Müsteşar Büyük: "Yüz Binlerce Suriyeli Çocuğun Eğitime Erişmesini Sağladık"
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Türkiye’ye sığınan savaş mağduru yüz birlerce Suriyeli çocuğun geleceğini kaybetmemesi için gayret ettiklerini belirterek, “Bugüne kadar yüz binlerce çocuğa ulaştık ve eğitime erişimlerini sağladık.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Türkiye'ye sığınan savaş mağduru yüz birlerce Suriyeli çocuğun geleceğini kaybetmemesi için gayret ettiklerini belirterek, "Bugüne kadar yüz binlerce çocuğa ulaştık ve eğitime erişimlerini sağladık. Hedefimiz, yüz binlerce çocuğa daha ulaşmak" dedi.
Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocuklarının eğitim-öğretim hizmetlerini görüşmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı, UNICEF ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Mersin'de değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, Milli Eğitim bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyük ile Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, UNICEF Eğitim Birim Sorumlusu Chiharu Kondo, UNICEF Erken Çocukluk Gelişimi Program Danışmanı Nur Işıklı Babahan ve diğer yetkililer katıldı.
Toplantıda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yabancılara Yönelik Yürütülen Eğitim Hizmetlerinden Sorumlu Şube Müdürü Murat Bağış tarafından Mersin'de Suriyeli öğrencilere yönelik yürütülen eğitim hizmetleri konusunda bir sunum yapıldı.
Yenişehir 1 Nolu Geçici Eğitim Merkezi'nde okuyan Suriyeli öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılanan Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ise toplantıda yaptığı konuşmada, ülke genelinde önemli sayıda eğitime ulaşamamış Suriyeli çocuk olduğunu, bu sorunun en kısa zamanda halledilmesi için çalıştıklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı olarak ilgili bütün paydaşlar ile işbirliği içerisinde, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriye vatandaşlarının eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Büyük, savaşın mağduru olan yüz binlerce Suriyeli çocuğun geleceğini kaybetmemesi için gayret gösterdiklerinin altını çizdi. Bugüne kadar bu çalışmalar sonucunda yüz binlerce çocuğa ulaşabildiklerini ve eğitime erişimlerini sağladıklarını dile getiren Büyük, "Bu yılın sonuna kadar, ulaşamadığımız veya bize ulaşamayan yüz binlerce çocuğa daha ulaşmayı hedefliyoruz" dile konuştu.
"MERSİN'DE YAPILAN ÖRNEK ÇALIŞMALARI TAKDİRLE KARŞILIYORUM"
Suriyeli çocukların eğitimiyle ilgili faaliyetlerde Mersin'in son bir yıl içerisinde önemli bir gelişim gösterdiğini de kaydeden Büyük, gerçekleştirilen örnek çalışmaları takdirle karşıladığını vurguladı. İç karışıklık nedeniyle 2011 yılında Türkiye'ye gelmeye başlayan Suriyeli çocukların eğitimini Milli Eğitim Bakanlığı'nın üstlendiğini anımsatan Büyük, "Kamplarda AFAD sorumluluğunda MEB yetkisinde eğitim-öğretim faaliyetlerimiz devam ediyor. Biz büyük bir kültürün, medeniyetin ve geçmişin temsilcileriyiz. Bu açıdan iç karışıklıklar nedeniyle ülkemize giriş yapan Suriyeli kardeşlerimize o günden itibaren bir ensar ve muhacir düşüncesinde kanuni bir zorunluluk anlayışıyla değil, gönülden bir yaklaşımla elimizden gelen bütün gayreti gösterdik" şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Göçer de Mersin'de Suriyelilerle ilgili birçok çalışma yapıldığını belirterek, eğitim başta olmak üzere ilgili kurumlarla birlikte sağlık, trafik, sosyal yardımlaşma, göç ve diğer alanlarda önemli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Bütün kurumlarla eşgüdüm içerisinde ve özveriyle yürütülen faaliyetlerin sonucunda yaşanan sorunların asgariye indiğini kaydeden Göçer, sistematik olarak düzenledikleri toplantılarla değerlendirmeler yaptıklarını ve sorunları çözmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Toplantıda daha sonra katılımcılarla görüş alışverişinde bulunuldu. Yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin aktarıldığı toplantıda, yapılan çalışmalar değerlendirilerek, önümüzdeki döneme yönelik planlamalar yapıldı. - MERSİN