Haberler

"Her Yıl Sektörümüzle İlgili Alanlarda Sektör Zirveleri Yapmaktayız"

Güncelleme:
Abone Ol

MÜSİAD, "Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektörü Zirvesi 2014" kapsamında 'Dayanıklı Tüketim ve Mobilyada Farklılaşma' konulu panel düzenledi.

Müstakil Sanayiciler ve İş Adamları Derneği(MÜSİAD) tarafından " Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektörü Zirvesi 2014" 'Dayanıklı Tüketim ve Mobilyada Farklılaşma' konulu panel düzenlendi.

Kayseri'de düzenlene panele MÜSİAD Kayseri Şube başkanı Ahmet Çolakbayraktar, MÜSİAD Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu Başkanı Abdurrahman Burak Pehlivan, MÜSİAD kurucu başkanı Erol Yarar, MÜSİAD Başkan vekili Nazım Özdemir katıldı.

Panelde konuşan MÜSİAD Başkan Vekili Nazım Özdemir " Tüccar olmanın, sanayici olmanın özellikle Kayserili olmanın farklı avantajları var. Ticaret aslında ülke politikaları ve güven politikaları açısından son derece önemli bir mevzu. Son dönemlerde yumuşak güç diyorlar ya aslında ülkelerin yumuşak gücü ticarettir. Ticaretin olduğu yerlerde, ticaret yapılan yerlerde çok fazla sıkıntı çıkmaz. Çünkü oradaki bir takım insanlarla alış veriş yapmaya başlamışsınızdır. Öyle bir ticaret yapmalısınız ki siz aynı zamanda bir düşüncenin bir ahlakın temsilcisi olmak durumundasınız" ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar "Tabi 24 sene önce farklı gündemlerimiz ve hedeflerimiz vardı. İlk fuarı yaptığımızda hedefimiz 100 bin metre karelik fuar yapmak demiştim. İlk fuarı 22 sene yapmıştık. Demek ki emin ellerde güzel çalışmalar yapıldığında yıllar önce konulan hedefler gerçekleşiyor. Gerçekten Türkiye'nin gelişimi paralelinde büyük hedefleri koymamız lazım. Türkiye geliştikçe doğal düşmanlarını artacağı bir ülkedir bunu bilmemiz lazım. Bizim tarihi süreci iyi tanımamız lazım. Biz 1990 'larda Anadolu'yu dolaştığımız zaman ihracat yapan insan bulamıyordur" dedi.

Türkiye'de mobilya sektörünün diğer sektörlere göre en eski ve değerli bir sektör olduğunu vurgulayan MÜSİAD Kayseri Şube başkanı Ahmet Çolakbayraktar " Yıllık ortalama 380 milyar dolarlık bir üretim değerine sahiptir. Türkiye'de 2015 yılında 6 bin 500 dolarlık milli gelir bugün 11 bin 500 dolar seviyelerine çıkmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK) tarafından yapılan araştırmaya göre, mobilya harcamaları hane halkı gider talepleri arasında ilk beş arasında yer almaktadır. Yurt geneline dağılmış her ilde değişik kapasitede üretim potansiyeli olan bir alan haline gelmiştir. Üretimin en yoğun olduğu iller İstanbul, Bursa ve Kayseri olarak sıralanmaktadır. Türkiye'deki ekonomik ve sosyal gelişmeler kaliteli, fonksiyonel ve modern ürün taleplerini arttırmıştır. Bu gelişmeler sektöre ve ülkemize pozitif ivme kazandırmıştır. Türkiye'nin bir türlü aşamadığı sorunların başında da markalaşamama sorunu bulunmaktadır. Markalaşmayla beraber tüketicinin ihtiyacına cevap verebilecek beğenisini kazanacak özgün tasarımlarla yakalanacak kimlikli ürünler uluslararası rekabet gücümüzü artıracak sanayimizin önünü açacaktır" şeklinde konuştu.

MÜSİAD Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu Başkanı Abdurrahman Burak Pehlivan " MÜSİAD'ın misyonu ulusal uluslararası düzeyde bağımsız, bağlantısız hareket eden bir iş adamları derneği olarak önceden belirlenen ilke ve değerleri paylaşan üye sayısını artırmak, üyelerinin arasındaki dayanışmayı geliştirmek ve kendi içinde sağladığı bu birlik ve beraberlik duygusuyla ülkemize maddi ve manevi gelişmesine katkılar bulunmaktır. Her yıl sektörümüzle ilgili alanlarda sektör zirveleri yapmaktayız" dedi.

Pehlivan " Bu yılda dayanıklı tüketim sektörü olarak Türkiye'nin mobilyada öncü illerinden olan Kayseri'de sektör zirvemizi yapıyoruz. Beyaz eşya sektörü 25 milyon adet üretim kapasitesi ve 20 milyon adet üretimi ile son 10 yılda ülkemiz Avrupa'nın lider ülkesi konumuna gelmiştir. Son beş yılda iç satışlar 5 milyon seviyesine ulaşmış 2013 yılı sonu itibari ile 7 milyon adet rakamını geçmiş yeni bir rekora imza atmıştır. Mobilya sektöründe ise tasarım ve markalaşma sorunun olduğunu gözlemlemekteyiz. Mobilya sektörü Türkiye için iş yeri sayısı ve yarattığı istihdam açısından önemli bir sektördür. Sektörde ki yerli kaynakların en çok kullanıldığı ve ithal ürünlere bağlılığı minimum bir sektördür. Ülkemizde mobilya sektörü olarak ithalat değil daha çok ihracat yapan ve bu makası daha da arttığını gözlemlemekteyiz" diye konuştu. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Burak Pehlivan Erol Yarar Kayseri Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title