Ödemiş'in Hizmet Projeleri İçin Altın İmza
Ödemiş Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yeni otogar, yeni toptancı hali ve et kombina tesisi projelerine ait ortak hizmet protokolü düzenlenen törenle imzalandı.
Ödemiş Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yeni otogar, yeni toptancı hali ve et kombina tesisi projelerine ait ortak hizmet protokolü düzenlenen törenle imzalandı.
Protokol kapsamında Ödemiş Belediyesi tarafından hazırlanan üç projeye İzmir Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 2,5 milyon liralık maddi katkı sunacak.
Ödemiş Belediyesi Yeni Nikah ve Düğün Sarayı'nda gerçekleştirilen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Bekilli Belediye Başkanı Mustafa Başkafa, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Eriş, CHP Bayındır İlçe Başkanı Tamer Yanık, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Bademli Fidancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, belde belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende ilk olarak Ödemiş Belediyesi folklor ekibi zeybek gösterisini sergiledi. İlk konuşmayı yapan Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, çevreden merkeze projelerle Ödemiş'in geride kalmış bölgelerine yatırım yaptıklarını ifade etti. Keskin, "Bağımsız kuruluşlarca yapılan araştırmalarda, belediye harcamalarının yatırımlara oranı açısından Ödemiş Belediyesi yüzde 40'la Türkiye'de önde gelen üç belediyeden bir tanesi. Bu çalışmalarda katkı sunan tüm belediye çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz. Proje ve yatırımlarımızla Ödemiş'i geleceğe hazırlıyoruz" dedi.
BİYOGAZ, BAKANLIĞIN ONAYINA KALDI
Hal tesisleri, et kombina tesisi ve hayvan pazarı ile Ödemiş ekonomisinin gelişeceğini aktaran Keskin, belediyenin çevre ve turizm yatırımlarıyla ilgili bilgiler paylaştı. Biyogaz tesisi projesinin Danıştay onayından geçtiğini, İçişleri Bakanı'na imzasına sunulduğunu belirten Keskin, "Ödemiş'in çöpünü, hayvan dışkılarını ve arıtma tesisi çamurunu yakarak elektrik enerjisi elde edecek biyogaz tesisi projesi için artık İçişleri Bakanlığı'nın onayı bekleniyor. 4 megavatlık tesiste elektriğin yanı sıra sıcak su elde edilecek. Bu sıcak su ile Saraçoğlu Toplu Konutları'nı ısıtacağız. Ödemiş'in tarih boyunca Küçük Menderes havzasının ticaret merkezi olduğuna da dikkati çeken Keskin, "Belediyecilik temel belediyecilik hizmetlerinden ibaret değil. Şehirleri modernleştirmek dışında belediyeler yörenin ekonomisine katkıda bulunmak ve belediye hizmetleri kanunu çerçevesinde projeler üretmek durumunda. Yörenin ekonomisine katkıda bulunacak bu tesisleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu anlattığımızda yatırım bedelini bile sormadan 'Projeniz hazır mı, imar durumu tamam mı?' diye sordu. Biz 'Evet hazır' dedik. 'Bu üç projeye istediğiniz kadar desteği veriyorum' dedi. Sadece bu üç proje adına değil Küçük Menderes havzasının üreticisine sahip çıkarak yöre ekonomisini canlandıran Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na ilçelerimiz, beldelerimiz, köylerimiz adına teşekkür ediyorum" dedi.
"İZMİR'İ YENİ İLÇELERİYLE YENİDEN ELE ALIYORUZ"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da konuşmasında, "Belediye başkanlığı başka bir gönül işi. İnsanı sevmeden, doğayı sevmeden, kenti, kentliyi sevmeden belediye başkanlığı yapmak mümkün değil. Belediye başkanının çiçeğinden, böceğine, yolundan, tarım arazisine hepsini koruması ve sevmesi lazım. Temel görevlerin dışında ben burayı nasıl kalkındırırım diye düşünmesi lazım.
Yöredeki cevherleri ortaya çıkarmaktır belediye başkanının görevi. Ankara'dan verilen kararlar, stratejik projeler yerine oturmuyor. Tesadüfen yerine oturuyor. Ama ihtiyaçlar bakımından, öncelik sıralaması açısından baktığımız zaman birçok hata görüyoruz. Şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe belediyelerimizle birlikte İzmir'i yeniden masaya yatırmak durumundayız" dedi.
"400 MİLYON LİRALIK YENİ FUAR ALANI YAPIYORUZ"
Büyükşehir Belediyesi'nin Kiraz ve Dikili ilçelerinde şimdiden araziye indiğini ve çalışmalara başladığını anlatan Kocaoğlu, "9 ilçede ilk etapta 436.000 metrekare parke dağıtıyoruz. 138 kilometre bordür dağıtıyoruz. Kiraz'da ve Dikili'de ekiplerimiz 2 gündür çalışıyorlar. Arazi yolları ve satıh kaplama çalışması yapıyorlar. Beydağ'a, Ödemiş'e, Tire'ye de sıra gelecek. Bir taraftan acil işleri yaparken, diğer taraftan İZSU yatırımlarını ele alıyoruz. Selçuk'tan Bergama'ya kadar olan alana hizmet götürüyoruz. İZBAN Torbalı'ya uzatılıyor. Karşıyaka ve Konak'ta sahilden gidecek tramvaylara da onay çıktı. Onu da hayata geçireceğiz. İzmir geriye gidiyor diyorlar. Ama gelişen 10 Anadolu kentini toplayınca İzmir'in yarısı yapmıyor. Ama İzmir'in daha da gelişmeye ihtiyacı var.
Dünyanın hiçbir büyük metropolünde bir belediye, 400 milyon lira para harcayıp, 'Ben bu kentte fuarcılığı büyüteceğim, ben burada ülkemin ürünlerini tanıtacağım, ben bu şehrin ticaretini geliştireceğim' diye tek başına bu kadar büyük bir ihaleye çıkmadı. Eski fuar alanı da kongre merkezi olarak değerlendirilecek. 8-10 bin kişinin aynı anda kongre yapacağı bir alan olacak" dedi.
"Artık kentler çevre yatırımlarıyla dünyada tanınıyor" diyen Kocaoğlu, "Eğer bir kent, 'Ben bir büyüğüm' deyip turizmden pay almak istiyorsa, bu kent mutlaka ve mutlaka çevre yatırımı yapmalıdır. İzmir'e bakınca arıtmasız bir Yeni Foçamız kaldı. Ödemiş'in, Çeşme'nin ve Bergama'nın arıtması faaliyette. 6 ilçemizde ve beldelerimizde de arıtma tesislerini yapacağız. Türkiye'nin en büyük çamur kurutma tesisini İzmir'de açacağız. Çok büyük bir işe kalkıştık İzmir Körfezi'ni yüzülebilir bir hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.
"KAMULAŞTIRMADA HEDEF 1 MİLYAR LİRA"
Kamulaştırmada hedefin 1 milyar lira olduğunu da kaydeden Kocaoğlu şöyle devam etti: "Merkezi hükümet kamu arazilerinin plan değişikliğiyle satılmasından ve bütçeye akar sağlanmasından yana. Ama bizim görüşümüz, insana ve kentine bakışımız, bunların satılmaması yönünde. Bu araziler İnsanların içinde yaşayabileceği mekanlar olsun istiyoruz. Aramızda böyle büyük fark var. 850 milyon liralık arazi kamulaştırdık, dönem sonunda 1 milyar liraya ulaşacağız. Kamulaştırma yapmadan proje üretemiyoruz. Yeşili yıkıp beton değil, betonu yıkıp kamu alanı oluşturuyoruz.
Ama TOKİ veya Özelleştirme İdaresi'nce bu alanların satılması, ama olmayacak yerlere AVM gibi olmayacak projeler oturtularak bu alanların yap-işlet-devret ile geleceğinin satılması gibi İzmir'in üzerinde servet kaybı, kamu alanı kaybı ile bunun karşılığında hükümetin bütçesine akar ve birilerinin zenginleşme yolu açılacak. Bu artık dayanılmaz noktaya geldi. Yarın çok farklı yerlerin, çok kıymetli mülklerin satılmaya çalışıldığını duyacaksınız. Sadece rant amaçlı planlamalarla bunu göreceğiz. Mavişehir'de konut alanı oluşturuyoruz, içinde spor alanlarını ve yeşil alanları planlıyoruz. TOKİ bu alanı aldıktan sonra yeşil alanları da satıyor, sonra bizden imar değişikliği istiyor. Sonra olmayınca İmar Yasası değişiyor, bunlara özel imar planı yapma yetkisi geliyor. Adam sonra yeşil alanı satıyor, nasıl kanunsa. Biz yapsak ipe çekerler. İmarsız alanı satarken 3 liraya satıyor, imar gelince alan 133 lira oluyor. Ben bunları bugüne kadar sadece yargıya müracaat ederek bugüne geldim. Artık yapılan çarpıklıkları, kentin geleceğini sıkıntıya sokacak gerçekleri hemşerilerimle paylaşmaya karar verdim"
"ALGI YÖNETEREK BİR YERE KADAR GELEBİLİRSİNİZ"
Gezi Parkı olaylarına da değinen Kocaoğlu şunları söyledi: "Gazetede bir milletvekilinin beyanını okudum: 'Gezi olaylarını CHP'li belediyeler destekledi' diyor. Bunu ne zaman söylüyor. Eli palalı adam koruduktan sonra söylüyor. Yani diyor ki, 'Biz bunları koruyoruz ama CHP'liler de bunu yapmış'. Çamur at izi kalsın politikası bu. Sokaktaki gençler 10-15 yıl sonra bu ülkeyi yönetecek gençler, biz belediyeler olarak onların sağlıklı, modern kentlerde yaşamaları dışında bir şey yapmadık. Sadece algı yönetmekle, sadece medya gücüyle algı kontrol etmekle bir yere kadar gelebilirsiniz. Ötekileştirerek, her gün kürsüden birilerini düşman ilan ederek ancak bu kadarını yapabilirsiniz. Herhalde Türkiye Cumhuriyeti'nde düşman edilen insan sayısı yüzde 50'yi geçti, şu an yüzde 60-65 civarında"
Konuşmaların ardından Kocaoğlu ve Keskin, üç tesis projesine ait ortak hizmet protokolünü Onuncu Yıl Marşı eşliğinde imzaladı. Salonu dolduran vatandaşlar imzaların atılmasının ardından Kocaoğlu'na yoğun ilgi gösterdi. Protokole göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen Yeni Toptancı Hali ve Tesis Binaları için 952 bin 260 bin TL, otogar yapımı için ise 1 milyon 473 bin 840 TL'lik destek verecek. Yeni kurulacak et kombinası için birlikte çalışılacak. - İZMİR