Organlarının Ters Olduğunu 32 Yaşında Öğrendi
Onbinde bir görülen iç organların ters olması rahatsızlığını 3 yıl önce öğrenen 35 yaşındaki Kerime Bademli, ikinci bebeğinin doğumu öncesi yaşadığı sancılar nedeniyle başvurduğu Medical Park Antalya Hastanesinde safra kesesi ameliyatı yapıldı.
Onbinde bir görülen iç organların ters olması rahatsızlığını 3 yıl önce öğrenen Kerime Bademli, ikinci bebeğinin doğumu öncesi yaşadığı sancılar nedeniyle başvurduğu Medical Park Antalya Hastanesinde safra kesesi ameliyatı yapıldı.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulunda öğretim görevlisi olan 35 yaşındaki Kerime Bademli, iç organlarının ters olduğunu yaklaşık 3 yıl önce öğrendi.
Bu durumun ilk bebeğine hamileliği döneminde doğum öncesi tetkikler esnasında ortaya çıktığını anlatan Bademli, "Öğrendiğimde çok ama çok şaşırdım. Doktor olan eşim, kalbimin sağ tarafta attığını söylüyordu. Bu durumu öğrendikten sonra hayatımı sürdürmeye devam ediyordum ta ki bu safra kesesi taşına kadar" ifadesini kullandı.
Kemer Devlet Hastanesinde acil servis doktoru olan eşi Ahmet Bademli ise bebeklerinin doğumuna 10 gün kala stetoskopla eşine kalp atışlarını dinlettiğini ve "Bunda bir anormallik var" diye düşündüğünü belirtti.
Doğum öncesi tetkiklerde hem anestezi hem de kardiyoloji uzmanının buna inanmakta zorlandığını bildiren Bademli, açıklamada, "Bu hastalara durumlarını belgeleyen kart çıkartılması ya da dövme yaptırılması gibi uygulamalar gerektiğini düşünüyorum. Böylece acil durumlarda yaşanacak sıkıntılar azalabilir" görüşlerine yer verdi.
"Anormallik olarak görmemek gerekiyor"
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Genel Cerrahi Bölümünden Op. Dr. Sabri Tekin de Bademli'nin hem göğüs hem de karın boşluğundaki tüm organlarının ters olduğunu bildirdi.
Tekin, şunları kaydetti:
"Bu durum doğuştan gelen bir özelliktir. Anormallik olarak görmemek gerekiyor. Onbinde bir görülen bir durum. Hatta çoğu insan bu durumun farkına bile varmadan hayatını tamamlıyor. Yani hasta, cerrahi bir operasyon geçirmezse bunun farkına varmadan yaşayabiliyor fakat hastaya bir işlem yapılacaksa bu durumun bilinmesi gerekir."
İç organları ters olan Bademli'nin doğuma yakın bir zamanda rahatsızlanmasının kendilerini açık cerrahiye yönlendirdiğini belirten Tekin, şöyle devam etti:
"Bu tip durumlarda öncelikle ERCP yöntemiyle kanaldaki taşlar temizlenir, sonra laporoskopik yöntemle safra kesesi ameliyatı yapılır ama hastamızın iç organlarının ters olması ve gebelik, bu yöntemleri kullanmamıza engeldi. Açık cerrahi yöntemi uygulamak durumunda kaldık. Bu şekilde hem safra kesesini aldık hem de safra kanalındaki taşları temizledik." - Antalya