Haberler

Niğde'de 'Aspir Bitkisinin Önemi' Konulu Panel

Güncelleme:
Abone Ol

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Aspir Bitkisinin Önemi' konulu panel düzenledi.

Vali Necmeddin Kılıç, Niğde Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, zenginleşmek ve ileri gidebilmek adına yapılacak yatırımların, tarımsal alanda olması gerektiğini söyledi.

Niğde'nin kültür, turizm ve sanayi alanlarında avantajlı bir konumda olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

" Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 85'i şehirlerde yüzde 15'i kırsalda yaşıyor. İlimizde ise toplam nüfusun yüzde 52'si kırsal kesimde yaşamaktadır. Bu durum belki de başka hiçbir yerde görülmemektedir. Bu Niğde'de nüfusun yarıdan fazlasının tarımsal alanda istihdam edildiğini göstermektedir. Bu değerler tarımsal alana verilecek desteği anlatmaya yeterlidir. Kıymetli ve verimli topraklarımız var. Çok uygun bir iklimimiz var ve pazara yakınız."

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen ise Türkiye'nin enerji ve bitkisel yağ bakımından dışarı bağımlı bir ülke olduğunu, bu iki konuda üretiminin kendisine yetmediğini kaydetti.

Panelde, Türkiye'nin enerji ve bitkisel yağ açığını giderecek aspir bitkisini tanıtacaklarını aktaran Türkmen, "Bu ürün kıraç alanlarda, susuz alanlarda, hububat bitkisinin buğdayın, arpanın yetiştiği her yerde kolaylıkla yetişebiliyor. Niğde'de sulanamayan, kıraç tarla olarak her yıl yaklaşık 700 bin dekar alan nadasa bırakılıyor ve boş bekliyor. Buralardan hiç para kazanılamıyor. Biz bu alanların her yıl 200 bin dekarına, bu aspir bitkisini ekmiş olsak ve dekardan çiftçimize 200 lira net para kazandırsak, yılda toplam 40 milyon lira para kazandırmış olacağız. İşte biz bunu hedefliyoruz. Bu ürünün masrafı az, emeği az, biçerdöver hasadını yapıyor." diye konuştu. - Niğde

Kaynak: AA / Yerel

Necmeddin Kılıç Murat Türkmen Türkiye Niğde Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title