Haberler

Özel Başkent Lisesinde "Kadına Şiddet " Paneli

Abone Ol

Başkent Üniversitesi Adana Özel Başkent Lisesi tarafından, "Kadına Şiddet Nasıl Önlenir?" konulu panel düzenlendi.

Başkent Üniversitesi Adana Özel Başkent Lisesi tarafından, "Kadına Şiddet Nasıl Önlenir?" konulu panel düzenlendi.

Başkent Okulları Tiyatro Salonu'ndaki panele; Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden Sosyolog Cemile Palta, Çocuk Psikiyatristi Doç. Dr. Gonca Gül Çelik ile Özel Başkent Fen Lisesi 11. sınıf öğrencileri Ozan Karacalıoğlu ve Melis Pekmezci konuşmacı olarak katıldı. İstiklal Marşı'nın okunması ve açılış seremonisinin ardından, oturum başkanlığını Özel Başkent Lisesi Edebiyat Öğretmeni Mustafa Güneri'nin yaptığı panele geçildi.

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık,Türk yargı sisteminin,kadına yönelik şiddet eylemleriyle ilgili davaları yorumlama konusunda daha caydırıcı bir tutum sergilemesi gerektiğini belirterek,yaşam hakkı elinden alınmış kadınların davalarında iyi hal veya haksız tahrik indiriminin asla uygulanmaması gerektiğini söyledi.

"İYİ HAL İNDİRİMİ ASLA OLMAMALI"

Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, konuşmasında, şiddet uygulayan erkeklerin iyi hal indiriminden yararlandırılmasına tepki göstererek, şöyle devam etti:

"Ülkemiz, kadına yönelik şiddet konusunda, acil eylem planı gerektiren bir konuma gelmiştir. Maalesef yargı sistemimiz, çok çeşitli indirim nedenlerini barındırıyor. Yaşam hakkı elinden alınmış insanların dosyalarında, iyi hal indirimi ya da haksız tahrik indirimi asla uygulanmamalı. Eşini öldürmüş erkek, mahkeme heyetinin önüne takım elbisesini giyip gelerek kendisini mağdur durumda göstermeye çalışıyor. Türkiye yargısı, özellikle kadına şiddette ve kadın cinayetleri konusunda daha kararlı ve ortak bir duruş sergilemeli."

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ"

AB'nin kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla hazırladığı İstanbul Sözleşmesi'ni Türkiye'nin 2014'te onayladığını hatırlatan Çıtırık, eğitim sistemimizde bu sözleşmenin zorunlu kıldığı, cinsiyet ayrımcılığını yok etmeye, kadın haklarını korumaya yönelik müfredat ve uygulama değişikliklerinin bir an önce yapılması ve bu sözleşmenin şartları dahilinde tüm kız çocuklarının öğrenim görmesinin sağlanması, kadınların iş hayatında da hak ettiği yeri alması gerektiğini dile getirerek "Türkiye nüfusunun yüzde 49.8'i kadın; ama kadının istihdamdaki oranı yüzde 27-30 arasında değişiyor. Dünya nüfusunun yarısı kadın ve dünyadaki üretimin yüzde 66'sını kadınlar gerçekleştiriyor. Ama gelir dağılımına baktığımızda sadece yüzde 11 pay alabiliyorlar.Dünyadaki ekonomik birikimin sadece yüzde 1'i kadınlara ait.Türkiye'de de kadını ucuz iş gücü olarak gören erkek egemen zihniyetin değişmesi gerekiyor"dedi.

"DÜNYANIN KANAYAN YARASI"

Sosyolog Cemile Palta ise, kadına yönelik şiddetin, dünyanın ve Türkiye'nin kanayan yarası olduğunu ifade etti. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi için yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Palta, "Aralarında Adana'nın da olduğu 14 ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezimiz bulunuyor. Bu proje kapsamında, şiddete maruz kalan kadınlar, kolluk kuvvetleri tarafından merkezimize getiriliyor. Burada kadın kendi isteğiyle kalıyor. Bunlar genellikle şiddet

mağduru insanlar. Burada kaldıktan sonra eğer isterlerse kadın konuk evlerine yerleştiriliyorlar" diye konuştu.

Şiddetin önlenmesinde vatandaşa da büyük görevler düştüğünü kaydeden Sosyolog Cemile Palta, kadına şiddete tanık olanların Alo 183'ü aramaları halinde, polisin hemen olay yerine geldiğini ve duruma müdahale ettiğini söyledi.

"ŞİDDET HER YERDE"

Çocuk Psikiyatristi Doç. Dr. Gonca Gül Çelik de, fiziksel şiddetin yanı sıra, kişinin kendisini egemenlik altına alınmış, zorlanmış hissettiği her türlü durumun şiddet olarak tanımlanması gerektiğini kaydetti. Çelik, "Aile içi şiddetin en büyük mağdurları kadınlar ve çocuklar. Oyunlarımızda, sokakta, kantinde, derste, sıra beklerken her yerde şiddet etkisini gösterebiliyor. Bunun için önlemler alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER DE KONUŞTU

Panele konuşmacı olarak katılan Özel Başkent Fen Lisesi öğrencisi Uğur Ozan Karacalıoğlu, televizyon izlerken, internette gezerken kadına yönelik şiddetle ilgili çok kötü olaylarla karşılaştıklarını ifade etti. Karacalıoğlu, "Biz erkek çocukları, çocukluğumuzdan itibaren daha agresif yetiştirilirken, kız çocuklarından ise itaatkar olmaları bekleniyor. Geleneksel çocuk yetiştirme tarzımızda bir hata var" dedi.

KADIN, HAYATTIR VE KORUNMALIDIR

Haber bültenlerini izlerken, neredeyse her gün kadına yönelik şiddete tanık olduklarını belirten İlayda Melis Pekmezci isimli öğrenci ise, şunları söyledi:

"Kadına yönelik şiddete verilen cezalarda artık iyi hal indirimi yapılmaması gerekiyor. Koruma talebinde bulunan kadınların ciddiye alınıp gereğinin yapılması, şiddet gören kadınların talep etmesi durumunda kimlik bilgilerinin değiştirilmesi, yeterli sayıda kadın sığınma evlerinin yapılması ve bu kadınlara iş imkanlarının sağlanması gerekiyor çünkü kadın, hayattır ve korunmalıdır."

Paneli, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Özel Başkent Okulları Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdür Dr. Esma Çalık, Başkent Üniversitesi Okul Yönetim Kurulu üyesi Dr. Turgut Noyan, veliler ve öğrenciler izledi. Panel sonunda, konuşmacılara plaket ve çiçek verildi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gonca Gül Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title