Haberler

Orta Anadolu'da Yeni Bir Hitit Yerleşimi: Nevşehir-Ovaören

Abone Ol

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. S. Yücel Şenyurt, Çukurova Üniversitesi’nde “Orta Anadolu’da Yeni Bir Hitit Yerleşimi: Nevşehir-Ovaören” konulu konferans verdi.

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. S. Yücel Şenyurt, Çukurova Üniversitesi'nde "Orta Anadolu'da Yeni Bir Hitit Yerleşimi: Nevşehir-Ovaören" konulu konferans verdi.

Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Kulübü ile Arkeoloji Bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirilen konferansı, Arkeoloji Kulübü üyeleri ile Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyeleri ve öğrencileri izledi.

Gazi Üniversitesi Edebiyat-Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yücel Şenyurt, Nevşehir'in bugünkü Anadolu coğrafyasındaki konumunun gözden geçirildiğinde, Anadolu'nun tam ortasında yer almasının yanı sıra, kıtalar arasında köprü vazifesi görmesi nedeniyle öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

KAZILARA 2007 YILINDA BAŞLANDI

Prof. Dr. Şenyurt, konuşmasında, "Nevşehir'i, kendi il sınırları içerisinde yapılan kazılar açısından değerlendirecek olursak; Hacıbektaş'taki Suluca Karahöyük kazıları, Avanos'taki Camihöyük kazıları ve Sarılar Kasabasındaki Zank Höyük kazıları dışında çok bilimsel anlamda kazılar yapılmamıştı. 1996'da Ovaören'de yaptığımız yüzey araştırması sonunda 2007 yılında burada kazı çalışmalarına başladık. Gerçekleştirdiğimiz ön çalışmalarda ilk olarak surlara rastladık ve surların hangi döneme ait olduğunu araştırırken, kazı alanında günümüzden en az 3500 yıl önce Hitit dönemine ait olduğunu tespit ettiğimiz ve surlara saplanmış ok ucunu bulduk. Bu da bize buranın tarihi hakkında bilgi vermiş oldu" dedi.

"BELGELER, OVAÖREN'İN TARİHÇESİNE IŞIK TUTACAK"

2007 yılında başladıkları kazı çalışmalarıyla birlikte şu ana kadar yüzeyden 4 metre derinliğe kadar indiklerini ve Hitit Dönemi tabakalarına ulaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Yücel Şenyurt, yapılan kazılarda kentin giriş kapısı başta olmak üzere sur duvarları, yerleşim alanları ile yerleşim yerinin tarihine ışık tutacak o dönemlerde kullanılmış çanaklar, mezarlar ve bazı araç gereç kalıntılara ulaştıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Şenyurt, "En önemlisi ise kazılarımızda o dönemlerde kullanılmış mühür bulduk. Bu da bize o dönemlerde yazılı belgelerin olduğunu göstermekte ve biz bu yazılı belgeleri bularak Ovaören'in Anadolu ve Nevşehir'in tarihçisine ışık tutmuş olacağız. Ovaören kazılarını tamamlamamızla birlikte bölgede yeni bir turizm alanını da ortaya çıkarmış olacağız" diye konuştu.

NEVŞEHİR-OVAÖREN HAKKINDA

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören beldesinde Prof. Dr. Yücel Şenyurt başkanlığında 2007 yılında kazılara başlanmış olup kazılar hala devam etmektedir. Kalkolitik Çağ'dan Demir Çağı sonuna kadar kesintisiz bir yerleşime sahne olan Ovaören, ticaret yollarının kesişme noktasında yer alması sebebiyle Anadolu içinde oldukça önemli bir jeopolitik konuma sahip. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gazi Üniversitesi Nevşehir Şenyurt Ovaören Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title