Haberler

Nevruz Ateşi Edirne'de Yandı

Abone Ol

Baharın gelişini simgeleyen Nevruz, Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen programla kutlandı.

Baharın gelişini simgeleyen Nevruz, Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen programla kutlandı. Balkan Yerleşkesi'nde bulunan Balkan Kongre Merkezi önünde yapılan programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pişkin, "Nevruz, bahar ve bereketi, yeni yıl ve yılın başlangıcını çağrıştırır. Nevruz Türk kültüründe baharı, yaşama sevincini, yenilenmeyi, uyanan doğa ile birlikte bolluğu ve bereketi simgeler. Nevruz Türk toplum hayatında bütünleştirici fonksiyonlara da sahiptir" dedi.

Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı, Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı desteğiyle Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen programla coşkulu bir şekilde kutlandı. Balkan Kongre Merkezi önünde düzenlenen programa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Pişkin ve Prof.Dr. Hüseyin Sarıoğlu, Genel Sekreter Erengül Özdemir, Yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda Türk Dünyası Topluluğu Başkanı Ali Onur Kara tarafından Nevruz duası yapıldı.

Programda konuşan Rektör Yardımcısı TÜ Rektör Vekili Prof.Dr. Süleyman Pişkin, Türk kültüründen kaynaklanan Nevruz bayramının tüm yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş, geleneksel ve temeli 5 bin yıllık Türk tarihine dayanan milli bir bayram olduğuna vurgu yaptı.

Nevruz'un bahar ve bereketi, yeni yıl ve yılın başlangıcını çağrıştırdığını belirten Prof.Dr. Pişkin, "Nevruz Türk kültüründe baharı, yaşama sevincini, yenilenmeyi, uyanan doğa ile birlikte bolluğu ve bereketi simgeler. Nevruz Türk toplum hayatında bütünleştirici fonksiyonlara da sahiptir. Aramızdaki sevgi ve saygıyı kuvvetlendiği, dargınlıkların unutulup kardeşçe kucaklaşıldığı, huzur ve barış havasının geliştirildiği, Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan bir gündür" dedi.

Programda Nevruz'un anlamına ilişkin konuşma yapan Topluluk Akademik Danışmanı Yard. Doç. Dr. Hasan Demiroğlu, Nevruz'un Türk Dünyası'nda ortak kültürel değer olması nedeniyle önemli bir yere sahip olduğunu ve yazılı olmayan kaynakların Nevruzu Ergenekon Destanı'na dayandırdığını söyledi.

Nevruz kutlamaları kapsamında daha sonra Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Süleyman Pişkin ve Prof.Dr. Hüseyin Sarıoğlu, Rektör Prof.Dr. Yener Yörük'ün eşi Şule Yörük ve Türk Dünyası Araştırma Topluluğu Başkanı Ali Onur Kara eşliğinde Nevruz ateşi yakıldı.

Programın devamında ayrıca Rektör Vekili Prof.Dr. Süleyman Pişkin ve beraberindekiler dilekler dileyerek demir döverken İpsala Belediyesi Mehteran Takımı verdiği konserle katılanları coşturdu. Kutlamalar kapsamında etkinliklerin devamında ok atışı ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Halk Dansları topluluğu tarafından Kafkas dansları sergilendi.

Nevruz ateşinin yakıldığı etkinliklerde yumurta tokuşturma, demir dövme, ateşten atlama ve ok atma gibi geleneksel oyunlar oynanırken vatandaşlar yakılan ateşten atlayarak baharın gelişini kutladı. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Trakya Üniversitesi Hüseyin Sarıoğlu Nevruz Bayramı Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title