Haberler

Misis Antik Kenti Günyüzüne Çıkıyor

Abone Ol

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Ölümsüzlük Şehri Misis'te kazı çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Ölümsüzlük Şehri Misis'te kazı çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Kazılarda yeni ve ilginç Arkeolojik eserler bulunduğunu belirten Başkan Çelikcan, "9 bin yıllık yaşam gün yüzüne çıkıyor. Kazı ekibi eylül ayında çalışmalarına tekrar başlayacak. Eylül ayında başlanacak kazıda daha ilginç arkeolojik buluntulara ulaşılması bekleniliyor" dedi. Başkan

Proje ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alındığın ve 24 Eylül 2012 tarihinden itibaren Adana Müzesi başkanlığında, İtalya Roma Ulusal Araştırma Konseyi Prof. Dr. Anna Lucia D'Agata, Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumunda arkeolojik kazılara başlandığını belirten Başkan Çelikcan, 2013-2014 yıllarında bahar ve güz dönemleri olmak üzere, yılda ortalama 5 ay gibi bir süreyle Pisa Üniversitesi ve Roma Ulusal Araştırma Konseyi ile kazılara devam edildiğini belirtti.

HÖYÜK KAZILARINDA ORTAYA ÇIKAN BULUNTULAR

Kazılar devam ettikçe çok ilginç buluntuların ortaya çıktığını belirten Başkan Çelikcan, "2012'den günümüze kadar 1100 metrekare alan kazılmıştır. Farklı dönemlere ait buluntularla Misis'in oldukça önemli bir kent olduğu net bir şekilde anlaşılmıştır. A açmasında M.S. 7.- 9. YY'a ait erken İslami dönem kale kalıntıları ile birlikte yine aynı döneme ait bir cami olduğuna inandığımız bulgular söz konusudur. O dönemde Misis'in adı Al-Masisa olup, Ceyhan Ovası'nın tüm kontrolü buradan yapılmaktaydı. Ardından Bizans ve öncesi döneme ait bazilika ve su sarnıcı bulunmuştur. Yine kazılar ışığında en büyük antik abide ise yağmalanan ve sonraki dönemlerde kullanılmış olan Roma İmparatorluk Dönemi'ne ait çok büyük bir bina bulunmuştur. Kazı heyetine göre söz konusu yer bir tapınaktır. Çünkü bu alanda çok sayıda heykelcik bulundu."

B açmasında ise yine birden fazla döneme ait savunma binası kalıntılarına rastlandığını belirten Çelikcan, "Erken İslami Dönem (7.-9. YY) ve Geç Antik Dönem'e ait sur ve savunma duvarları ortaya çıkartıldı (4.-5. YY). Roma İmparatorluk dönemi'ne ait surlar üzerinde sıralı platformlar yer almakta ve bu platformlar yerleşim bölgesini ayırmaktadır. M.Ö. 1.-2. YY'a ait yüksek kalitede çanak çömlekler bulunan iki odalı bir bina da bulunmuştur. Demir Çağı'na ait yüksek kalitede materyallerin olması Misis'in oldukça önemli bir bölge olduğunun kanıtıdır. En ilginç buluntulardan biri, büyük bir vazo içerisinde bir sığıra ait uzun kemiklere rastlanması arkeoloji dünyası açısından oldukça önemlidir. Yine bu alanda tandır ve sarnıca ulaşılmıştır. Ayrıca Grek ve Kıbrıs kökenli M.Ö. 7. ve 8. YY ait karakteristik resimlerle bezenmiş yüksek kalite çanak ve çömlekler, heybetli oranlardaki hayvan kemiklerinin bulunması Neo-Hitit Dönemi'nde de Misis'in çok önemli olduğunun tüm sinyallerini vermektedir. Kazı heyeti bu buluntuların çok önemli olduğunu belirtmektedir" şeklinde konuştu.

MİSİS PROJESİ ÇOK YÖNLÜ BİR PROJEDİR

Misis kazılarının çok yönlü bir proje olduğunu belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan projede sosyal, kültürel, turizm ve ekonomik alanlar göz önüne alınmış ve ona göre planlama yapıldığını belirterek, "Dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel boyutu, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması yönüyle sosyal boyutu, Çukurova turizmine yeni bir odak kazandırılması yönü ile turizm ve kültür boyutu, tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması yönüyle ekonomik boyutu olan ve özel olduğuna inandığımız bir projedir. Belediyemiz "Ölümsüzlük Şehri Misis" Projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktadır" dedi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mahmut Çelikcan Yüreğir Roma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title