Osmangazi'ye Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülü
Osmangazi Belediyesi’nin tarihi İnkaya çınarı çevresinde yaptığı düzenleme çalışmaları Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası tarafından ödüle layık görüldü.
Osmangazi Belediyesi'nin tarihi İnkaya çınarı çevresinde yaptığı düzenleme çalışmaları Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası tarafından ödüle layık görüldü.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri sahiplerini buldu. Osmangazi Belediyesi'nin 600 yıllık tarihi İnkaya çınarının çevresi ile İnkaya köyünün yollarının yenilenmesi için hazırladığı proje ödüle layık görüldü. Osmangazi Belediyesi'nce Anadolu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Çabuk, Ankara Üniversitesi'nden Prof Dr. Halim Perçin, Prof. Dr. Şükran Şahin, Yrd. Doç. Dr. Ekrem Kurum, Elif Namal, ve Yard. Doç. Dr. Saye Nihan Çabuk tarafından hazırlanan proje uygulanmış proje kategorisinde iki ödülden birini aldı.
Bursa'nın tarihi mirasını korumak ve yaşatmak için çalışmalarını sürdüren Osmangazi Belediyesi, 'İnkaya Kentsel Sit Alanı Köy İçi Yerleşim Alanı ve Ticaret Merkezi Peyzaj Tasarım Projesi' kapsamında 600 yıllık çınarın çevresini baştan sona yeniledi. Tarihi çınarın da içinde yer aldığı İnkaya Meydanı'nın zemini bölgenin tarihi dokusunu ortaya çıkartacak şekilde düzenlendi. Çınarın altındaki alan, çınarın suyu rahatlıkla emebilmesi için geçirgen özelliğe sahip özel taşlarla kaplandı. Ziyaretçilere Uludağ'ın eşsiz suyundan tatma imkanı sunan bir de çeşme yapıldı. Doğal su kaynağının meydana girişi ile suyun aktığı kanalları yenilendi. Köylülerin el işlerini ve tarla mahsullerini sattıkları tezgahların yerine yenileri konuldu. Araç ve yaya trafiğinin olduğu tüm yolları yenilendi.
Osmangazi Belediyesi olarak, tarihi mirasa sahip çıkmak için bir çok örnek çalışmaya imza attıklarını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Osmangazi'de hayata geçirdiğimiz bir çok projemiz çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından ödüllere layık görüldü. Bu da bizlere ne kadar isabetli işler yaptığımızı gösteriyor. Yaptığımız çalışmalarla yeniden hayat bulan tarihi mekanlar yaşayan birer merkez oldu. Tophane sırtlarında Bursa'yı süsleyen Sümbüllü Bahçe Konağı ve Surüstü Konağı, Orhan Gazi'den günümüze gelen Nilüfer Köylü Pazarı, ticaretin kalbi hanlar bölgesi, Ertaş-Bakırcılar Çarşısı başta olmak üzere tarihin izini taşıyan her yere elimiz değdi. Tarihi İnkaya çınarı çevresine yaptığımız yenileme çalışmaları ile de bölgeyi Bursa'ya yakışan bir hale dönüştürdük. Yaptığımız bu çalışmaların ödüle layık görülmesi ise bizi son derece memnun etti" dedi. - BURSA