Haberler

Otizm Dostu Gaziantep'te "Otizm" Semineri

Abone Ol

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Tohum Otizm Vakfı tarafından aileler, doktorlar ve öğretmenlere yönelik “otizm yol hikayem” ve “okul öncesi kaynaştırma eğitimleri” semineri düzenlendi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Tohum Otizm Vakfı tarafından aileler, doktorlar ve öğretmenlere yönelik "otizm yol hikayem" ve "okul öncesi kaynaştırma eğitimleri" semineri düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tohum Otizm Vakfı işbirliğiyle düzenlenen eğitim ve seminerlerin dördüncüsü, Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, seminerde yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan terör olaylarını lanetleyerek, şehitlere Allah'tan rahmet diledi. Çelebi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde başlattığı ve oluşumuna öncülük ettiği, Ulusal Otizm Eylem Planı kapsamındaki "Otizm Dostu Şehir: Gaziantep" projesinin kentte uygulamaya alındığını söyledi. Türkiye'de ilk defa uygulamaya konan projede, pilot il olarak seçilen Gaziantep'in bu konuda öncülük edeceğini ve diğer illere de örnek olacağını belirten Çelebi, "Engelli sorunu bütün toplumların sorunu ve sorumluluğudur. Ancak engelli gruplar arasında otizm çocuklarımızın engel durumu diğer engellilerden farklıdır. Bir takım engelliler tedaviyle, ortez, protezle benzeri yapılarla gideriliyor, ancak otizmli çocuklarımızın durumu böyle değildir. Otizm bulaşıcı bir hastalık değildir, öncelikle bunun herkes tarafından bilinmesi gerekiyor. Otizm 3 yaş öncesi tespitini yaptığınız takdirde, özel eğitim anlamında desteklediğiniz takdirde diğer bireyler kadar güçlü olmasalar da kendilerini idare edecek, kendi yüklerini kendi taşıyacak ve ailelerine yük olmayacak kadar bu bireylerimizin rahatlıkla toplum içerisinde kendi ihtiyaçlarını karşılayıp, eğitim durumuna geleceklerdir. 'Otizm Dostu Şehir' olmak amacıyla çıktığımız bu yolda, otizm konusunda toplumsal bir duyarlılık sağlamanın hızlı ve etkin çözümler üretebilmek için çok önemli olduğunu biliyor, Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin'in destekleri ile bu konuda hep beraber el ele vererek önümüzdeki engelleri aşacağımıza yürekten inanıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'DE HER 10 KİŞİDEN BİR KİŞİ OTİZMİ BİLİYOR"

Bilim adamlarının 100 kişiden bir kişinin otizm olduğunu ve erkek çocuklarının kızlara göre 3 kat daha fazla olabileceğini tespit ettiklerini aktaran Çelebi, otizmi "cevhere" benzeterek, doğru işlendiği takdirde güzel sonuçlar alınacağını kaydetti. Otizmli çocukların ailelerin ilgilendiği kadar bir şeyler alacağını ifade eden Çelebi, öğretmenlere seslenerek, işlerinin zor olduğunu, ancak çocukların doğru eğitildiğinde onların topluma kazandırılacağına dikkati çekti. Çelebi, projenin, otizm konusunda farkındalık oluşturarak, yerel aktörlerin kapasitesini geliştirmek, ulusal otizm eylem planı taslağının Gaziantep'te ölçeklendirilerek, ailelere, eğitmenlere, sağlık personeli ile vatandaşlara yönelik farkındalığın hedeflediğini belirtti. Konuşmaların ardından Tohum Otizm Vakfı Kurucusu ve Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin, katılımcılarak, otizm yol hikayem kapsamında, vakfın kuruluş aşamasını anlattı. İkiz çocuklarından bir tanesinin de otizm olduğunu, ancak o dönemde bu hastalığın bilinmediği için yaşadığı zorlukları anlatan Sezgin, Türkiye'de her 10 kişiden bir kişinin otizmi bildiğini dile getirdi. Otizm noktasında eğitimcilerin yetersiz olduğunu dile getiren Sezgin, vakıf olarak eğitim ve seminerlerle otizm konusunda aileleri, eğitimcileri, sağlıkçıları ve halkı bilgilendirmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Öte yandan eğitim, Sürekli Eğitim Birimi Koordinatörü Deniz Yılmaz'ın Türkiye'de kaynaştırma ve başarılı kaynaştırma konulu sunumuyla sona erdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Fatma Şahin Türkiye Çelebi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title