Osmangazi Üniversitesi'nde Enerji Tartışıldı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Enerji Verimliliği Kulübü tarafından 2. Eskişehir Enerji ve Çevre Konferansı düzenlendi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Enerji Verimliliği Kulübü tarafından 2. Eskişehir Enerji ve Çevre Konferansı düzenlendi. Burada konuşan ESOGÜ öğretim üyeliğinden istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi'nden Eskişehir milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Haydar Aras, "Enerjide Çözüm, Enerjide Kooperatifler" konusunu ele alarak ülkemizde enerji krizinin olmadığını, ancak enerjiyi yönetememe krizinin olduğunu öne sürdü.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Enerji Verimliliği Kulübü başkanı Şule Yıldız, enerji verimliliği hakkında farkındalık oluşturmak, doğa ve çevrenin verimli kullanılmasını misyon edinen öğrenciler tarafından 2011 yılında Prof. Dr. Berrin Erbay danışmanlığında kurulan kulübün iki yıldır aktif olarak çalıştığını kaydetti. Yıldız, "Kulüp olarak teknik geziler düzenlemekte, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı projeler üretip aynı zamanda sosyal faaliyetlerde düzenlemekteyiz. Enerji Verimliliği Kulübü olarak çevreyi korumak ve enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını savunmaktayız. Enerji verimliliğinin önemini vurgulamak ve çevre bilincini arttırmak amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Eskişehir Enerji ve Çevre Konferansı'nda özveri ile çalıştığımız kulüp arkadaşlarım adına hepinize enerji verimli saatler geçirmenizi dilerim" dedi.
"EKOLOJİK KRİZİN TEK SORUMLUSU AŞIRI TÜKETİM TOPLUMLARIDIR"
TEMO Eskişehir İl Temsilcisi Halil Güngör ise, sadece insanlara değil, tüm canlı ve cansız doğal yaratıklara zarar veren olaylara "İnsanlığın Ekolojik Sorunları" denildiğini aktardı. Güngör, "Ekonomik, sosyal, politik ve çevresel nitelikli olan bu sorunların başlıcaları açlık, susuzluk, mekan bunalımı, aşırı nüfus atışı, enerji krizi, çevre kirlenmesi ve tahribi, küresel iklim değişimi gibi süreçlerdir. Çevrenin vahşice tahribinin ve bunun sonunda otaya çıkan ekolojik krizin tek sorumlusu aşırı tüketim toplumlarıdır. Bu toplular hava, su ve toprakta meydana getirdikleri kirletme ve ekolojik dengesizliklerle, sonuçları büyük afetler halinde ortaya çıkan iklim değişikliklerine neden olmuşlardır. Bunu yaratan sanayileşmiş zengin ülkelerin aşırı tüketimi, bu zenginliğin göstergesi haline gelmiştir" diye konuştu.
PROF. ARAS: "ÇÖZÜM ENERJİ KOOPERATİFLERİDİR"
Konferansta "Enerjide Çözüm, enerjide kooperatifler" konusunu işleyen Prof. Dr. Haydar Aras da, dünyanın insanların yuvası olmaya devam edecekse bu amaca ancak sürdürülebilir bir alt yapı hazırlayarak destek olmasından geçtiğini söyledi. "Günü kurtarmak yerine, yarın için pozitif değerler katan çalışmalar yapmak" sürdürülebilirlik için atılan bir adım olduğunu vurgulayan CHP Eskişehir milletvekili aday adayı Prof. Dr. Haydar Aras, "Sürdürülebilirliği sağlayabilmemiz için öncelikle; yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üreten sistemlerin arz kaynakları içindeki payının arttırılması ve enerji verimliliğine önem vermemiz gerekmektedir. Almanya'nın iklimi ve almış olduğu güneş enerjisi miktarı, Karadeniz bölgesi ile benzerlik göstermesine rağmen, yenilenebilir enerjisinden elektrik üretimi yapan sektörün büyüklüğü 18 milyar Euro'ya ulaşmış ve 350 bin kişiye iş imkanı oluşturmuştur. Ayrıca İspanya ve ABD'ye güneş teknolojisi ihraç ediyor. Biz ise 1 kWh enerji üretmek için 638 gram karbondioksiti deşarj etmeye devam ediyoruz. Potansiyel tüm kullanıcılara, medya ve kamu kurumları ile siyasetçilere eğitim verilmeli; ülkemizin en temel problemi olan eğitim eksikliği ve bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma hevesinden geçmektedir. Maalesef güneş enerjisi sektörü için de bu durum geçerlidir. kWh ile kW arasındaki farkı bilmeyen enerji muhabirleri, 1 megabyte güneş santrali kurmak isteyen yatırımcı ile, 2005 yılının rakamlarını referans alarak "Güneş enerjisi çok pahalı" diyen siyasetçi sektörün gelişmesine engel olmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde kooperatifler, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini teşvik etmek amacıyla sağlanan destekler sayesinde, dünya temiz enerji üretimine katkı sağlamaktadır. Özellikle 70'li yıllarda yaşanan petrol krizi ve sonrasında enerji politikalarında yaşanan değişimler, insan varlığı için tehdit oluşturmaya başlayan çevre sorunları ve buna paralel olarak artan enerji fiyatları, çevreye duyarlı vatandaşları bir araya getirerek yenilenebilir enerji alanında kooperatifleşmelerini sağlamıştır. Ülkemizde de acilen enerji kooperatifleri kurularak kamunun üzerindeki yükün azaltılmasından başka çare kalmamıştır" şeklinde konuştu.
ÇEŞİTLİ ÜNİVERSİTELERDEN BİLİM ADAMLARI ENERJİYİ ANLATTI
Konferansa katılan Gebze Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bülent Keskinler, " Türkiye'de Enerji Üretiminin Mevcut Durumu", Anadolu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cengiz Türe, "Şehirlerin İtibarı için küçük Karbon Ayak izi", Arçelik Aş. Enerji ve Çevre Sorumlusu Tuğrul Kodaz, "Sanayide Enerji Verimliliği ve Yönetimi", Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden Alper Kerem, "Rüzgar Enerjisi ve Burdur ili rüzgar enerjisi araştırması", Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta, "Enerji Etkin Binalar", Enerji verimliliği Derneği'nden Prof. Dr. Hikmet Karakoç ve Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nden Burhan Güldibi, "Enerji Verimliliği ve Teşvikleri", Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nden Mustafa Erkeç, "Dünyada ve ülkemizde Yenilebilir Enerjiye Genel Bakış" ve GE Enerji Hizmetleri Türkiye ve İsrail Direktörü Yavuz Aydın, "Enerji verimliliği için toplu konutların ve binaların ısıtma ve soğutmalarında kojenerasyon Trijenerasyon Uygulamaları" konularını irdeledi.
Öte yandan, Konuşmacılara Enerji Verimliliği Kulübü tarafından plaket ve birer fidan verildi. - ESKİŞEHİR