Nazilli'de Kanser Haftası Etkinlikleri
Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Hakan Derici, kanserden korunmak için erken teşhisin önemli olduğunu belirtti.
Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Hakan Derici, kanserden korunmak için erken teşhisin önemli olduğunu belirtti.
1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yayınlayan Dr. Hakan Derici, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığının Türkiye'de nedeni bilinen ölümler arasında ikinci sıraya yükseldiğini söyledi. Dr. Derici; "Kanser, en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları demektir. Bu çoğalma sırasında, kanser hücrelerinde normal hücrelerden yapısal ve işlevsel farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bazen hücre normal de yaptığı işlevlerini yapmazken, bazen de normal de olmayan bazı yeni işlevleri de yapmaya başlayabilir. Anormal şekilde çoğalan bu hücreler bulundukları yerlerdeki doku ve organları işgal edecek ve işgal ettiği bu bölgelerin görevlerini engelleyecektir. Bu oluşum, kanserin türlerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak bu konuda önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Günümüzde en sık ölüm nedenleri arasında birçok gelişmiş ülkede kalp-damar hastalıklarından sonra kanser ikinci sırada yer almaktadır. Son yıllarda beslenmenin kanser üzerindeki etkilerinden sık sık bahsedilmektedir. Neyi nasıl, ne miktarda, nasıl pişirerek yediğimiz, hangi besinleri tercih ettiğimiz önemli. Çünkü kanser vakalarının temel nedenlerinden biri doğal beslenme tarzımızın değişmesi. Beslenme endüstriyel yapıya dönüştükçe yiyecek içecekler doğal yapılarından uzaklaşıldıkça kanser vakalarında artış devam edecektir. Özellikle fast food beslenme tarzından uzak durulmalıdır. Ayaküstü atıştırmalar ekmek arası yiyecekler, aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalar kilo artışını kolaylaştırmaktadır. Kilo artışını engellemenin en etkili yollarından biride hareketli yaşam tarzının benimsenmesidir. Bunun için Bakanlığımız tarafından 2014 yılı hareketli yaşam yılı ilan edilmiştir. Spor, yürüyüş, egzersiz yapmak gibi vücudumuzu aktif hale getiren ve yağ yakımını hızlandıran hareketler kilo almanın önündeki en büyük engeldir. İlgi alanlarımızı yeniden keşfederek yaşam tarzını hareketi artıracak şekilde değiştirmek oluşabilecek bir çok olumsuzluğun önüne geçebilmektir" dedi.
KANSER TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabildiğini söyleyen Dr. Derici; "Bu yüzden 'Erken tanı hayat kurtarır' diyoruz. Erken tanı koymanın önündeki en önemli engel bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime başvurmamakta; böylece tanı gecikmekte, tedavide güçleşmektedir. Aile Hekimliklerimiz de rahim ağzı, meme ve kalın bağırsak kanseri taramasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş arasındaki bayanlar Aile Hekimliklerine başvurarak taramalarını Vaginal smear yöntemiyle yaptırabilirler. Uygulanan diğer kanser tarama programlarından biri olan; Meme kanseri için tarama yaşı 40-69 dur. İlimizde devam etmekte olan Mobil KETEM çalışmalarında kullanılan, Mobil KETEM aracı ilçemizde görevlendirildiğinde araçta bulunan momagrafi cihazı ile ilçemizde de taramalar yapılacaktır. Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın dışkıda gizli kan testi ile taranmaları da Aile Hekimliklerinde yapılmaktadır. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızda zorlu ve pahalı tedavilerin önüne geçilecek, yaşam kaliteleri ve süreleri uzayacaktır. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olup yeterli ekonomik güç yanında halkımızın da aktif katılımını gerektiren bir süreçtir. Bunun için, halkımızın kanserin farkında olması, beslenme ve yaşam alışkanlıklarını iyi düzenlemesi, zararlı alışkanlıklardan uzak durulması ve hareketli yaşam tarzının benimsenmesi gerekmektedir. Bu yüzden Kanserden Korkmayın Geç Kalmaktan Korkun diyoruz ve hep birlikte halkımızı kansere karşı mücadeleye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. - AYDIN