Haberler

Ordu'da Organ Bağış Konferansı

Abone Ol

Ordu Başöğretmen Anadolu Lisesi öğretmenleri Ümit Kökçüoğlu, Selahattin Özbucak, Cemal Gemici tarafından hazırlanan ve organ bağışının önemini ele alan 'Gökyüzünde Bir Işık da Sen Yak!' adlı proje kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nde bir...

Ordu Başöğretmen Anadolu Lisesi öğretmenleri Ümit Kökçüoğlu, Selahattin Özbucak, Cemal Gemici tarafından hazırlanan ve organ bağışının önemini ele alan 'Gökyüzünde Bir Işık da Sen Yak!' adlı proje kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nde bir konferans düzenlendi.

Seminere Ordu Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, Ordu Tabipler Odası Başkanı Dr. Mithat Yağlı, İstanbul Göztepe Medicalpark Organ Nakli Koordinatörü Dr.Süleyman Tilif ve ekip arkadaşı Zuhal Işıklı, Ordu Başöğretmen Anadolu Lisesi Müdürü Muzaffer Kesik, çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı.

Konferansta Göztepe Medicalpark Organ Nakli Koordinatörü Dr.Süleyman Tilif, katılımcılara organ bağışı konusunda barkovizyon gösterisi eşliğinde bilgiler verdi.

Karaciğer ve böbrek yetmezliğinden örnekler vererek konuşmasına başlayan Dr. Süleyman Tilif, özellikle böbrek yetmezliği sorununun her yıl giderek artış gösterdiğini söyledi. Türkiye'de 2003 yılında 33 bin kişinin kronik böbrek yetmezliği sebebiyle diyaliz tedavisi görürken bugün bu rakamın 63 bine yükseldiğine dikkat çeken Dr. Tilif, tüm masrafları devlet tarafından ödenen diyaliz tedavisinin büyük bir yekün tuttuğunu vurguladı. Dr. Tilif, "Bugün bir diyaliz tedavisinin 5 yıllık maliyeti 287 bin dolardır. Oysa böbrek nakli olan kişinin devlete 5 yıllık maliyeti 102 bin dolardır" dedi.

"ORGAN BAĞIŞI BİLİNÇ MESELESİDİR"

Türkiye'de organ bağışının çok az düzeylerde seyrettiğini, bu sebeple organ bekleyenlerin sayısının her geçen yıl artış gösterdiğini belirten Dr. Tilif, beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organlarının bağışlanması halinde genel olarak 5 kişinin hayatını kurtardığını söyledi. Organ bağışı konusundaki önemli ve ilginç bir detaya dikkat çeken Tilif, "Bir kişinin sağlığında organ bağış formu doldurarak organ bağış kartı alması ve üzerinde taşıması önemlidir. Fakat ondan çok daha önemli olan ise, organ bağışlayan kişinin ailesinin de organ bağışı konusunda bilinçli olmasıdır. Çünkü sağlığında organ bağışı yapan kişinin bir kaza sonucu beyin ölümü gerçekleştiğinde organları aile fertlerinin onayı alınmadan bağışlanamaz. O sebeple organ bağışı konusunda bilinçli olmak çok önemlidir" diye konuştu. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nevzat Türkkan Tabipler Odası Yerel Ordu Akm Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title