Omü'de Açılış ve Sertifika Töreni
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM) ve Tıp Fakültesi bünyesinde yeni kurulan çeşitli ünitelerin toplu açılışı ile 5. ve 6. Deney Hayvanları Eğitim Programı Sertifika Töreni düzenlendi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM) ve Tıp Fakültesi bünyesinde yeni kurulan çeşitli ünitelerin toplu açılışı ile 5. ve 6. Deney Hayvanları Eğitim Programı Sertifika Töreni düzenlendi.
OMÜ Tıp Fakültesi Pembe Salon'da düzenlenen törenlere Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Şaban Sarıkaya, öğretim üyeleri ve kursiyerler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan OMÜ DEHAM ve Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, açılacak olan üniteler ile 5. ve 6. deney hayvanları eğitim programı hakkında bilgi verdi.
OMÜ Üroloji Kliniği'nin Türkiye'deki en donanımlı kliniklerden birisinin olduğunu belirten Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, "Üroloji Anabilim Dalımız şehirdeki ilk hizmet sunduğumuz hastanede 1978 yılında Dr. Sacit Yıldız'ın göreve başlaması ile birlikte faaliyete geçti. Geçen süre içersinde şuanda 5'i profesör, 2'si doçent ve 2'si de yardımcı doçent olmak üzere toplam 9 öğretim üyesi ve 8 araştırma görevlisi ile eğitim araştırma ve hizmet faaliyetlerini yürütmektedir. Ülkemizin en donanımlı ve en deneyimli üroloji kliniklerinden birinin olduğunu söylemekteyim. Bu konuda literatüre baktığımızda da ülkemizdeki kan uyumsuz ilk böbrek nakli 2006 yılında üroloji anabilim dalımızda yapıldı" dedi.
Önümüzdeki günlerde üroloji servislerinin tadilatlarına başlayacaklarını ifade eden Başhekim Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, "Göreve başladığımız 6 yıldan bu yana yenileşme çalışmalarımız var. Servislerde birçok yenileşmeye gittik. Yapmadığımız 5 - 6 tane servisimiz kaldı. Bunlardan birisi de üroloji servisidir. Önümüzdeki günlerde ilk sırada üroloji servisinin tadilatına başlayacağız. Bundan sonra üroloji servislerinde 3 kişilik odalarda değil, 2 kişilik odalarda ve aynı zamanda üroloji için çok önemli olan aynı odada tuvalet ve duş imkanının olduğu bir servisi kısa süre sonra yapmış olacağız" diye konuştu.
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, "Deney hayvanları bilimsel gelişme ile orantılı olarak gelişen bir bilim dalıdır. Nisan 2014 yılı itibariyle Laboratuvar Hayvanları Anabilim Dalı Veteriner Fakültesi bünyesinde kuruldu. Türkiye'de üçüncü anabilim dalıdır. Bu anabilim dalının kurulması bizim üniversitede deney hayvanları ile yapılacak olan çalışmalara altyapısal açıdan katkı sağlayacaktır. Bu işler yapılırken rektörlüğün çok büyük desteğini aldık" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından OMÜ DEHAM arşiv odası, dershanesi, kütüphanesi, toplantı salonu, Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Polikliniği, Çocuk Ürolojisi Servisi, çocuk ve erişkin için E.S.W.L Ünitesi, Çocuk ve Erişkin için Üroterapi Merkezi ile Çocuk Ürolojisi Eğitim Programlarının açılışı yapıldı.
Açılışın ardından, 21-29 Nisan ve 26 Nisan-04 Mayıs tarihleri arasında yapılan 5. ve 6. deney hayvanları kullanımında eğitim gören 76 kursiyere sertifikaları verildi. - SAMSUN