Haberler

Öğretmenlikte uzman öğretmenlik sorunu (MEB)

Güncelleme:
Abone Ol

5204 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanuna dayanarak Öğretmenlik kariyes sınavları gerçekleştirdi.

5204 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanuna dayanarak 13.08.2005 tarih ve 25905 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği kapsamında 27 Kasım 2005 tarihinde ve 30 Nisan 2006 tarihlerinde sınavlar yapılmıştır.

Bu sınav sonuçlarına göre uzman öğretmenlik sertifikaları kontenjanlar dahilinde öğretmenlere verilmiştir.

Ancak 5204 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun hakkında, Anayasa Mahkemesinin 2004/83 Esas, 2008/107 Karar sayılı ve 21.05.2008 tarihli kararı, 18 Mart 2009 gün ve 27173 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

"Madde madde kariyer öğretmenlik kararı" haberimiz için tıklayınız.

Anayasa Mahkemesinin kararında; "İptal edilen fıkra ve ibarelerinin doğuracağı hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edici nitelikte görüldüğünden, Anayasa'nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasıyla 2949 sayılı Yasa'nın 53. maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları gereğince iptal hükümleri 18 Mart 2009 gün ve 27173 sayılı resmi gazetede yayınlandığından bu tarihten başlayarak Bir Yıl Sonra Yürürlüğe Girmesine" karar verilmiştir. Anayasa Mahkemesince verilen süre 13 Mart 2010 tarihinde dolmuştur.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yeni hazırlanan Kariyerle ilgili Kanun Tasarısı Başbakanlıkça 2/4/2010 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına gönderilmiş olup Genel Kurul gündemindedir. Kanuni tasarısı kanunlaştıktan sonra uygulamaya yönelik Yönetmelik güncellenerek uygulamaya geçilecektir.

Millî Eğitim Bakanlığı; Anayasa Mahkemesinin kararında belirttiği gibi Hizmetiçi eğitimin puanla değerlendirilemeyeceği, sınava başvuru süresinin yönetmelikle belirlenemeyeceği ve uzman öğretmenlik ile başöğretmenlik kadrolarına kontenjan ayrılamayacağı hakkındaki tespitlerini gözeterek hazırlayacağı kanun taslağını Başbakanlık makamına sunulması, taslağın Bakanlar Kurulunca kanun tasarısı haline getirilip Meclis Gündemine sunulması alt komisyonlarda görüşüldükten sonra Meclis Genel Kuruluna getirilmesi gerekmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı; Anayasa Mahkemesinin kararında belirttiği gibi Hizmetiçi eğitimin puanla değerlendirilemeyeceği, sınava başvuru süresinin yönetmelikle belirlenemeyeceği ve uzman öğretmenlik ile başöğretmenlik kadrolarına kontenjan ayrılamayacağı hakkındaki tespitlerini gözeterek hazırladığı kanun taslağı Bakanlar Kurulunca kanun tasarısı haline getirilip Başbakanlıkça 02.04.2010 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına gönderilmiş alt komisyonlarda görüşüldükten sonra Meclis Genel Kuruluna getirilmesi gereken tasarının alt komisyondan geçtiği fakat yasalaşmadığı görülmektedir.

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu tarafında 2010 yılında görüşülen ve genel kurula sunulan tasarını tam metni için tıklayınız.

Uzman öğretmenlikteki durum yukarıda izah etmeye çalıştık bu konuda ortada yeni bir sınav yapılabilecek mevzuat bulunmamaktadır. Uzman öğretmenlik için yeni bir sınav yapılabilmesi için yeni bir kanun gerekmektedir. Bu nedenle karar mercii siyasilerindir. Kariyerle ilgili Kanun Tasarısının tekrar hazırlandığını ve Başbakanlıga gönderildiğini Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Zübeyir Yılmaz'ın "Bakanlığın kariyer basamakları sistemiyle ilgili çalışmayı tamamlayarak, Başbakanlığa gönderildiğini, çünkü 657 ve diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını gerektirdiğini, Mecliste görüşülüp karara varılacağını, 2013 yılı içinde bunun gerçekleşeceğinin beklentisi içinde oldukları" şeklindeki açıklamasından öğreniyoruz.

Gelelim esas sorunumuza, yönetici atama ve benzeri uygulamalarda uzman öğretmenlik unvanı olanlara ekstra puanlar verilmektedir. 2005 yılından bu yana her yıl yapılması gereken fakat Anayasa Mahkemesinin kararı ve Mecliste yasalaşmayan kanun nedeniyle yeni bir sınav yapılamamaktadır. Bu nedenle uzman öğretmen olanlarla sınava giremeyenler arasında bir eşitsizlik söz konusu olmaktadır.

Ya uzman öğretmenlik puanlamalardan çıkarılmalı yada acilen kanun çıkartılarak sınav yapılmalıdır.

Kaynak: Haberler.Com / Yerel

Gazeteler Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title