Haberler

Niğde'nin Budamacı Kadınları

Abone Ol

Niğde İş-Kur Müdürlüğü ile Ulukışla Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen “Dikim İşçisi” kursunu başarıyla tamamlayan 24 kadın kursiyer, sertifika almaya hak kazandı.

Niğde İş-Kur Müdürlüğü ile Ulukışla Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen "Dikim İşçisi" kursunu başarıyla tamamlayan 24 kadın kursiyer, sertifika almaya hak kazandı.

Kursiyerlere son ders olarak İş ve Meslek Danışmanı Muhittin Öztürk tarafından "İş Arama Becerilerine" yönelik sunum yapıldı.

Sunumun ardından kursiyerler, Usta Öğretici Sedat Günindi gözetiminde derslerde öğrendikleri bilgileri uygulamalı olarak kiraz bahçesinde gösterdi.

Avrupa'nın hemen hemen her ülkesine ihracatı yapılan ve toplam yıllık 2 bin tonluk kiraz satışının yapıldığı bölgede kadınlar bahçe bakımı ve kiraz yetiştiriciliği konusunda erkeklerle yarışacak duruma geldi.

3,5 ay süren kursta kursiyerlere budama derslerinin yanı sıra "toprak özellikleri, toprak canlılarının özellikleri, bitkinin üretilmesi ve büyümesinde çevre faktörleri, jeolojik ve ekonomik şartlara uygun sera yapımı, bitkiye uygun su ve gübreleme eğitimi, tekniğe uygun olarak bitki ve çiçek üretimi, meyve ağacı dikiminde uygun ortam şartları, tohum üretimi" konularında da bilgiler verildi.

Niğde İş-Kur Müdürü Mustafa Toköz, "Ulukışla Kaymakamlığı Ulukışla Halk Eğitim merkezi müdürlüğü işbirliğinde düzenlemiş olduğumuz fidan yetiştiriciliği kursumuz yaklaşık olarak 3,5 ay devam etmiş ve sonuçlanmıştır. Kursiyer olarak tamamen hanım kardeşlerimiz seçilmiş ve tamamı fidan yetiştiriciliği konusunda eğitimlerini başarıyla tamamlamışlardır. İlk olarak 25 kursiyerle başladık. 24 hanım 1 tanesi erkekti. Erkek kursiyerin daha sonra kurstan ayrılmasıyla 24 kursiyerimiz tamamı bayandı. Darboğaz dünyada kirazı bilinen bir beldemiz. Bu hanım kardeşlerimizin tamamı bu fidan yetiştiriciliği noktasında kesinlikle yabancı olmayıp işi bilen hamın kardeşlerimizdi. Ancak bizim buradaki hedef kitlemiz hanım kardeşlerimize sertifikalı fidan yetiştiriciliği belgesini vermek." Dedi.

Ulukışla Halk Eğitim Merkezi Müdürü Seyfullah Özdemir "İş Kur Müdürlüğümüzle ortak proje olarak geliştirdiğimiz darboğaz'daki dikim işçisi kursunu tamamladık. Bayanlarımız çok hoş bir eğitim aldılar. Eğitimlerini tamamladılar sertifikalarını almaya haz kazandılar. Bölgemize hayırlı olmasını diliyoruz. Yeni projelerle inşallah devam edeceğiz" diye konuştu.

Bu kadar bayan kursiyeri beklemediklerini ifade eden Usta Öğretici Sedat Günindi "bu kadar bayanın kursumuza gelmesini beklemiyorduk. İki senedir uğraşıyoruz. İki sene önce biz bu programı yaptığımızda 17-18 erkek, 5 veya 6 bayan vardı program dahilinde, fakat erkek arkadaşımızın kendi işgücü, bayan arkadaşımızın ön plana çıkması bayan sayımızın artmasını sağladı. Kendileri de bu konuda son derece memnun. Köyümüzde değişik bir ortam değişik hava yarattık. İnsanlara kişilere kendi özgüvenlerini kazandırdık. Bu konuda da bilgi ve becerilerini geliştirdik. Bu konuda da son derece mutluyum" şeklinde konuştu. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muhittin Öztürk Ulukışla Niğde Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title