Haberler

Muş'ta 7. Uluslar Arası Onkoloji Günleri

Abone Ol

Muş’ta düzenlenen ve 20-21 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan Uluslar arası Onkoloji Günleri etkinliği devam ediyor.

Muş'ta düzenlenen ve 20-21 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan Uluslar arası Onkoloji Günleri etkinliği devam ediyor.

Sağlık yürüyüşü ile başlayan etkinlik, Muş Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen panel ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Genç-Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, ülkemizin sağlık alanında bir hedef belirlediğini vurgulayarak, "Ülkemizin 2023 hedeflerinin sağlıklı kalkınma üzerine kurulması ve 'Expo 2020 İzmir İçin Herkes İçin Sağlık' sloganıyla yola çıkması, ülkemizin sağlık turizmi konusunda da önemli adımlar atacak olması demektir. Toplantıyı Muş'ta organize ediyor olmamız, bölgenin de sağlık turizminde gelişmeler kat etmesine destek sağlayacaktır" dedi.

Bu yıl 7'incisi düzenlenen programın konusunun '2023 Politikalarında Türkiye'de ve Dünyada Kanser Politikaları, Akciğer Kanserleri, Alkol ve Sigara ile Mücadele ve Cilt Kanserleri' gibi konular olacağını belirten Yüce, "Kanserin, 2030 yılında tüm dünyada yılda 20 milyon yeni hasta ve 12 milyon ölüme yol açarak ölüm nedenleri içinde birinci olacağı bilinmektedir. Kanser, Dünya Sağlık Örgütü verileriyle de ortaya konulduğu gibi yüzde 40 oranında önlenebilir, erken yakalandığında ve doğru yöntemler kullanıldığında tedavi edilebilir, ileri vakalarda da yaşam kalitesi yükseltilebilir bir hastalıklar grubudur. Kanseri önleme faaliyetleri çerçevesinde öncelikle kanseri oluşmadan önlemek asıl amaç olmalıdır ki dernek olarak en önemli hedefimiz bunu sağlayabilmektir. Kontrolsüz güneşlenenler, ailesinde deri kanseri öyküsü bulunanlar ve yanlış yaşama alışkanlıkları gibi risk faktörlerini ortadan kaldırmak, korunma ile ilgili tedbirlerin alınmasını sağlamak ve toplumsal farkındalığı arttırmak, kanserle mücadele konusunda yapılan toplumsal mücadelenin ana eksenini oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kanserle mücadele konusunda dünyaca tanınan çok başarılı bilim insanlarına sahip olduğunu vurgulayan Yüce, "Kanserin Türkiye'de geçmiş yıllara göre daha az korkulan ve tedavi edilebilir bir hastalık olması gerçeğinin arkasında Türk bilim insanlarının büyük mücadelesi vardır. Sivil toplum kuruluşları, tıp dünyasının yaptığı çalışmaların topluma aktarılması ve kansere karşı korunma konusunda büyük bir destek noktası olmuşlardır. Başka bir değişle tıp dünyası, hastalar ve sivil toplum birbirini tamamlayıcı roller üstlenmektedir. Bu kesimler arasında bir işbirliği olmaksızın kanserle mücadele konusunda büyük sonuçlar elde etmek çok zor olacaktır. Diğer taraftan çevresel kanserojenler konusuyla mücadele eden Türkiye'den ve dünyadan sivil toplum kuruluşları ve bilim adamları bulunmaktadır. Kansere karşı mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının ve gençlik merkezlerinin bu geniş kesim ile bir araya gelmesi ve işbirliği yapmaları, konunun çarpan etkisinin artması ve daha geniş bir çevreye yaygınlaşmasına imkan sağlayacaktır. Bu yönüyle 7. Uluslararası Onkoloji Günleri eğitsel hem de farkındalık yaratma boyutlarıyla dikkat çekici bir proje olma özelliği taşımaktadır" şeklinde konuştu.

"SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE ÖNEMLİ ROL DÜŞÜYOR"

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ise, kanserle mücadelede sivil toplum örgütlerinin önemli rol oynadıklarını vurguladı. Kanser dairesi olarak yaptıklarını çalışmalara değinen ve kanser hakkında açıklamalarda bulunan Gültekin, "Kanser; hastalık yükü, öldürücülüğü ve artış eğilimi ile hem dünya hem de ülkemiz için bir halk sağlığı konusu ve problemidir. 2005 yılında dünyada 12 milyon yeni vaka ve 7,6 milyon kansere bağlı ölüm görülürken, bu istatistiklerin 2030 yılında 20 milyon yeni vaka ve 12 milyon ölüm şeklinde olması beklenmektedir. Günümüzde ölüm nedenleri arasında kansere bağlı ölümler, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almakla birlikte yapılan projeksiyonlarda kanserin yıllar sonra birinci sıraya yerleşeceği şeklindedir. Bu yönleri ile kanser gündemdeki önemini hiç yitirmemiştir. Hiç şüphesiz ki, ulusal kanser kontrol programlarının etkin ve başarılı olabilmesi için eğitim ve farkındalık çalışmaları her ülke için zaruridir. Halkımızın katılımı olmadan ve sağlık personellerinin yeterli desteği olmadan kanser kontrol programlarının yurt genelinde yaygınlaştırılması çok zordur. Bu nedenle, ulusal kanser kontrol programının en önemli destek noktası, sağlık çalışanlarına yönelik hizmet içi eğitimler ile halkımıza yönelik farkındalık çalışmalarıdır. Kanser Daire Başkanlığı uzun yıllardır çeşitli sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde eğitim ve farkındalık faaliyetleri yürütmektedir" ifadelerini kulandı.

Programa; Muş Valisi Vedat Büyükersoy, eşi Zehra Kadriye Büyükersoy, Belediye Başkan Vekili Efendi Sav, kurum müdürleri, Yozgat, Ankara, Uşak, Kars, Bingöl, Tunceli, Adana, Nevşehir, Sinop, Malatya, Bitlis, Ağrı, Antalya, Hatay, Manisa, Sakarya, Karaman, İstanbul ve Kayseri illerinden hasta temsilcileri ile birçok Avrupa ülkesinden de katılımcı iştirak etti.

7'inci Uluslararası Onkoloji Günleri programının Genç Birikim Derneği, ONKO-SEV, Sağlık Bakanlığı, Muş Valiliği ve Muş Belediyesi'nin ev sahipliğinde Başbakanlık Tanıtma Fonu, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Bristol-Myers Squibb sponsorluğunda düzenlendiği bildirildi. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Eylül İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title