Haberler

Neü Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç;

Abone Ol

Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği düzenleniyor.

Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği düzenleniyor.

NEÜ Meslek Yüksek Okulu Konferans salonunda başlayan ve 17 Mart 2012'ye kadar sürecek olan '8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği'nin açılışına NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Özgener, Avanos Kaymakamı Aylin Kırcı Duman, Nevşehir İl Emniyet Müdür Yardımcısı Seydali Atik, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, Nevşehir İl Müftü Yardımcısı A. Celalettin Altunkaya, NÜKÇAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aysel Kekillioğlu, üniversite akademik ve idari personeli ile öğrencilerin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Toplumda değişim, dönüşüm ve gelişmenin kadınla başladığını, kadının toplumun temel yapı taşı olduğunu söyleyen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, "Yapılan son genel seçimlerde kadın milletvekili sayımız erkek milletvekilleriyle başa baş geldi. Kabinede yer alan kadın bakanlarımızın sayısının tavan yapması bekleniyor. 'Türkiye'de yüksek okul mezunu kadın sayısı yüzde yüzlere yaklaşmış durumda' gibi gazete başlıklarının olduğunu, kadının dağ misali sorunlarının artık geçmişte kaldığını, sevinçten uçarcasına sizlerle paylaşmayı isterdim. İsterdim ama 'isterdim' demekle yetiniyorum ve gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalıyorum. Maalesef günümüzde kadının varlığı genellikle olumsuz olaylarla gündeme gelmekte. Kadın cinayetleri, çocuk yaşta yaptırılan evlilikler, kadınların maruz kaldığı fiziksel ve duygusal şiddet gibi sıralayabileceğimiz bu olumsuzluklar kadını kadın olmaktan öte mağdur bir varlığa dönüştürmekte. Nitekim kadına yönelik olan olumsuzlukların hepsi ülkemizde ve dünyada yaşanan içler acısı durumu gözler önüne sermekte. Söz konusu bu tür durumlar elbette sadece bugünün sorunu değil. Ancak bugün karşı karşıya olduğumuz bu vahim tablo ne yazık ki kadının mağduriyetinin artarak devam ettiğini göstermekte. Şüphesiz bu da toplumun bel kemiği olan kadının, sadece cinsiyetinden ötürü ötekileştirilmesine ve ötelenmesine yol açmaktadır. Oysaki toplumda değişim, dönüşüm ve gelişme kadından başlar. Kadın toplumun temel yapı taşıdır. Bu yapının zarar görmesi toplumun temel dinamiklerinin sarsılmasına da sebep olur.

Toplumun refah ve huzuru kadının içinde yaşadığı koşulların iyileştirilmesi ve hak ettiği yeri almasıyla paraleldir.

Bu itibarla; kadını anlayarak, onunla empati kurarak, yaşadıklarına ortak olmaya çalışmak bütün toplumun asli görevlerindendir. Dolayısıyla siyasetten medyaya, kamu kurum ve kuruluşlarından toplumun bütün fertlerine kadar herkesin iş birliği içerisinde hareket ederek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçmesi, iki cinsin kendi içinde fırsat eşitliği sağladığı bir dünya için çabalamamız gerekmektedir. Bizler biliyoruz ki karşılıklı olarak hakların gözetildiği bir dünyanın var olması için fert olarak her birimize ayrı ayrı görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bununla birlikte bu görev ve sorumluluklar toplumun temel mekanizması olan yapılarca da desteklenmeli ve en güzel şekilde yerine getirilmelidir" dedi.

NÜKÇAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aysel Kekillioğlu ise "8 Mart'ın anlamı bizler için aslında kadın-erkek ve toplumun her bireyi için önemli. Bu, geçmişi acıya hitap etmesine rağmen anlamlı bir gün. Çünkü kadın haklarının, aslında mücadele girişimin ilk başladığı gün. Bununla birlikte geçmişe dair olarak bundan sonraki süreçte olumlu gelişmelerin yaşanması, daha iyi gelişmelerin olması için de önemli bir gün. Geçmişe göre kadın hak arayışında daha iyi durumda olmamıza rağmen daha katedeceğimiz çok yol olduğunu biliyoruz ve bunun mücadelesini verirken, biz bugün kadına dair şiddete ait yasanın yasalaşmasını bekliyoruz. İnşallah bunun yasallaşmasıyla olumlu gelişmeler sağlanacak. Dünyada ve ülkemizdeki gelişmelere karşın dünyada aşırı yoksulluk içinde yaşayan yaklaşık 1 buçuk milyon insanın yüzde 70'inin kadınlardan oluşturduğunu, dünyada günlük toplam çalışma saatinin yüzde 60'ında kadınların çalışmakta olduğunu, dünya genelinde toplam mülkiyetin yüzde 1'in kadınlara ait olduğunu, dünya genelinde parlamentolardaki kadınları temsil oranın yüzde 18 ve bunların yanında dünya genelindeki 15-44 yaş arası kadınların ölümlerinin sebebine baktığımızda bunun kadına yönelik şiddetten kaynaklandığını görüyoruz. Bizler şiddet yasasıyla bütün bunları çözmek istiyor ve ümit ediyoruz. Bunların çözümü aslında bizleriz. Erkek olarak, kadın olarak, kurum olarak ve toplumun tüm birimleri aslında bu çözümün bir parçasıdır. Bu çözümü yaparken de, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, ekonomik koşulların iyileştirilmesi ve kadın yoksulluğunun azaltılmasını, kadına dair sürdürülebilir politikaların gündeme alınmasını ve bununla birlikte tabi ki eğitimin bilinçli bir şekilde yaygınlaştırılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrencilerin 'Kadına Dair' sunumları, Kapadokya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (KAFSİD) Başkanı Mustafa Karakaya'nın 'Hayatın İzleri-I' konulu fotoğraf gösterisi ile devam eden etkinlikte, NEÜ Gençlik Konseyi Başkanı Ufuk Altuntaş tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç'a çiçek takdim edildi.

Etkinliğin sonunda konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür belgeleri verilerek hatıra fotoğrafları çekildi. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nevşehir Üniversitesi Filiz Kılıç Avanos Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title