürülerek toprağa karıştırılmasına yeşil gübreleme, bu amaçla kullanılan bitkilere yeşil gübre bitkileri denilmektedir.

Yeşil gübre bitkisi olarak en çok yonca, fiğ, bakla ekilmekle beraber baklagillerden çayır üçgülü, soya fasulyesi, yem bezelyesi, yem börülcesi, buğdaygillerden de çavdar, yulaf, arpa, darı, buğday, çim, sudan otu, silajlık mısır ve diğer familyalardan hardal, kolza, turp, haşhaş, aspir, şalgam, karabuğday sade veya karışım olarak kullanılmaktadır" dedi.

YEŞİL GÜBRELEMENİN FAYDALARI

Yeşil gübrelemenin faydalarını sıralayan Durmuş, Şenköy'de toplamda 250 dönüm alanda bu uygulamayı hayata geçirdiklerini ve Muğla'da bir ilk olduğuna dikkat çekerek: " Toprağa organik madde ve azot sağlar. Toprağın fiziksel ve kimyasal yapısının düzelmesine yardımcı olur. Toprakta humus birikimi sağlar. Mikrobiyal faaliyetleri artırarak toprağın biyolojik özelliklerinin düzelmesine yardımcı olur. Organik maddenin ayrışmasını ve humusun parçalanmasını hızlandırır. Topraktaki hava ve su sirkülasyonunu düzenler. Besin maddelerini toprağın üst katmanlarına taşır. Toprağın daha kolay ısınmasını sağlar. Toprakta kaymak tabakası oluşumu önler. Toprağın çabuk tava gelmesini ve uzun süre tavda kalmasını sağlar. Meyilli arazilerde erozyonu önler. Toprak tuzlanmasının azalmasına neden olur. Bitkilerin köklerinin daha iyi gelişmesini sağlar ve dondan zarar görmesini engeller. PH'ı yüksek topraklarda PH değerini düşürür. Kendinden sonra ekilen bitki için erkencilik sağlar. Kendinden sonra ekilen bitkinin veriminde yüzde 20-100 oranında artış sağlar. Zeytinliklerde ve meyve bahçelerinde verim ve kalite artışı sağlar. Mineral gübre kullanımını azaltır,

İyi havalanan tınlı kumlu bir toprakta yeşil gübre ile sağlanacak N miktarı 10 kg ile 30 kg arasında değişmektedir" diye konuştu.

3 BİN DEKARDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Durmuş, Muğla genelinde de 3 bin dekarlık bir alanda yeşil gübreleme çalışmalarına başladıklarını belirterek: "Muğla genelinde yeşil gübreleme çalışmalarımız 2012 yılından beri artarak devam etmektedir. 2015 yılında başlayan ÇATAK projesi ile yeşil gübreleme yapan çiftçilerimize dekarda 135 TL destekleme yapılmaktadır.

2015 yılında il genelinde 12 ton fiğ 5.6 ton bakla tohumluğu dağıtılarak 1760 dekar yeşil gübreleme çalışması yapılmıştır. Bakla ve fiğler gelişimini tamamlamış ve toprağa karıştırılma zamanlan gelmiştir. Dalaman tanın işletmesinde tarlaya, Milas Şenköy'de organik zeytinliklerde ve Köyceğiz Döğüşbelen'de portakal bahçelerinde yapılan yeşil gübreleme uygulamaları tarla günleriyle çiftçilerimize gösterilecektir. Çalışmalarımız önümüzdeki yıllarda da devam edecektir" diye ifade etti.

Hasat töreni, örnek uygulama alanında yapılan gezilerle son buldu. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şenköy Çatak Milas Muğla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title