Haberler

Okul Dönemi Hastalıklarına Dikkat

Güncelleme:
Abone Ol

Uzmanlar okulların başlamasıyla birlikte öğrencilerde sıkça ortaya çıkan okul dönemi hastalıklarına karşı dikkatli olunması gerektiği söyledi.

Okulların başlamasıyla birlikte öğrencilerde sıkça ortaya çıkan okul dönemi hastalıklarına karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Okulların açılmasıyla birlikte hem çocuklar, hem de ebeveynleri tatlı bir telaşa sardı. Bu yıl ilk defa kreşe veya okula başlayan minikler, ailelerinin olmadığı okul ortamında ilk derslerini almaya başladı. Ancak özellikle çocukların ilkokul yıllarında sık sık rahatsızlanmasının eğitim öğretimini olumsuz yönde etkilediği ifade edildi.

Çocukların okulda en sık karşılaştığı hastalıkların başında kulak burun boğaz hastalıklarının geldiğine işaret eden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ahmet Turgay Süzen, "Özellikle aile ortamından ilk defa uzaklaşan çocuklara üst solunum yolu enfeksiyonları kolayca bulaşır. Çocukların henüz bağışıklık sistemlerinin hazırlıklı olmaması, kalabalık sınıflar, çocukların çok yakın temasta olmaları hastalıkları birbirlerine kolayca geçirmelerine neden olur. Bu enfeksiyonların sık sık tekrarlaması çocukların sağlığını etkilerken aynı zamanda okuldan geri kalmalarına da neden olabilir.

Üst solunum yolları enfeksiyonları, bademcik ve geniz eti iltihaplanmalarının yanı sıra; çocuk sinüzitleri, orta kulak iltihapları ve orta kulakta sıvı toplanması gibi hastalıklara da neden olabilir. Orta kulak enfeksiyonları genellikle solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkar. Çocukların kulağındaki östaki borusu işlevi daha yavaş ve yetersiz olduğu için çocuklarda yetişkinlere oranla daha sık rastlanır.Belirtileri;kulak ağrısı, kulakta basınç hissi, işitme problemi, ateş, kusma ve kulak akıntısıdır. Erken tedavi uygulanmadığı durumlarda, kulak enfeksiyonu kronikleşebilir ve kalıcı işitme kayıplarına neden olabilir" dedi.

Orta kulak iltihabının tedavisi hakkında da bilgiler veren Süzen, "Orta kulak iltihabı, kullanılan antibiyotiklerle ve östaki tüpünün fonksiyonunu düzeltecek ilaçlarla tedavi edilir. Bazen çocuğun kulak zarı iltihap nedeniyle çok şişer, şiddetli ağrıya neden olur ve kulak zarında delinme riski saptanırsa kulak zarında küçük bir kesi yapılarak iltihabın boşaltılması gerekebilir. Küçük çocuklarda bu işlem ameliyathanede ve genel anestezi ile yapılır. Eğer uygun tedavi edilir ve ilaçlar önerildiği doz ve sürede kullanılırsa akut orta kulak iltihaplanmalarında kalıcı işitme kaybı olasılığı çok düşüktür" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title