Haberler

Özdemir, Kurbanlık Alımlarında Vatandaşları Uyardı

Abone Ol

Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilmesi gereken hususlarda vatandaşlara uyarılarda bulunarak “Vatandaşlarımız, sağlık raporu olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf ve gebe olan, yeni doğum yapmış olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan ve hastalık belirtisi gösteren hayvanları kurbanlık olarak almasınlar” dedi.

Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilmesi gereken hususlarda vatandaşlara uyarılarda bulunarak "Vatandaşlarımız, sağlık raporu olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf ve gebe olan, yeni doğum yapmış olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan ve hastalık belirtisi gösteren hayvanları kurbanlık olarak almasınlar" dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan sağlığı ve insan sağlığı açıdan dikkat edilmesi gereken hususlar, kurban kesim yerleri ve daha birçok konuda vatandaşlara uyarılarda bulunan Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, Kurban Bayramında yoğun hayvan nakilleri ve büyük miktarlarda hayvan kesimlerinin yapılmasının hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük riskler taşıdığını söyledi.

Gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmaması ve hayvan sahipleri ve kurban kesenlerin gerekli önlemleri almaması halinde insan ve hayvan sağlığı açısından büyük tehlikeler ortaya çıktığını ifade eden Özdemir, "Bu nedenle Veteriner Hekimler Odası olarak her yıl yetkililere, hayvan sahiplerine ve kurban kesecek vatandaşlarımıza kurbanlık nakli seçimi, kesimi sırasında ve kesim sonrasında insan ve hayvan sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken hususlar, çevre kirlenmesi ve hayvan refahı konularında alınması gereken tedbirler ve etlerin muhafazası için gerekli bilgilendirmenin yapılmasını önemli ve gerekli görüyoruz" şeklinde konuştu.

Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanların bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini artırdığını ve bu hayvanlardan elde edilen etlerin insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturduğunu kaydeden Özdemir, "Kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılması, meydanlarda bekletilmesi, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde ve balkonlarda tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde bekletilmeleri tehlikenin boyutunu daha da artırmaktadır. Bu nedenle Kurban kesimlerini veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartlarının sağladığı mezbaha veya belediyelerin kurduğu kurban kesim yerlerinde yapılması en güvenli yoldur" dedi.

Hayvanlardan insanlara bulaşabilen 200 den fazla zoonos karakterli hastalık bulunduğunu dile getiren Özdemir, "Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 30 oranında artmaktadır. Bu nedenle hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için öncelikle hastalıkların hayvanlarda kontrol altına alınması gerekir" ifadelerini kullandı.

Kurban bayramı dolayısıyla hayvan hastalıklarının yayılma riskinin de çok daha fazla artığına dikkat çeken Özdemir, hastalıkların yayılmasının önlenmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl bir dizi önlemleri içeren Hayvan Hareketleri Genelgesinin yayımlandığını kaydederek "Bu genelge hükümlerinin uygulanması hastalıkların yayılmasını önlemek açısından önemlidir. Kurbanlık sevki yapacak yetiştiricilerimizin Bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerine giderek Veteriner Sağlık Raporu almaları, araçların dezenfeksiyonu yaptırmaları ve genelge hükümleri doğrultusunda sevklerini yapmaları hayvan refahı ve sağlığının korunması açısından gerekli ve zorunludur" ifadelerine yer verdi.

Kurbanlık alım-satım yerleri hakkında da bilgiler veren Özdemir, "Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarı ve panayırları ile hayvan borsalarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonunca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerde alınıp satılacaktır. Bu gibi yerlerde kulak testi ve pasaportu olmayan sığır cinsi hayvanların alınmaları ve satılmaları yasaktır" şeklinde konuştu.

Özdemir, son olarak kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilmesi gereken hususlarda vatandaşlara uyarılarda bulunarak, "Veteriner Sağlık raporu olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaport bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, hastalık belirtisi gösteren, yani yüksek ateşinin olması, tüylerinin karışık ve mat olması, bakışlarının ve dış görünümünün cansız olması, kulaklarını düşük olması, pis kokulu, ishal ve burun akıntısının olması, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olması ve son olarak vücudun herhangi bir yerinde şişliklerin olması hastalık belirtisi olarak kabul edilir. Bu tür hayvanların kurbanlık olarak alınmaması gerekir" diye konuştu. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ertuğrul Özdemir Kurban Bayramı Malatya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title