Haberler

Muhasebecilere Asgari Ücret Semineri

Abone Ol

Eskişehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğince düzenlenen seminerde, üyeler asgari ücret konusu başta olmak üzere yaşanan son gelişmeler hakkında bilgilendirildi.

Eskişehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğince düzenlenen seminerde, üyeler asgari ücret konusu başta olmak üzere yaşanan son gelişmeler hakkında bilgilendirildi.

Seminerde, oda üyeleri, 6661 Sayılı Kanun değişiklikleri, asgari ücret prim desteği, kısa vadeli sigorta kolları işlemleri konularında uzmanlar tarafından bilgilendirildi. Eğitim seminerine Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, Kurum Şefi Fahrettin Aydoğan, yetkili memur Selvi Yıldız, yetkili memur Zeynep Nergiz Dizman ile Emine Çakır Sargın konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin açılışında bir konuşmada bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. İlker Özokcu, üyelerine yönelik bu tür bilgilendirme faaliyetlerinin tüm hızıyla devam edeceğine işaret ederek, "Kimlik Bildirim Kanunu gereğince iş yerlerinde çalıştırılan personelin en yakın kolluk kuvvetlerine bildirilme zorunluluğunun tüm illerde uygulanacak olması meslek mensuplarının iş yükünün artmasına neden olacaktır. Çeşitli kurum ve kuruluşlara, iş yerlerinde çalıştırılan personelin ayrı ayrı bildirilme zorunluluğu 5838 sayılı Kanun ile kaldırılmış olup sadece SGK'ya yapılan bildirimler yeterli hale gelmiş, ilgili diğer kurumların SGK'dan bu bilgileri elektronik olarak almaları sağlanmıştır. Bu sebeple kanuni süresinde SGK'ya yapılan işçi giriş ve çıkış bildirimlerinin kolluk kuvvetlerine de yapılmış sayılması yönünde İçişleri Bakanlığı ile SGK tarafından bir düzenleme yapılmalıdır" dedi.

Meslek mensuplarının, ihale konusu işlerde ve özel bina inşaatlarında asgari işçilik raporu düzenleme hakkı bulunduğunu anlatan Özokçu, "Ancak meslek mensuplarımız, raporda yapabilecekleri hatalar nedeniyle SGK zararına sebebiyet verdikleri takdirde, oluşan kurum zararından işveren ile müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulmaktalar. Ancak gerçeğe aykırılığın tespitinde kasıt ve kusur ayrımının yapılması gerekmektedir. Meslek mensuplarımız 4/b (bağ-kur) kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. 4/b (bağ-kur) kapsamındaki sigortalılar için en önemli dezavantajlardan birisi emeklilik için 9000 gün prim gün sayısının istenmesidir. Halbuki bu süre 4/a(hizmet akdi ile çalışan) kapsamında sigortalı sayılanlar için 7200 gündür. Sosyal güvenlikte eşitlik ve tek çatı ilkesi doğrultusunda bu ayrımın kaldırılması gerekmektedir" diye belirtti.

Çeşitli Torba Kanunları ile Sosyal Güvenlik Kanunlarında çok sık değişiklikler yapıldığını hatırlatan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. İlker Özokcu, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Bu değişiklikleri zorunlu olarak meslek mensupları takip etmektedir. Zaten iş yükü altında ezilen meslek mensuplarına bu değişiklikler ek yükler getirmektedir. Son yıllarda sadece teşvikleri takip etmek bile başlı başına iş haline geldi. Meslek mensupları bildirge verirken hangi işçi hangi teşvikten yararlanacak ne zaman son bulacak, ortalama tutuyor mu, iş yerinin borcu var mı gibi sonu gelmeyen kriterleri değerlendirip bildirge vermesi gerekiyor."

Seminer, katılımcıların sunumları ve üyelerin yönelttiği soruların cevaplandırılmasıyla son buldu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sosyal Güvenlik Kurumu Emine Çakır Eskişehir Aydoğan Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title