Haberler

Ölümsüzlük Şehri Misis" Toplantısı

Abone Ol

Yüreğir Belediyesi’nin ’Ölümsüzlük Şehri Misis’ projesi kapsamında düzenlenen toplantıya İtalya’nın Pisa Üniversitesi’nden profesörler ve Pisa Belediyesi yetkilileri katıldı.

Yüreğir Belediyesi'nin 'Ölümsüzlük Şehri Misis' projesi kapsamında düzenlenen toplantıya İtalya'nın Pisa Üniversitesi'nden profesörler ve Pisa Belediyesi yetkilileri katıldı.

Adana'ya gelen İtalya bilim heyeti, ilk olarak Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar'ın konuğu oldu. İtalyan misafirlere burada üniversitenin tanıtımı yapıldı. Daha sonra Misis'te devam eden kazı çalışmalarını ve bölgede bulunan tarihi yerleri gezen heyet, ardından Çukobirlik binasında düzenlenen toplantıya geçti.

Burada konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, kazılarla ve bölgeyle ilgili genel bilgiler verdi. Misis'in 2009 yılında Yüreğir'e katıldığını belirten Çelikcan, "Misis 10 bin yıllık tarihe ev sahipliği yapmış, Çukurova Kültür Havzası'nın önemli bir kentidir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve özellikle Roma döneminin önemli kentleri arasında yer alan Misis'in ipek yolu üzerinde bulunmasıyla da ayrıca öneme sahip olmuştur. Günümüzde gözlemlenen mozaikler, antik taş köprü, surlar, su kemerleri, stadyum, tiyatro, hamam, kaya mezarları ve geçitli yakasında bulunan kervansaray kentin önemli eserleridir" dedi.

Çelikcan, 2011 yılında alınan izinlerle 2012 yılında kazılara başlandığını kaydederek, "İlkbahar ve sonbahar aylarında yılda toplam 5 ay kazı yapılmaktadır. Yapılan kazılarda değişik dönemlere ait çok önemli eserler ortaya çıkmıştır. Amacımız bu antik kenti dünya kültürel mirasına kazandırmaktır. Pisa Üniversitesi, Roma Akdeniz Araştırma Enstitüsü ile uyumlu bir çalışma ortaya koyan belediyemiz, İtalya ve Türkiye arasındaki dostlukların da gelişimine katkı sağlamaktadır" diye konuştu.

Akdeniz Araştırma Enstitüsü ve Kazı Başkanı Anna Lucia D'agatha ise Misis arkeolojik kazılar ve restorasyon çalışmalarıyla ilgili bir sunum yaptı. 2002 yılından bu yana yüzey araştırmalarını sürdürdüklerini belirten D'agatha, "Misis Anadolu ve Asya arasında önemli bir yol kavşağı üzerinde bulunmaktadır. 10 yıl süreyle yaptığımız yüzey araştırmaları sonucunda çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını gördük. Toplamda bin metrekare alanda yaptığımız kazı çalışmaları neticesinde 11 farklı aşama tespit ettik. Demirçağı dönemine ait önemli eserler ortaya çıktı. Hitit Çağına ait eserler bulunması geç Hitit döneminde Misis'in önemli bir merkez olduğunu göstermektedir" dedi.

Toplantıya, Pisa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marco Guidi, Pisa Belediyesi Temsilcileri Prof. Dr. Simone Colvavini, Prof. Dr. Letizia Gvalandi, Prof. Dr. Fulvia Donati, Pisa Üniversitesi Doktora Sorumlusu Prof. Dr. Giovanni Salmeri ve doktora öğrencileri, Roma Üniversitesi'nden Dr. Sara de Angelis, Dr. Daniele Putorti, Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Harun Arıkan, Doç. Dr. Necdet Sakarya, 9 Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Recai Tekoğlu ve Misis kazı ekibi katıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çukurova Üniversitesi Yüreğir İtalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title