Haberler

Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı Örnek Olmaya Devam Ediyor

Abone Ol

Nazilli'de bulunan Türkiye'nin ilk ve örnek denetimli serbestlik binası ve Nazilli e-tipi ceza infaz kurumu sinema salonu törenle açıldı.

Nazilli'de bulunan Türkiye'nin ilk ve örnek denetimli serbestlik binası ve Nazilli e-tipi ceza infaz kurumu sinema salonu törenle açıldı.

Aydın Vali Yardımcısı Mehmet Polat başta olmak üzere Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Aydın Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Karataş, Jandarma Alay Komutanı Albay Emre Fırat, Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Celal Ertürk, Ceza ve Tevkif Evleri (CTE) Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, CTE Genel Müdür Yardımcısı Cevat Gül ve Tetkik Hakimi Ömer Bozoğlu, Elginkan Vakıf Başkanı İlhan Üttü, protokol üyeleri ve çok sayıda davetlinin katıldığı açılış töreninde konuşan Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, Dünyada ve Avrupa'da yaklaşık 100 yıldır uygulanan Denetimli Serbestlik ve Yardım sisteminin Türkiye'de 20 Temmuz 2005 tarihinde çıkarılan 5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu ile yürürlüğe girdiğini ifade etti.

DEĞİŞİM VE REFORM SÜRÜYOR

Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü hizmet binasının açılışı davetlilerin katılımı ile kurdele kesilerek yapıldı. Açılışın ardından hizmet binası gezilirken Doğan Kaya toplantı salonunda düzenlenen törenle devam etti. Denetimli Serbestlik Hizmetleri, Hizmet Binası ve Sporla Yaşa projesi hakkında bilgilendirmeler slayt eşliğinde yapıldı.

Başsavcı Doğan Kaya, Adalet Bakanlığı'nın son yıllarda izlediği değişim ve reform hareketleri çerçevesinde ceza ve infaz uygulamalarında önemli değişikliklere imza attığını ifade etti. Kaya, ceza infaz sistemimizin daha çağdaş, günün koşullarına uygun, modern ve insan haklarına duyarlı bir şekilde çalışmalarını sürdürebilmesi için araştırmacı ve yenilikleri sürekli takip eden bir politika izlediğini belirterek şöyle konuştu: "Bu doğrultuda ülkemizde yeni bir ceza infaz sistemi olan denetimli serbestlik sisteminin hukuksal çerçevesi 5237 sayılı TCK, 5271 sayılı CMK, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunlar ile çizilmiş ve bu kanunlardaki hükümlerin yerine getirilmesine yönelik olarak 5402 sayılı Denetimli Serbestlik Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bugün ülkemizde halen 133 yerde Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürlükleri Kurulu bulunmaktadır. Denetimli Serbestlik, sadece bir ceza infaz süreci değildir. Denetimli Serbestlik, suç şüphesinin öğrenilmesinden infazın tamamlanmasına kadar çok çeşitli alanlarda verilen hizmetler bütünüdür. Bu hizmet kapsamında; soruşturma ve kovuşturma aşamalarında şüpheli ve sanığın geçmişi, ailesi ve çevresi gibi yaşamındaki diğer unsurlar hakkında ayrıntılı sosyal araştırma raporu hazırlayıp mahkemeye sunmak, ilgili kanunlar gereğince şüpheli ve sanıklar hakkında verilen adli kontrol ile madde bağımlılığı tedavisi ve eğitim kurumuna devam etme gibi yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlamak, istek halinde şüpheli veya sanığa psikososyal danışmanlık yapmak, kovuşturma evresinde yani duruşma aşamalarında mahkemeler tarafından verilen denetimli serbestlik kararlarını yerine getirmek, bu sürede hükümlüler hakkında kamuya yararlı bir işte çalışma, hapis cezasını konutta infaz etme, koruma kurulları vasıtasıyla ceza infaz kurumlarından salıverilen kişilerin iş bulmalarına veya meslek ve sanatlarıyla ilgili bir iş kurmalarına yardımcı olmak gibi birçok hizmeti yerine getirmektedir."

'DENETİMLİ SERBESTLİK, ÇAĞDAŞ BİR İNFAZ SİSTEMİDİR'

Denetimli serbestlik kurumunun görevlerinin aslında çağdaş bir infaz sistemini içermekte olduğunu ifade eden Başsavcı Kaya, şunları söyledi: "Bu amaç doğrultusunda belki de denetimli serbestlik müdürlüklerinden bakanlığımızın hedeflediği amaca en üst seviyede ulaşmak amacıyla, bakanlığımızın da katkılarıyla kiralamak suretiyle yeniden düzenlediğimiz ve dizayn ettiğimiz binamızı bugün hizmete açmış bulunuyoruz. Bugünkü Türkiye koşullarında, ideale yakın olan bu binamız, Türkiye'de bir ilk ve örnek proje oluşturmuştur. Bunu bir hafta öncesinde denetimli serbestlik müdürlüğümüzü denetleyen CTE Başkontrolörü Nazmi Yücel'in bana söylemiş olduğu sözlere dayanarak ifade ediyorum. Kendisi bizzat denetlemiş olduğu kurumumuzu bakanlığa örnek proje olarak sunacağını beyan etmiştir. Elbette burada CTE Genel Müdürlüğümüzün gerek binamızın kiralanması gerek binanın donanımı için ödenek tahsis etmesi bizim çalışma şevkimizi fevkalade artırmıştır. Elginkan Vakfı Başkanı İlhan Üttü'nün kurumumuzun alt katında hükümlülere yönelik donatıp teslim ettikleri doğalgaz ve su tesisatçılığı atölyesini kurumumuza bağışlamalarından dolayı camiam adına şükranlarımı sunuyorum. Atölyemizde 17 hükümlü doğalgaz tesisatçılığı ve su tesisatçılığı kursu almaktadır. Halk Eğitimi Merkezi ve İŞKUR ile yürüttüğümüz bu proje sonunda 17 hükümlümüzü piyasada az bulunan doğalgaz tesisatçılığı sertifikası ile meslek edinmiş olarak topluma yeniden kazandırmanın mutluluğunu yaşayacağız"

TÜRKİYE FAİR PLAY BÜYÜK ÖDÜLÜ ALAN TEK DENETİMLİ SERBESTLİK BÜROSU

Başsavcı Kaya, konuşmasının sonunda şunları söyledi: "Ülkemizin birçok yerinde toplantı yeter sayısını dahi sağlayamadığı koruma kurulu faaliyetleri Nazilli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde bir çok başarıya imza atmıştır. Bu bağlamda koruma kurulu bünyesinde yürüttüğümüz ve yaklaşık 350 dezavantajlı çocuğumuzu kapsayan Sporla Yaşa projesi kapsamında 2 yıl boyunca bu çocuklarımızı okuldan arta kalan zamanlarında Halk Eğitimi Merkezinden temin ettiğimiz beden eğitimi öğretmenleri ile spor yaptırmak suretiyle suçtan ve suçlu davranışlardan uzak kalmalarını sağlayarak 2 yıllık süre sonunda yüzde 100 başarı sağlayarak suç işlemelerinin önüne geçilmiştir. Bu başarımız Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Türkiye Fair Play Büyük Ödülü'ne layık görülmüştür. Bu başarı bizi kesmemiş olacak ki "Sporla Yaşa" projemiz Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Türkiye'yi temsil etmek üzere Dünya Fair Play Büyük Ödülü'ne aday gösterilmiştir."

9 YILDA 100 YILLIK BİLGİYE ULAŞILDI

Ceza ve Tevkif Evleri (CTE) Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da, Denetimli Serbestlik sisteminin dünyadaki geçmişine bakıldığında İngiltere'de 100 yıldan fazla geçmişe sahip olan, Fransa da yine o kadar bir geçmişe sahip olan sistemin ülkemizde sadece 9 yıllık bir süre içerisinde aynı deneyime kavuştuğunu ifade etti. Geçen süre içerisinde Denetimli Serbestlik alanında bizlere intikal eden işlerin artışında yoğunluk olduğu gibi niteliklerinin de değiştiğini anlatan Yıldırım; sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece cezanın infazından önce ya da sadece mahkemeler tarafından verilen tedbirlerin yerine getirilmesi aşamasında değil, bugüne kadar hiç tanımadığı bir alanla tanıştı. Yargı suçun önlenmesi noktasında sorumluluk üstlenmiştir. Türkiye'nin birçok yerinde özellikle de koruma kurullarımız aracılığıyla bir taraftan suç işleyenlerin suç işlemesinin önüne geçilmeye çalışılırken bir taraftan da genel anlamda suçun önlenmesi noktasında hassas gruplara yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Denetimli serbestlik birimlerinin cezanın infazı alanında adeta sorumluluğu tek başına üstlenmiş olan Adalet Bakanlığının ceza tevkif evlerinin yanına rol arkadaşları temin etmiş olmasıdır. Toplumun birçok kesimi bu müdürlükler vasıtasıyla fark etmiştir ki hükümlülerin tekrar topluma kazandırılması, suç işlemiş olanların tekrar suç işlemelerinin önlenmesi sadece Adalet Bakanlığının sorumluluğunda değil bu toplumun tüm dinamitlerinin sorumluluk alanı içerisinde yer almaktadır. Ceza infaz kurumunda cezasını infaz edip çıkmış olanlarla hepimizin aileleri çocukları yakınları aynı sokaklarda bir arada yaşamaktadır. O halde bu insanların tekrar sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılması noktasında toplumun tüm dinamitlerinin işbirliği yapma zorunluluğu son derece açıktır."

CEZA VE İNFAZ KURUMU YENİ SİNEMA SALONUNA KAVUŞTU

Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün açılış töreninin ardından Nazilli E Tipi Kapalı Ceza İnfaz kurumunda çok amaçlı kullanım için hazırlanan sinema salonunun açılışı yapıldı.

Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, eğlencenin yanı sıra eğitim salonu olarak da kullanılması amaçlanan sinema salonunun cezaevine kazandırılmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Başsavcı Doğan Kaya, bir suçlunun 24 saat boyunca suçlu olmadığını, en azından bir saatinde insan olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "İşte bütün mesele o suçludaki o bir saati yakalayabilmektir. Bizim misyonumuz; cezaevinde bulunanlara önce insan olduklarını hatırlatmak ve onların toplumla olan barışı bozdukları için pişmanlıklarını sağlamak, topluma yeniden katılmaları için ıslah edilmiş olarak tekrar geldiği sosyal hayata katılımlarını sağlamaktır. Bu açıdan biz onlara kurumumuzda geçici olarak kalan, evine, köyüne, mahallesine, işine, okuluna, arkadaşlarına, çocuklarına yeniden kavuşacak birer misafir olarak bakıyoruz. Kurumumuzdaki eğitim faaliyetlerimiz ile onları hayata bağlayarak umutlarını kaybetmeden dışarıda kendisini kucaklamaya hazır bir dünyanın beklediğini, yeni bir dünyaya hazırlanmaları gerektiği duygusunu vererek, bedelini hürriyetinden yoksun kalarak ödediği bir hayat dersini de yanında götürerek, geriye bakmadan, onları ıslah ve pişman olmuş, ama asla insanlık kimliğini kaybetmeden yeniden aramıza katılmaları için onları kazanmayı hedefliyoruz."

'HAYATA YENİDEN TUTUNMALARINI SAĞLAYACAĞIZ'

Başsavcı Kaya, cezaevinde kalan suçluların hayata yeniden tutunmalarını sağlamak için çalıştıklarını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Onları bu yeni hayata hazırlarken de hayata tutunmaları için bir meslek edinmelerini ya da eksik kalan eğitimlerini tamamlamaları için kurslar ve eğitim faaliyetleri düzenliyoruz. Yeniden düzenlediğimiz sinema salonumuzda artık eğitim faaliyetlerimizi ve etkinliklerimizi daha rahat bir şekilde yürüterek hem kurum personeline hem de cezaevi sakinlerine böyle modern bir sinema salonu kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Cezaevi sakinlerimizin topluma kazandırılmasında çok büyük faydası olacağını ümit ettiğimiz cezaevi sinema salonumuzun camiamıza ve kurumumuza hayırlı olmasını diliyorum."

Başsavcı Kaya'nın konuşmasının ardından cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin katıldığı kurslarda başarılı olan öğrencilere belgeleri verilirken, hükümlülerin sunduğu türkü programı ilgi gördü. Ceza İnfaz Kurumu personellerinin kurduğu zeybek grubunun gösterisi ayakta alkışlandı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhuriyet Başsavcılığı Nazilli Türkiye Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title