Haberler

Muş'ta Sertifika Dağıtım Töreni

Abone Ol

Muş Valisi Seddar Yavuz, “TKDK’ya 250 proje başvurusu yapılmış olup, yaklaşık 335 milyon TL’lik proje başvurusu geçekleşmiş ve toplam hibe talebinde 212 milyon civarında gerçekleşmiştir” dedi.

Muş Valisi Seddar Yavuz, "TKDK'ya 250 proje başvurusu yapılmış olup, yaklaşık 335 milyon TL'lik proje başvurusu geçekleşmiş ve toplam hibe talebinde 212 milyon civarında gerçekleşmiştir" dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Muş İl Koordinatörlüğü tarafından yürütülen 'Sürdürülebilirlik Eğitimi' kapsamında eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını dağıttı. Muş Valiliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen sertifika törenine Muş Valisi seddar Yavuz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, Basın ve Halkla İlişkiler İl Müdürü Bülent Solmaz, DAKA Muş Yatırım Destek Ofisi İl Koordinatörü Fuat Özkan ve kursiyerler katıldı. Burada açılış konuşmasını yapan TKDK İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, Muş'ta proje kültürünün halk tarafından benimsenmesinde ciddi bir mesafe kat edildiğini söyledi. "100'ü aşkın projeyi hayata geçiren kurum, işletmelerin uygulama sonrasında sürdürülebilirliklerine katkı sağlamak amacıyla Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na proje sunmuş, aldığı finansman desteğiyle faydalanıcılara kapsamlı bir eğitim verilmiştir" diyen Turan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Projenin eğitim ayağı Van Yüzüncü Yıl ve Bingöl Üniversitelerinden gelen akademisyenlerin desteğiyle tamamlanmıştır. Bu çerçevede faydalanıcılara teorik bilgi verilmiş ve işletmelerin faaliyetleri yerinde görülmüştür. Muş ilinin kalkınmasında rol alan iki kurum olan TKDK ve DAKA'nın işbirliği ile yürütülen bu proje ile yalnızca yatırımlara hibe desteği vermekle yetinilmeyip uygulama sonrasında da sürdürülebilirliklerini sağlamak amaçlanmıştır. Kurum olarak ulusal bazda rekabet edebilirliği yüksek, Avrupa Birliği standartlarında modern üretim tesisleri oluşturulması hususunda faydalanıcılar yönlendirilmektedir. Yapılan yatırımların ayakta kalabilmesi için hibe destekleri tek başına yeterli değildir. Bir yatırımın faal olarak devam etmesi için finansmanın yanı sıra nitelikli bilgi, tedarikçi, kolayca ulaşılabilir pazar, pazarlama teknikleri gibi ilave unsurlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bir malı veya hizmeti üretebilmek günümüzde tek başına kar elde etmek için yeterli değildir. İşte burada sürdürülebilirlik devreye girmektedir."

"TKDK'YA TOPLAMDA 250 PROJE BAŞVURUSU YAPILDI"

Vali Seddar Yavuz ise, her geçen gün dünyaya entegre olan bir model üzerinde çalışıldığını belirterek, "Bu bağlamda kalkınma ajansları gündemimize geldi ve faaliyetler yapılıyor. IPART-I ve IPART-II programları şu anda uygulanıyor. Şu ana kadar kabataslak rakam verecek olursak toplam 250 proje başvurusu kurumumuza, koordinatörümüze yapılmış olup yaklaşık 335 milyon TL'lik proje başvurusu geçekleşmiş ve toplam hibe talebinde 212 milyon civarında gerçekleşmiş. Şu ana kadar sözleşmeye bağlanan proje sayısı 91 adet ve incelemesi devam eden de 116 projemiz bulunmakta. Sözleşmeye bağlanan 91 adet projemizden şu ana kadar 157 milyon TL'lik bir yatırım gerçekleşmesi planlanmış ve yaklaşıkta 93 milyon civarında bir hibe söz konusu olacak. Şu ana kadar ödenen hibe miktarı aşağı yukarı 39-40 milyon civarında bir hibe ödenmiş durumda. Bunun içerisinde yaklaşık 54 milyon civarında bir hibe ödemesi de gerçekleştirilmiş olacak. Bu rakamların ne kadar ciddi rakamlar olduğunun hepimiz farkındayız. İl Özel İdaresi'nin bu yıl bütçesi 360 milyon civarında, tarımsal kırsal kalkınmadan ödeyeceğimiz miktar 54 milyon civarı" dedi.

"İŞ VE İSTİHDAM OLMADAN HİÇBİR SORUNU ÇÖZMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Bütün iş adamlarının bölgeye gelmelerini ve ilgi göstermeleri gerektiğini ifade eden Vali Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Fikirlerini gerçekleştirmek için proje yazma konusunda ya da gerçekleştirme noktasında sıkıntıları olabilir, bunlarda da arkadaşlarımız zaten yeteri kadar valiliğimizin koordinesinde bu konuya da çalışıyoruz. İş ve istihdam olmadan hiçbir sorunu çözmek mümkün değil. Dünya refah peşinde koşuyor ve bütün savaşların aslında terörün çıkış kaynağı da yine bu çıkarlar, ekonomik menfaatler. Libya'da niye iç savaş çıktığına bakarsanız orada hangi ülkelerin, hangi petrol sahalarının bölüşemedikleri noktasında çıkar. Dolayısıyla da konu şu; cebiniz de paranız var mı? Karnınız tok mu? Refahınız yüksek mi? Bütün mesele budur. Bunu sağlamadığınız sürece, bunu gerçekleştirmediğiniz sürece problemleriniz devam eder. Bütün kavga aslında bu enerji ve işte yine refahla ilgili. İnsanların çoğu ne olup bittiğinden habersiz, o nedenle her lafın peşine koşmamak lazım. Her söylenen lafın aslında farklı bir amaçla söylendiğini unutmamak gerekiyor. Algı operasyonlarına yenik düşmemek gerekiyor. Yapmamız gereken şey şu; bu bölgede daha fazla istihdam, daha fazla üretim yapmamız gerekiyor. Bunları yapabilirsek refahımızı arttırırız. Refahımızı arttıramazsak sorunlarımızla yüzleşmeye devam ederiz, o yüzden de bütün iş adamlarımızı, bütün devlet kurumlarımızı bu hantal yapıdan uzaklaşarak üretim ve istihdama davet ediyoruz. Özellikle bölgede çalışan arkadaşlarımızı, bu bölge insanının, kamu görevlilerimizin performanslarını yükseltmeye ihtiyacımız var. 'Buradan bir şey olmaz', 'burada zaten şöyledir' bu anlayışlarla bir yere varamayız. Böyle düşünen arkadaşlarımızın zihniyetlerini değiştirmeleri ya da görevleri bırakmaları lazım. Her an her şey olur, olmaz diye bir şey yok. Baştan bir şey olmaz derseniz zaten başarılı olamazsınız. Önümüzde ki süreçte ilimizde çok daha güzel şeyler olacak."

Yapılan konuşmaların ardından kursu tamamlayan 22 kursiyere Vali Seddar Yavuz tarafından sertifikaları verildi. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bülent Solmaz Muş Valiliği Fuat Özkan Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title