Haberler

Namazgah Barajı Su Tutmaya Başladı

Abone Ol

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi(İSU) Genel Müdürlüğü'nün en önemli projelerinden olan ve Kandıra, Derince, İzmit ilçelerinde toplam 259 köy ve mahallesinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Kandıra...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi(İSU) Genel Müdürlüğü'nün en önemli projelerinden olan ve Kandıra, Derince, İzmit ilçelerinde toplam 259 köy ve mahallesinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Kandıra Namazgah Barajı su tutmaya başladı.

Bölgenin içme suyu ihtiyacını karşılamak ve gerektiğinde çevre illere de su temin edilebilmesi amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve yapımı devam eden Namazgah Barajı, düzenlenen törenle su tutmaya başladı. Törene AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan, çok sayıda protokol davetlisi katıldı. Namazgah deresi üzerinde 2012 yılında temeli atılan ve yapımı devam edilen 25 milyon metreküp kapasiteye sahip olan baraj tamamlandığında, su sıkıntısı yaşayan bölge insanının 100 yıllık kesintisiz ve arıtılmış içme suyu ihtiyacı karşılanacak.

"ARITILMIŞ SUYU KANA KANA İÇECEĞİZ"

Düzenlenen törende konuşan Kocaeli Büyükşehir belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, baraj tamamlandığında bölge insanının arıtılmış sudan kana kana içeceğini söyleyerek "Şarkımızda da dediğimiz gibi 'Beraber yürüdük biz bu yollar da beraber ıslandık yağan yağmurda' işte bu burada gerçekleşiyor. Bu baraj bir milli servettir. Her şey sudan yaratılıyor. Yüce Allah, kitabımızda da öyle buyuruyor, 'Biz her şeyi suyla yaşatıyoruz'. Vücudumuzun da büyük bir bölümü sudan ibarettir. Bu bölge yazın yağmuru daha az alıyor. Yağmur yağmadığı zaman biz suyumuzu nerden temin edelim. Doğal mevcut kaynaklar yetmiyor. Yağmur ve kar sularını tutuyoruz, biriktiriyoruz, arıtıyoruz ve vatandaşımıza öyle takdim ediyoruz. Şimdi su tutma işlemini yapıyoruz. İnşallah bu kış mevsiminde yağan kar ve yağmur sularıyla bu baraj dolacak. Yaz mevsiminde de bu bölgenin suyunu arıtılmış ve temiz bir şekilde vatandaşımıza kana kana içireceğiz" dedi.

"ÖZ KAYNAKLARIMIZLA YAPTIK"

Son üç yılda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU'nun yaptığı yatırımların maliyeti 200 milyon TL'yi geçtiğini dile getiren Karaosmanoğlu, "Kocaeli'nde en çok yatırımı buraya yaptık. Çünkü yapmazsak eksik kalıyor. Taşıma suyla değirmen dönmüyor. Böyle kalıcı eserler yapmak lazım. 25 milyon metreküp göl hacmi var buranın. Daha önce de Kocaeli'nde yapılan bir Yuvacık Barajı'mız var biliyorsunuz. Orası DSİ ile ortak bir proje ile yapılmış. Baraj güzel problem yok ama oradaki olumsuzluk gelecek 120 yıl borç ödemek zorunda kaldık. Belediyemize 50 Lira geliyorsa yarısını DSİ'ye veriyoruz. Biz böyle bir şey yapmadık. Gelecek kuşakları borç altında bırakmıyoruz. Kendi öz kaynaklarımızla Namazgah Barajını yapıyoruz. Tabi bizim önümüzde böyle güçlü bir Başbakan ve Hükümet olmasa biz bu projeyi öz kaynaklarımızla değil borçlanarak yapmak zorunda kalacaktık. Ama biz tüm teşkilatlarımızla bu milletin hizmetkarıyız" diye konuştu.

ENERJİ ÜRETECEK

Namazgah Barajı'nın İlimize ve ülkemize sağlayacağı bir diğer fayda ise üreteceği elektrik enerjisi olacak. Namazgah Barajından elde edilecek olan elektrik enerjisi ile bölgede elektrikle çalışan içme suyu, kanalizasyon ve yağmursuyu tesislerinin bir kısım ihtiyacı karşılanacak. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title