Haberler

Mühendis Erdem Çetin Açıklaması

Abone Ol

Kütahya'nın Pazarlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde Mühendis olarak görev yapan Erdem Çetin, meyve ağaçlarında fungal hastalık etmenlerine karşı uygulanacak bordo bulamacının sonbaharda yaprakların yüzde 70'inin dökülmesi ile birlikte...

Kütahya'nın Pazarlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde Mühendis olarak görev yapan Erdem Çetin, meyve ağaçlarında fungal hastalık etmenlerine karşı uygulanacak bordo bulamacının sonbaharda yaprakların yüzde 70'inin dökülmesi ile birlikte yüzde 2 lik ve gözler uyanmadan yüzde 1,5 lik bordo bulamacı uygulamasının yapılması gerektiğini bildirdi.

Erdem Çetin, "Bordo bulamacı, dünyada ilk kullanılan fungusitlerden olmakla beraber sıkça da kullanılan kuvvetli bir fungusittir. Pek çok mantari ve bakteriyel enfeksiyonların oluşturduğu yaprak lekesi, antraknoz, yanıklık, kanser ve özelliklede mildiyö etmenlerine karşı mükemmel reaksiyon vermektedir. Bordo bulamacı, birçok hastalığa karşı sigorta ilaçlaması olarak yapılır. Ayrıca insan sağlığı açısından problem oluşturmayan, en az kalıntı riski taşıyan fungusitlerdendir" dedi.

Çetin, yaptığı açıklamada, özellikle sert çekirdekli meyve sınıfına giren kiraz ve vişne başta olmak üzere bütün meyve ağaçlarında bu günlerde bakteriyel ve mantar hastalıklarına karşı koruyucu olarak yüzde 2'lik bordo bulamacı kullanılması gerektiğini söyledi.

Bordo bulamacının kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi bakır sülfat (göztaşı) ve kireçle hazırlanabileceğini ifade eden Çetin, "Bordo bulamacı yüzde 98 oranında bakır sülfat (göztaşı) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Karışım hazırlanırken Bakır Sülfat ve Kireç ayrı ayrı kaplarda eritilmeli Bakır Sülfat eriyiği kirecin üzerine dökülerek karıştırılmalıdır; tam tersi yapıldığında reaksiyon farklı olmakta ve bordo bulamacı olmayıp bozuk bir kimyasal oluşmaktadır. Bordo Bulamacının kimyasal özellikleri sebebiyle içine herhangi bir ilaç yada kimyasal karıştırılmadan tek başına uygulanması gerekmektedir. Özellikle ilkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ilkbahar erken donlarından ve çıkabilecek potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir. Özellikle İlkbaharda budama işleminden sonra yapılan bordo bulamacı uygulaması ağaçlarda oluşan yara dokusundan hastalık etmeninin ağaçlara bulaşmasını önlemektedir. Bordo bulamacının hazırlanışı hakkında İlçe Müdürlüğümüzde ayrıntılı bilgi verilmektedir" dedi.(Özel haber) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erdem Çetin Kütahya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title