Haberler

Mobbingder Erzurum Şubesi Başkanı Alcan Açıklaması

Abone Ol

"Cinsel taciz ve mobbing, cinsiyet ayrımcılığının bir uzantısı, kadının eğitim sonrasında çalışma özgürlüğünü kısıtlayan bir tehdit ve anayasa ile güvence altına alınmış kişilik hakkının ihlalidir"

Mobbing ile Mücadele Derneği (MobbingDer) Erzurum Şube Başkanı Jale Hülya Alcan, son aylarda kurum ve sivil toplum örgütlerinde artan cinsel taciz ve mobbing olaylarının hak ihlali olduğunu belirtti.

Alcan, yaptığı açıklamada, yöneticilerin cinsel tacizin önemini kavraması, tüm kurum kuruluş ve örgütlerde bu tarz eylemlere karşı tavizkar davranmaması gerektiğini söyledi.

Yöneticilerin cinsel tacizin öneminin farkına varamadıklarını belirten Alcan, şöyle konuştu:

"İş yerinde cinsel taciz olayının ceza hukuku, borçlar hukuku ve iş hukuku açısından önemli hukuki sonuçları vardır. Maalesef yöneticiler cinsel tacizin önemli bir problem olduğunun farkında değiller. Kadın öncelikle cinsel kimliğiyle değil üretici kimliğiyle algılanmalı, kabul edilmeli ve erkeklere karşı cinse sağlıklı bakış açısı kazandırılmalıdır. Cinsel tacizin eğitim kurumlarında gündeme gelmiş olması ve yay kazanması da ayrıca üzüntü kaynağımdır. Erzurum'a okumaya gelen kız öğrenciler, çalışmaya gelen kadınlar Türkiye'deki diğer hemcinsleri gibi cinsel tacizi şikayet edememekte, çoğunlukla sessiz kalmayı tercih etmektedirler."

Cinsel tacize maruz kalan kadınların birçoğunun ise bunu açıklayamadıklarını anımsatan Alcan, şunları kaydetti:

"Oysa tacize hedef olan kadın, psikolojik ve sosyolojik nedenlerle tacizi genellikle açıklayamaz. Cinsel taciz kadının onurla çalışma hakkına karşı bir saldırıdır. Bu tacize, mobbinge dur demeliyiz. Kadınların cinsel tacizi şikayet edecekleri bir ortam yeterince yaratılmamış ve şikayet prosedürleri oluşturulamamıştır. Türkiye'de sosyal ve psikolojik nedenlerle çoğu kez mağdurların ortaya çıkmaması, adli makamlara müracaat edilmemesi, basına yansıtılmaması tacizlerin gerçek boyutlarını ve sayısını belirlemeyi zorlaştırmaktadır. Cinsel taciz ve mobbing, cinsiyet ayrımcılığının bir uzantısı, kadının eğitim sonrasında çalışma özgürlüğünü kısıtlayan bir tehdit ve anayasayla güvence altına alınmış kişilik hakkının ihlalidir."

Alcan, ayrıca son zamanlarda rastlanan cinsel taciz ve mobbing sayısının artmasını düşündürücü olduğunu belirterek, "Örgütlerde son zamanlarsa sıklıkla rastladığımız cinsel taciz, kadınlar üzerinde erkeklerin güç ilişkisini ortaya koyar ki bu şiddettir, gücün yanlış kullanılmasıdır aynı zamanda psikolojik tacizdir, mobbingdir. Hangi kurum ve kuruluşta olursa olsun kabul edilemez" ifadelerini kullandı. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Jale Hülya Alcan Türkiye Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title