Muş'ta "Gül Anne! Okuldayım" Projesi
Muş’taki Serinova Yatılı Bölge Ortaokulu (YBO) tarafından yürütülen ve kız çocuklarının eğitime kazandırıldığı “Gül Anne! Okuldayım” projesinin finali yapıldı.
Muş'taki Serinova Yatılı Bölge Ortaokulu (YBO) tarafından yürütülen ve kız çocuklarının eğitime kazandırıldığı "Gül Anne! Okuldayım" projesinin finali yapıldı.
Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen programa İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, milli eğitim şube müdürleri, idareci, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Serinova YBO Müdürü Yalçın Süne, proje kapsamında bugüne kadar 11 köyde çalışma yürüttüklerini söyledi. Yapılan çalışmalar neticesinde 75 kız çocuğunu eğitime kazandırdıklarını belirten Süne, ziyaret edilen veli sayısının ise 330 olduğunu ifade etti. Kız ve erkek çocukları eğitime kazandırdıklarını ifade eden Süne, "Aslında sadece kız çocuklarını eğitime kazandırmak için uğraşmadık. Biz erkekleri de eğitim öğretime kazandırdık. Bu kapsamda Milli Eğitim Müdürümüzün tavsiyeleriyle 5. sınıftan terki engellemek için yoğunlaştık. Şu an okulumuzda yaklaşık 850 öğrenci var ve bu öğrencilerimizin proje öncesi sayısı 600 civarındaydı. Şu anda okul kapasitesi 850'yi bulmuştur. Bizim en güzel söyleyebileceğimiz şey, aslında bölgedeki ileride anne olacak, geleceğimize yön verecek olan insanları eğitim öğretime kazandırmış olmamız. Bu kapsamda okulumuzda kız çocuklarımıza çok güzel eğitimler verdik. Türkçe, matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler, İngilizce gibi eğitimler verildi. Bunun dışında sosyal anlamda da etkinlikler düzenlendi. Olabildiğince düzgün bir şekilde işimizi yapmaya çalıştık. Biz güzel bir sonuç aldığımıza inanıyoruz" dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan da, il genelinde 5 okul bu tür proje uygulandığına dikkat çekti. DAKA bölgesindeki 4 ile ayrılan payın 2 milyon Euro olduğunu ifade eden Arslan, "Bunun 1 milyon Euro'sunu biz Muş olarak aldık. Burada gerçekten emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu projeler kapsamında hem okullarda bilgilendirme hem de okulun fiziki anlamda iyileştirilmesine katkı sağladılar. Övünerek söylemek gerekirse, Muş genelinde 2 yıl önce ortaokulda okullaşma oranımız yüzde 87'deyken, bugün yüzde 96 oldu. Bu ve bütün çalışmalar devam etti. Geçen yıl bu projelerden ve diğer tüm okullarında çalışmasıyla 474 kızımızı okula başlattık ve okullaşma oranımız arttı. Bu okullaşma oranları liselere de yansıyacak. Çünkü ortaokula giden çocuk liseye gitmemektedir. Liselerdeki, ortaöğretimdeki okullaşma oranımız da yine yüzde 49'dan, yüzde 62'ye yükseldi" diye konuştu.
"Şu anda buradaki kızlarımız Serinova YBO'ya kazandırıldı" ifadelerini kullanan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Okul ikna ekiplerimiz evlere giderek velilerle görüşmeler yaptı ve bizzat bu kızlarımızı okula kazandırdı. Şimdi kızlarımıza soruyoruz ne olacaksınız diye, 'doktor olacağız' diyorlar. Sadece kızlar değil, okula gitmeyen tüm çocuklarımız için çalışmalar yapıyoruz. Burada hedef tüm çocuklarımızı okullaştırmaktır, hiçbir çocuğumuzun okul dışında kalmamasıdır. Okullaşma oranımız Türkiye ortalamasında yüzde 98 iken bizim aramızda sadece 2 puanlık bir farkı inşallah bu yılki çalışmalarımızla kapatacağız."
Eğitime kazandırılan kız çocuklarından Seher Değer ise, "Doğu Anadolu Bölgesinde kız çocuklarını okula göndermiyorlar. Evlerde çocuklara bakmak veya hayvanlara bakmak için okula gönderilmiyoruz. Bizim okulumuzun da yaptığı 'Gül Anne! Okuldayım' projesi sayesinde okula kazandırıldık. Hedefim ileride kalp cerrahı olmak. Benim okula devam edememe sebebim maddi durumumuzun elverişsiz olmasından kaynaklıydı. Bir de doğudaki ailelerde çocuk sayısı fazla olduğu için benim de 9 kardeşim var ve onlara bakıyordum. Annemin rahatsızlığı nedeniyle ben de eve bakmak zorundaydım" şeklinde konuştu.
Program, idareci ve öğretmenlere dağıtılan plaket ve hediyelerin ardından sona erdi. - MUŞ