Haberler

Öğrencilerden Örnek Proje

Abone Ol

Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi'nin 2 öğrencisi araçların trafikteki hareketinden ilham alarak bir proje gerçekleştirdi.

Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi'nin 2 öğrencisi araçların trafikteki hareketinden ilham alarak bir proje gerçekleştirdi. Öğrenciler kuyu veya göletlerdeki suları hiçbir enerji maliyeti olmadan refüj ve ağaç sulamalarında kullanılabilmesi için proje hazırladı.

Trafikde milyonlarca araç hareket halinde. Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi'nde okuyan iki öğrenci Burak Dönmez ve Kamil Demirkaya kafa kafaya vererek öğretmenleri Muzaffer Efe'nin danışmanlığında trafikte seyreden araçların hareket enerjisinden bir proje yapmayı düşünmüşler.

Öğrenciler laboratuvar ortamında hazırladıkları düzenekler ile basınç farkını kullanarak suya hareket kazandırmayı başardılar. Hazırladıkları bu projenin adını ise "Kinetik Enerji Pompası".

Hazırlanan projede ile düzeneğin üzerinden geçen minibüsler, araçlar ve hatta bisikletler bile kinetik enerji pompasının çalışmasını sağlıyor. Araçların her geçişinde araçların geçiş hızı, ağırlığı etki edecek oranda aşağıdan yukarıda bulunan depoya suyu pompalıyor.

Ayrıca öğrenciler tarafından geliştirilen Kinetik Enerji Pompası (Ki-En-Po) projesi TÜBİTAK proje yarışmasında derece giren projeler arasında.

Kinetik Enerji Pompasını tasarlayan öğrencilerden Kamil Demirkaya, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bizim projemiz Kienpo. Kinetik Enerji Pompası. Yoldan geçen taşıtların ağırlıklarını kullanarak yol kenarlarındaki ağaçları sulama projemiz. Biliyorsunuz ki yol kenarları ve refrüjlerin güzelleştirilmesi için her yıl bir çok emek ve birçok para harcıyoruz. ve tabi ki yaptığımız bu güzellikleri korumak için ise düzenli olarak bakımını yapıyor ve suluyoruz. Biz Konya'da bir firma ile konuştuk. Yıllık ağaçlandırma masraflarının 20 milyon lira olduğunu öğrendik. ve 20 milyon liranın 5 milyon lirasının sulama maliyeti olduğunu söylediler bize. Biz bu rakamı duyunca bu düzeneği tasarladık. Bu düzenek ile araç geçtiği zaman bir basınç farkı oluşturuyor. ve bu basınç farkıyla da aşağıda kuyudan aldığımız suyu daha yukarıdaki bir depoya aktarıyoruz. ve biz suya bir potansiyel kazandırmış oluyoruz. Böylelikle buna damlama sulama sistemi de entegre ederek, yol kenarındaki ağaçları sadece ağaçlar olarak düşünmeyin tarlalar, seralar, meyve bahçelerini sulayabiliriz."

Projeyi tasarlayan 10.sınıf öğrencisi Mehmet Burak Dönmez bu projenin ekonomiye de büyük katkısı olduğunu söyleyerek, "Bu proje ile araç geçtiğinde yol kenarındaki ağaçları sulamış oluyoruz. Her araç geçtiğinde 150-160 ml suyu karşıya pompalamış oluyoruz. ve bu pompalanan su ile de ağaçları sulamış oluyoruz. Ayrıca bu sulanan ağaçlar doğal bir perde oluşturacağı için hem hava hemde ses kirliliğini bir parça olsun azaltmış oluyoruz. Bu düzeneği 70 liraya mal ettik" ifadeledini kullandı. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Burak Dönmez Nafi Güral Kütahya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title