Haberler

Miras Kalan Tarım Arazileri Artık Bölünemeyecek

Güncelleme:
Abone Ol

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile ilgili yapılan değişiklikler artık tarım arazileri miras yoluyla bölünemeyecek.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile ilgili yapılan değişiklikler 15 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanması üzerine artık tarım arazileri miras yoluyla bölünemeyecek.

5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda, 6537 sayılı kanunla yapılan değişiklikle tarımsal arazi büyüklüğü belirlenmiş ve belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş arazilerin bölünemeyeceği konusu düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile anlatıldı.

Tarım arazileri devir işlemlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün onayı alınması gerekecek. Uygulamaya konulan yeni sistemle birlikte tarım arazileri 'Asgari tarımsal arazi büyüklüğü' ile 'Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü' şeklinde iki yeni kavramla tanımlanacak. Bu iki kritere göre arazilerin sınıflandırılıp, devir, ifraz ve bölünmelerin önlenmesi hedefleniyor.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü İncir Toplantı Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına İl Müdürü Salih KÖKSAL, İl Müdür Yardımcısı Mustafa BİRCAN, Tarımsal Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Gökhan KARASU, İlçe Tarım Müdürleri ve ilgili personel katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Yapılan kanun değişikliği ile asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü belirlenmiş ve belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmıştır. Üretim faaliyet ve girdileri rasyonel ve ekonomik olarak kullanıldığı takdirde, bir tarımsal arazide elde edilen verimliliğin, söz konusu tarımsal arazinin daha fazla küçülmesi halinde elde edilemeyeceği Bakanlıkça belirlenen en küçük tarımsal parsel büyüklüğü olarak kabul edilmiştir. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü, mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektar olarak belirlenmiştir. Özel iklim ve toprak ihtiyaçları olan bitkilerin yetiştiği alanlarda arazi özellikleri nedeniyle belirlenen asgari tarımsal arazi büyüklüğünden daha küçük parsellerin oluşması gerekli olduğu takdirde, bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabilir. Bu kanunla birlikte tarım arazileri koruma altına alınmış, verimliliğin üst seviyelere çıkarılması hedeflenmiştir. Sizlerin de görev yaptığınız yerlerde bu kanunu layığı ile uygulamaya koymanız gerekiyor. Takıldığınız konularda İl Müdürlüğümüz Tarımsal Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü'ne danışıp birlikte hareket ederseniz daha başarılı oluruz" dedi.

Daha sonra Tarımsal Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü personeli tarafından kanun hakkında bilgilendirme yapıldı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Salih Köksal Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title