Okur: "İşitme ve Konuşmayı Öğrenmek Her Çocuğun Hakkı"
Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, "Her çocuğun işitme ve konuşmayı öğrenmesi en temel hakkıdır" dedi.
Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, "Her çocuğun işitme ve konuşmayı öğrenmesi en temel hakkıdır" dedi.
03 Mart Dünya İşitme Günü dolayısıyla bir açıklama yapan dr. şenol Okur, işitme engeli ile doğan bebeklerin erken dönemde tespit edilmesi amacı ile Sağlık Bakanlığı'nın emirleri ile işitme taramalarının yapılmasını sağlamak üzere ' Yenidoğan İşitme Taraması Programı' çalışmalarının yürütülmeye devam ettiğini belirterek, "Yenidoğan İşitme Tarama Programı kapsamında işitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı ortaya çıkan çocuklarda, işitme kaybının çocuğun gelişimini etkilememesi, psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir birey olarak toplumdaki yerini almasını sağlayacak şekilde sorunun erkenden saptanması ve bu konuda sağlık personeli ile toplumun bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda ilimizde 8 hastanede Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi mevcuttur. 2008 yılından itibaren toplam 66 bin 573 bebeğimiz taranmıştır. Her canlı doğan bebeğimizin İşitme Tarama Testinin yapılmasını hedeflemekteyiz" diye konuştu.
"İŞİTME ENGELİ İLE DOĞAN BEBEKLER 3 AYLIK OLMADAN İŞİTME TESTLERİ TAMAMLANMIDIR"
İşitme kayıpları çocuğun o lisana özgü sesleri oluşturarak konuşmasını geciktiren ve bozan en önemli faktör olduğunu dikkat çeken Okur, "İşitme engeli ile doğan bebekleri doğumdan kısa süre sonra belirlemek, 3 aylık olmadan işitme testlerini tamamlamak, işitme engeli tanısı alanlara 6 aylık olmadan gerekli müdahalede bulunmak gereklidir. Doğduktan sonra en geç 6 ay içinde işitme engeli tanısı konan ve işitme cihazı uygulanıp, işitme ve konuşma eğitimi alan bebeklerin konuşma becerisi, normal işiten yaşıtlarına benzer düzeyde gelişebilir. Erken dönemde tespit edilmez ise yaşamının ileriki yıllarında bu bebek 'işitme kaybı olan bir insan' olmaktan çıkar ve 'psikolojik sorunları olan sosyal hayat ile uyumsuz engelli bir vatandaş' olarak yaşamını devam ettirir. Toplumda üretken bir birey olmak yerine, hayatı boyunca özel desteğe ihtiyaç duyan bir birey olarak yaşamlarını devam ettirirler. İşitme kaybı olan çocuklar; okul döneminde başarısızlık, psikolojik olarak toplumdan uzaklaşma, içine kapanıklık ve sosyal yönden başarısızlık gösterebilirler" ifadelerini kullandı.
Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı Hizmetleri birimi tarafından Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi toplantı salonunda 12 Şubat 2014 tarihinde düzenlenen 'Yenidoğan İşitme Tarama Uygulayıcı Eğitimi'ne Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Demirtaş eğitimci olarak katıldı. Kursu başarı ile tamamlayan 19 personele katılım belgeleri Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Okan Özdemir ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürü Uzm. Dr. Şeniz Karademir tarafından verildi. - AYDIN