BEÜ'de Türklerin Dünya Medeniyetine Katkısı Anlatıldı
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Necati Demir, BEÜ'de Türklerin Dünya Medeniyetine Katkısını anlattı.
Prof. Dr. Necati Demir, BEÜ "Türklerin Dünya Medeniyetine Katkısı"nı anlattı.
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necati Demir, BEÜ'nün konuğu oldu. Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'nda, "Türklerin Dünya Medeniyetine Katkısı" başlıklı konferans veren Prof. Dr. Demir, uzun yıllardır sürdürdüğü Türk Kültürü araştırmalarının sonuçlarını katılımcılarla paylaştı.
Öğrencilerin büyük ilgi ile izlediği konferansa, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, Zonguldak Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Altın ile akademik ve idari personel katıldı.
Konferansına, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u 21 yaşında fethetmesinin iki nedenini açıklayarak başlayan Prof. Dr. Necati Demir, şunları söyledi:
"Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u 21 yaşında fethetti. Burada çok önemli iki unsur var. İlki gençliğinin verdiği heyecan ve enerjidir. İkinci ve en önemli unsur ise yönetim sorumluluğunu 13 yaşındayken alması ve bu sırada kazandığı büyük deneyimdir. O halde gençlerin yapması gereken, heyecanlarına ve enerjilerine deneyimi eklemektir. Sevgili gençler, özellikle sizlere çok önemli görevler düşüyor. Bu enerjinizi boşa harcamadan erken yaşta sorumluluk almalısınız."
UNESCO verilerine göre dünyada 240 milyon civarında Türk yaşadığını belirten Prof. Dr. Necati Demir, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni "kültür" temeli üzerine kurduğunu; bunun Türk Kültürü'nün önemini ortaya koyan çok önemli bir gösterge olduğunu vurguladı.
Demir; Dünyanın yuvarlak olduğu gerçeğinin, on iki aydan oluşan takvimin, on iki saatlik zaman sisteminin ve "saat" kelimesinin, bugünküne benzeyen medeni giyim kuşamın, at eğitimi ve biniciliğin, kemençe adlı enstrümanın, dünyanın pek çok yerinde kullanılan mimari yapı tekniğinin, matbaanın ve kağıdın, madenciliğin ve demir ustalığının, düzenli ordu sisteminin, milletlerin sömürgecilikten kurtuluşunun hep Türkler tarafından dünya medeniyetine kazandırıldığını belgeleri ile anlattı.
Konuşmasının ardından izleyicilerin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Necati Demir öğrencilere, Üniversitenin gerçek görevinin bilimsel araştırmalar olduğunu; mesleki deneyimlerini öğrenim süreçlerinde yapacakları çalışmalarla kazanarak ülke için kalıcı eserler bırakacak biçimde kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini öğütledi. Prof. Dr. Demir'e konferans anısına teşekkür plaketini, Zonguldak MYO Müdürü Doç. Dr. Ahmet Altın takdim etti. Demir, konferansın sonunda öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. - ZONGULDAK