Haberler

Neü'de Kütüphaneler Haftası Farklı Etkinliklerle Kutlandı

Abone Ol

Kütüphaneler haftası kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde (NEÜ) “Eğitimde Kütüphanenin Yeri” konulu bir panel düzenlendi.

Kütüphaneler haftası kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde (NEÜ) "Eğitimde Kütüphanenin Yeri" konulu bir panel düzenlendi.

Düzenlenen panele NEÜ Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ başkanlık ederken, NEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Özbek, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı ve Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin de konuşmacı olarak katıldı. Panele ayrıca NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, NEÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Mustafa Karakışla, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Panelde kitaba ve kütüphaneye hak ettiği değerin verilmemesi eleştirilirken, gençlere geleceğe ve daha iyi bir neslin oluşmasına dair tavsiyelerde bulunuldu.

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Özbek bir kitabın okunduğunda, "Okumasaydım şu bilgilerden eksik kalırdım" dedirtiyorsa o zaman gerçek manada okunmuş olduğu söyleyerek, "Her sohbet, her ders sonunda artı eksi boyutlu bir format kullanılmalı. Neyi yapmam ya da neyi yapmamam lazım, bu ders bana ne kazandırdı demeniz gerek. Öğretmek için öğrenenler on misli daha fazla okurlar" dedi.

"OSMANLI LİYAKAT ESASLI BİLİM ADAMI YETİŞTİRDİ"

Beyt'ül Hikme yani Hikmet Evine değinen Özbek, Osmanlı liyakat esaslı bilim adamı yetiştirdi batı teknolojisinin de temelinde ilim yapılan Üniversitenin adı olduğunu söyledi. Osmanlı döneminde bürokrat yetiştirildiğini ifade eden Özbey, Beyt'ül Hikme de ise liyakat esaslı ilim adamlarının yetiştirildiğini kaydetti.

Doç. Dr. Caner Arabacı da konuşmasında eski yeni farkını işlerken, Batı'daki kitap okuma alışkanlıklarının biz de yerleşememesini değerlendirdi. Selçuklu döneminde ilk kervansarayda 5 bin kitap bulunduğunu, Konya'da Selçuklular döneminde 30 medrese ve bu medreselerin kitaplıkları bulunduğunu söyleyen Arabacı o dönemde yükseköğretim kurumlarında kütüphanelerin gün boyu çalıştığını belirtti.

"BATIDA KÖYLÜ VE İŞÇİLER KİTABA ULAŞAMAZDI"

O dönemde Batıya bakıldığında kitap okumanın asiller ve papazlara ait bir eylem olduğunu dile getiren Doç. Dr. Caner Arabacı, "Köylülerin ve işçilerin kitap okuması sanki suçtu. Batı biliminde icatların ilk keşiflerin papazlar tarafından geliştirilmesinin bir sebebi de bu. Papazlar kitaplara ulaşabiliyor. Kilise kütüphanelerindeki kitaplardan faydalanıyorlar. Halk için bu çok zor. Halkın İncil okuması bile çok zor. Bugüne baktığımızda ise Batının kütüphane düzeni bizimkinden çok farklı. Almanya'ya gittiğimizde üniversitelerde yaz günü öğrenciler bölüm bölüm oturmuşlar kitap okuyorlar. Kitap okumanın yasak olduğu dönemden günümüze gelindiğinde Avrupa birçok kademeyi aşmış. Bilgiyi siyaseten ve ekonomik yönden çok güzel kullanmışlar ve emperyalist hakimiyet ve sömürgeci güç olarak yerlerini almışlar" ifadelerini kullandı.

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin de, Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünün çalışmalarından bahsederken doğru bilgiye ulaşmanın zorluklarından, bu yolda hangi adımları attıklarından bahsetti. Bölge Yazma Eserler kütüphanesinin 1984'de kurulduğunu belirten Şahin, teknolojinin getirdiği yeniliklerden faydalanarak kütüphanenin dünyada sayılı eserlerin olduğu merkez haline geldiğini belirtti. El yazması eserlerin sayısallaştırıldıklarını kaydeden Şahin, merkezde konferans salonlarının olduğunu bu birimlerden de faydalanıldığını söyledi. Son yapılan çalışmalarla ilgili Şahin şunları kaydetti:

"Belgeler ısıdan geçirilerek ömürleri uzatılıyor. En son Van'da gayri Müslimlere ait bilgi, belge, eserleri arkadaşlarımız temizliğe başladı ve yakında onlar da hizmete sunulacak. Eserlerimiz her tarafta varlar ve arkadaşlarımız bu eserlerin Türkiye'nin her yerindeki müzelerde çalışmalar yürütüyoruz. Bizde atılacak hiçbir eser yok. Bütün işe yaramaz denilip atılan kitapları kurtarıyoruz."

Ayrıca NEÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Kütüphaneler haftası kapsamında kitap okuma etkinliği düzenlendi. Bu kapsamda Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Kampüsünde de öğrenciler etkinliğe katıldı. Öğrencilerin birkaç saat boyunca kampüs etrafında kitap okumaları, renkli görüntüler ortaya çıkardı.

Yine bu çerçevede Kütüphane haftasını kutlamak ve çocuklara kitapları sevdirmek amacıyla NEÜ Kütüphane biriminin katkılarıyla NEÜ Matruşka Tiyatro Topluluğu, tarafından düzenlenen Mehmet Beğen Orta Okulundaki tiyatro gösterisi düzenlemiş bu etkinlikle de öğrenciler eğlenceli saatler geçirdi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Abdullah Özbek Caner Arabacı Bekir Şahin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title