Öykam'dan İmam Birgivi Külliyatına Önemli Katkı
Kayaköy İlkokulu öğretmeni Tekin Açıkel, Ali Sadri Konevi’nin İmam Birgivi Vasiyetnamesi’ne yaptığı şerhi derleyerek Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM) Yayınlarından okuyucunun ilgisine sundu.
Kayaköy İlkokulu öğretmeni Tekin Açıkel, Ali Sadri Konevi'nin İmam Birgivi Vasiyetnamesi'ne yaptığı şerhi derleyerek Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM) Yayınlarından okuyucunun ilgisine sundu.
Risale-i Birgivi adıyla da bilinen "Vasiyetname" kitabının İmam Birgivi'nin itikat, ibadet ve ahlaka dair herkesin bilmesi gereken bilgileri, güvenilir kaynaklara dayanarak 1562 yılında tamamladığı Türkçe olarak yazdığı bir ilmihal kitabı olduğunu belirten Açıkel, "Çalışmamızda Vasiyetname adlı eserin, Ali Sadri Konevi tarafından gerçekleştirilmiş şerhinin bugünkü Türkçe'ye kazandırılmış şekli yer almaktadır" dedi.
"Kendisinden yaklaşık 200 yıl sonra yaşayan ve kaynaklardan 1702 yılında vefat ettiğini öğrendiğimiz Ali Sadri Konevi, Hanefi fıkhının büyük alimlerinden olup, tasavvuf ile ilgilenmiş ayrıca Birgivi'nin Vasiyetname dışında Tarikat-ı Muhammediye adlı eserlerini de şerh etmiş bir alimdir" diyen Açıkel, çalışma ile ilgili verdiği bilgide şunları söyledi:
"Kitabın giriş bölümünde Birgivi ve eserleri hakkında geniş ve ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir. ÖYKAM'ın yazmalar bölümünde 1744 envanter numarasıyla kayıtlı olan yazma eserin orijinal tıpkı basımı da yer almaktadır. 'ÖYKAM NÜSHASI' olarak isimlendirdiğimiz bu yazma eser, Nesih ve harekeli bir hatta sahiptir. Eserin son sayfasındaki tarihten, 1750 yılında tamamlandığı anlaşılmaktadır. Eser, oldukça hacimli olup toplam 470 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın yayıma hazırlanış sırasında bundan başka Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı kütüphanelerde yer alan dört ayrı nüshadan da faydalanılarak eksiklikleri giderilmiştir"
ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber de çalışma ile ilgili verdiği bilgide şunları söyledi: "Eser, daha önce derli toplu şekilde kitaplaştırılmamış, çeşitli üniversitelerin bünyesinde bölüm bölüm çalışılmıştı. Kitap iki yıl gibi uzun bir zaman zarfında büyük bir titizlikle hazırlanmış ve 2014 Ocak ayında ÖYKAM yayınları arasında 8. kitap olarak basılmıştır. Bu eserin öne çıkan en büyük özelliği de Vasiyetname adlı eserin bu çapta daha önce hiç çalışılmamış olmasıdır.
Tamamladığımız çalışma üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla; Birgivi'nin hayatı, eserleri ve ilmi şahsiyetinin anlatıldığı sunuş bölümü, ardından metnin transkripsiyonu ve son olarak tıpkıbasımıyla birlikte toplam 450 sayfadan oluşmaktadır.
Birgivi çağdaşı ve öncesine dayanan 34 adet İslam alimini ve kitaplarını kendi kitabında kaynak olarak göstermiştir. Bunlardan sadece birkaçını sıralamak gerekirse; Abdullah El Taftazani ve Şerhül Akaid, Abdulaziz el Fergani ve Kad Han, Şeyhül İslam İmam Burhaneddin el-Mergınani ve el-Hidaye ve Abdullah et-Tai b. Malik ve el-Hülasa adlı eserleridir.
Bu eseri hazırlamamızın en önemli sebebi İman Birgivi'nin başta bölgemizin bir zenginliği olmasıdır. Bu nedenle bölgeye gelen ziyaretçilerin Birgivi ve eserleri hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmıştır" - İZMİR