Haberler

Mutlu: "Kadının Hayata Katılması Gerektiğini Öğreterek Devam Edeceğiz"

Abone Ol

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, kadın istihdamından kadın müdürlüğüne kadar birçok alanda kadına öncelik vermeye çalıştıklarını belirterek, “Yerel yönetimler ufak ufak mücadele ederek erkeklerin anlayışını değiştirecek.

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, kadın istihdamından kadın müdürlüğüne kadar birçok alanda kadına öncelik vermeye çalıştıklarını belirterek, "Yerel yönetimler ufak ufak mücadele ederek erkeklerin anlayışını değiştirecek. Hem kadına ekonomik bakımdan küçük küçük nefes aldıracak hem de onun bir irade olduğunu, bir insan olduğunu, hayata katılması gerektiğini öğreterek devam edeceğiz" dedi.

Gerek belediye bünyesinde gerekse ilçeye sunduğu hizmetlerde kadınlara öncelik vermeyi ve pozitif ayrımcılık uygulamayı ilke haline getiren Akdeniz Belediyesi, kadın-erkek eşitliğini sağlamak için attığı adımlarla kadınlara yönelik birçok projeyi hayata geçiriyor. Bu anlamda Belediye Eş Başkanlığı dahil müdürlüklerde kadınlara yer açan Akdeniz Belediyesi, ilçede yaşayan kadınları, ekonomik özgürlüğünü elde etmiş, özgüveni yüksek bireyler haline getirmek için de kolları sıvamış durumda. Yüksel Mutlu da belediyenin kadınları ön plana çıkaran politikaları ile son yerel seçimlerde Mehmet Fazıl Türk'ün yanında Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı olarak yer alan Mersin'in tek kadın belediye başkanı olma özelliğini taşıyor.

"Kadın olmak bu ülkede başlı başına bir mesele"

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Mutlu, ilçede yaşayan kadınların sorunlarını en aza indirmek amacıyla hayata geçirdikleri ve geçirecekleri projeleri İHA muhabirine anlattı. "Kadın olmak bu ülkede başlı başına bir mesele. Kadın siyasetçi olmak çok zor, kadın belediye eş başkanı olmak hiç kolay değil" diyerek sözlerine başlayan Mutlu, bunun nedenini Türkiye'deki hem yerel siyasetin hem genel siyasetin erkek egemen olmasına bağladı. Türkiye'de kadına açık bir siyaset kapısı olmadığını iddia eden Mutlu, "Biz kadınlar bunu zorlamaya, bu profili yıkmaya çalışıyoruz. Ben şu anda Mersin'de tek kadın belediye başkanıyım. Bu zaman zaman çarpıcı oluyor. Bundan memnun olan önemli bir kesim var ama memnun olmayanlar da vardır mutlaka. Çünkü yerel yöneticilik direk halkla temas gerektirdiği için devlet denilen aygıta ulaşamıyor insanlar, en yakın siz belediyesiniz, devleti temsil ediyorsunuz, size ulaşıyor. Vatandaş gelip sizden bir şey istiyor, bu olmadığı zaman da kuşkusuz onun hedefi haline gelmiş oluyorsunuz. Bu bakımdan kadın olmak zaten zor, kadın eş başkanı olmak çok daha zor bir mesele" diye konuştu.

"Kadın istihdamından kadın müdürlüğüne kadar birçok alanda kadına öncelik vermeye çalışıyoruz"

Kadın sorununun en temel sorunlardan birisi olduğunu vurgulayan Eş Başkan Mutlu, kadın-erkek eşitliği ve adaletinin olmadığı bir ülkede demokrasinin de olamayacağının altını çizerek, "O nedenle kadın-erkek meselesi hem çok hayati bir şey hem de yerelde eş başkanlık tam da bunları kurmaya, bunlara hazırlık yapmaya bu dönem başladığımız bir iş. Kadın istihdamından kadın müdürlüğüne kadar birçok alanda kadına öncelik vermeye çalışıyoruz. Örneğin iki müdür adayı varsa biz kadın olanı tercih ediyoruz. Çünkü kadın buralara gelmeli ki, bunu ancak böyle böyle yıkabilelim" ifadelerini kullandı.

"Kadın merkeze gelemiyorsa biz mahalleye gitmeliyiz diyerek mahalle evleri kurduk"

Akdeniz Belediyesi'nin bu dönemde kadınlara yönelik yürüttüğü çalışmaları anlatan ve en önemli projelerinden birinin mahallelerde kurduğu 'Mahalle Evi' çalışması olduğuna işaret eden Mutlu, bu projenin İsveç Belediyeler Birliği'nden de ödül aldığı bilgisini verdi. "Kadın eğer merkeze gelemiyorsa biz mahalleye gitmeliyiz, mahallede kadınlara mekanlar oluşturabilmeliyiz" diyerek yola çıktıklarını ve farklı mahallelerde bugüne kadar 7 tane Mahalle Evi kurduklarını dile getiren Mutlu, "Bu projeyi, kadınlar burada gidip kendi sorunlarını tartışabilmeli, kurslarını görebilmeli, sanat etkinliklerini gerçekleştirebilmeli ama bunu yaparken sadece belediye değil, mahallenin de içinde olduğu bir yönetim projesiyle birlikte yapabilmeli diye düşündük. Mahalle Evi'nin yönetimini de mahallelilerin seçtiği o mahallede yaşayan insanlardan oluşturduk. Kendi spor karşılaşmalarına, kültür faaliyetlerine, sanat çalışmalarına ve orada ne yapılacağına mahalle evinin kendisi kapıları çalarak, toplantılar yaparak birlikte karar verdiler. Bu bakımdan biz mahalle evlerini çok önemli gördük. Katılımcı belediyecilik bakımından önemli bir örnekti bu" şeklinde konuştu.

Mahalle evlerinde önleyici, eğitici çalışmalar gerçekleştirdiklerini de ifade eden Mutlu, aynı zamanda İŞTAR Kadın Danışma Merkezi'nin hem çocuklara dönük cinsel istismar hem de kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele konusunda eğitim faaliyetleri yaptığını aktardı. Ayrıca kadınlara sağlık taramaları yaptıklarını ve sağlıkla ilgili bilgiler verdiklerini belirten Mutlu, buralarda kadınların meslek sahibi olmaları için mesleki eğitim kursları düzenlediklerini kaydetti. Mutlu, Adanalıoğlu Mahallesi'nde kadınların tarım kursu istediklerini ve o kursu da açtıklarını söyledi.

Hayata geçirdikleri bir diğer projenin ise Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) ile birlikte yürüttükleri Tekstil Atölyesi çalışması olduğunu bildiren Mutlu, bu atölyede kadınlara hem dikiş öğrettiklerini hem de pazar oluşturmaları konusunda yardım ettiklerini ve projenin halen sürdüğünü ifade etti.

"Kadın Emeğini Değerlendirme Pazarı açıyoruz"

Son günlerde kadına yönelik ekonomi çalışmalarına giriştiklerini söyleyen Mutlu, bu çerçevede Metropol İş Merkezi'nin Akdeniz Belediyesi'ne bakan kuzey bölümünde Kadın Emeğini Değerlendirme Pazarı açmak için çalışmalara başladıkları belirterek, şöyle devam etti: "Buradaki çalışmalarımız devam ediyor. Kadınlar ürettiklerini getirip orada günlük olarak satacaklar. Reçel, salça, el işi, her türlü kim ne üretiyorsa getirsin orada satsın diye yapıyoruz burayı. Belli sayıda yer olacağı için kurayla belirleyeceğiz. İlgi görürse başka yerlerde de bunu deneyeceğiz."

"Kadınlar için bostan yapacağız. Yer arama çalışmalarımız devam ediyor"

Bir başka yeni çalışmalarının da kadınlar için 'bostan' oluşturmak olduğunu dile getiren Mutlu, şu bilgileri verdi: "Yer çalışması devam ediyor. Orada 'bostan' yapacağız. Diğer büyük kentlerde 'hobi bahçeleri' deniyor, insanlar gidip o bahçelerde toprakla uğraşıp ürün yetiştiriyor. Biz hobi demeyeceğiz buna, bostan diyeceğiz. Domates, salatalık, biber ne ekiyorsa gitsin kadın orada metrekare içerisinde kendi çalışmasını yürütsün istiyoruz. Ayrıca, Park Bahçeler Müdürlüğümüz de bu sene mısır ve lavanta ekti. Bütün bu çalışmaların içinde kadın da var."

"Çalışmayan kadın da kendine zaman ayırsın diye mahallelerde kreşler açacağız"

Kadınların küçük çocuklarını bırakıp kendilerine zaman ayırabilmeleri amacıyla yeni bir proje için daha kolları sıvadıklarını vurgulayan Mutlu, "Biz şimdi mahallelerde kreş çalışması yapıyoruz. Bu yeni bir proje, Eylül'de hayata geçecek. Mahallede çalışmayan kadın da çocuğunu getirip bırakabilmeli, kendine zaman ayırabilmeli. Çocuğunu bize bıraksın, kendini yetiştirsin. Mahalle Evlerinde genç anneler, çocuklarını bakım odalarına bırakıp kendi faaliyetlerini yürütebiliyorlar" dedi.

"Kadının bir irade olduğunu, bir insan olduğunu, hayata katılması gerektiğini öğreterek devam edeceğiz"

Kadınlara yönelik çalışmaların hiç birinden en ufak bir ücret talep etmediklerine vurgu yapan Mutlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Ama benim ağırlıklı olarak önemsediğim şey şu; kadının yoksulluğunu giderme noktasında bir çaba gösterirsek kadının hem özgüveni artacaktır hem de hamaset yerine somut, elle dokunulabilir, gözle görülebilir bir çalışma yürütmüş olacağız. O nedenle bu çalışmaları kolay olmamakla birlikte belli bir olgunluğa getirdik. Kadınların toplumsallaşmaya ve hayata dair çok ciddi istekleri var. Bunları karşılamak için elimizden geleni yapıyoruz. Genel olarak kadın eş başkanlık hem kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık demek hem de buna dönük faaliyetlerimizi, hizmetlerimizi de oluştururken daha çok kadınları düşünerek gerçekleştiriyoruz. Erkeklerin anlayışı yavaş yavaş değişecek. Bunları yerel yönetimler ufak ufak mücadele ederek değiştirecek, hem kadına ekonomik bakımdan küçük küçük nefes aldıracak hem de onun bir irade olduğunu, bir insan olduğunu, hayata katılması gerektiğini öğreterek devam edeceğiz. Kolay değil ama yolumuz uzun." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Fazıl Türk Yüksel Mutlu Akdeniz Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title