Orman Dostu" Karıncalar, Düşük Rakımlara Taşınıyor
Eskişehir'deki ormanlarda doğal olarak bulunan ve yüksek rakımlarda yaşayan kırmızı karınca kolonileri, orman zararlısı böceklerle mücadele için daha düşük rakımlara naklediliyor Eskişehir Orman Bölge Müdürü Ateş: "Nisan ayında yapılan bu çalışmayla Eskişehir ve Afyonkarahisar illerinde 22 yuva.
Eskişehir'in Mihalıççık, Çatacık ve Kalabak ormanlarında doğal olarak bulunan ve yüksek rakımlarda yaşayan kırmızı karınca kolonileri, orman zararlısı böceklerle mücadele için daha düşük rakımlara naklediliyor.
Bu yılki ilk karınca nakli, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Çatacık Orman İşletme Müdürlüğü Arıkaya Şefliği'nde yapıldı. Sabah saatlerinde 5 karınca yuvasının bir bölümü, bin 350 rakımdan alınarak, bin 280 rakıma taşındı. Yeni karınca yuvaları, ayı ve domuzların zarar vermemesi içinde tel çitle çevrildi.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, yaptığı açıklamada, ormandaki karıncaların kent merkezindeki türlerinden farklı ve daha büyük olduğuna değindi.
Söz konusu karıncaların etobur olduğunu ifade eden Ateş, şunları belirtti:
"Orman ağaçlarına zarar veren her türlü böceği yiyen kırmızı orman karıncaları adeta orman gönüllüsü gibi çalışıyor. Yaklaşık 300 bin karıncadan oluşan bir koloni 1 hektarlık bir ormanlık alanda zararlı böceklerin yaşamasına izin vermez. Yumurta, larva ve pupaları toplayıp, yuvalarına taşıyan karıncalar büyük böcekleri de önce salgıladıkları formik asit ile etkisiz hale getirirler ve sonra da parçalarlar. Her yıl mevcut karınca yuvalarının bir kısmını bölerek düşük rakımlara naklediyoruz. Nisan ayında yapılan bu çalışmayla Eskişehir ve Afyonkarahisar illerinde 22 yuva nakledilecek."
Çatacık ormanlarındaki karınca nakline, Eskişehir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adil Koçarslan, Eskişehir Orman Şube Müdürü Mehmet Ali Güler ve Çatacık Orman İşletme Müdürü Kemal Kayıran da bulundu. - Eskişehir