Palet Yakıtı Üreten Makine Geliştirildi
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç.Dr.İsmet Çelik'in yürütücülüğünü yaptığı proje kapsamında, mobil olarak pelet yakıt üreten makine geliştirildi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. İsmet Çelik'in yürütücülüğünü yaptığı proje kapsamında, mobil olarak pelet yakıt üreten makine geliştirildi. Dünyada ilki, Amerika'da faaliyet gösteren Staffordshire Şirketi tarafından kendinden motorlu olarak geliştirilmişti. Dumlupınar Üniversitesi tarafından yapılan makine ise daha farklı ve traktörden tahrikli bir tip olarak geliştirildi. Geliştirilen makine; Tavşanlı Orman İşletme Müdürlüğünün bilgisi dahilinde, Tavşanlı Gümüşgölcük Köyü'nde Çiftçi İsmail Kahraman'ın topladığı atıklar ile test edildi ve çok başarılı sonuçlar alındı.
Tavşanlı Orman İşletme Müdürü Mehmet Erginbay makinenin çalışmasını yerinde inceleyerek, bu tip makinelerin ormanlarda yapılan kesim atıklarını, yol kenarlarındaki ve piknik alanlarındaki orman atıklarını değerlendirmede yararlı olacağını vurgulayarak bu sayede orman yangınlarının önlenmesinde fayda sağlanacağını ve yeni bir istihdam kaynağı olacağını belirtti.
Doç. Dr. İsmet Çelik yaptığı açıklamada pelet yakıt üretiminin ve kullanımının dünyada giderek yaygınlaştığını, bu yakıtın yanabilen bütün tarımsal ve orman kaynaklı atıklardan üretilebileceğini belirtti. Doç. Dr. Çelik makinenin yanabilen bütün lifli yapıya sahip ince ağaç dalı, ağaç kabuğu, kozalak, ağaç yaprağı, ot, sap, saman, diken gibi materyalleri önce öğüttüğünü ve sonra yaklaşık 100 °C sıcaklıkta presleyerek 4-8 mm çapında ve 10-15 mm boyunda silindirik peletler haline getirdiğini ifade etti. Üretilen yakıtların enerji yoğunluğunun linyit kömürüne eşit olduğunu ve en az 4400 kCal/Kg değerde olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çelik, ayrıca bu yakıtların yandıktan sonra çok az kül çıktığını, yanma veriminin yüksek olduğunu ve çevreye zarar vermediğini, ayrıca yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu belirtti.
Ülkemizin hammadde yönünden iyi durumda olduğunu ifade eden Doç. Dr. İsmet Çelik, ülkemizde bu teknolojinin yaygınlaşmasına katkı sağlamak için bu projenin gerçekleştirildiğini, hammadde yönünden daha fakir olmasına rağmen başta Amerika, Çin ve Avrupa'da bu teknolojilerin yaygın olarak kullanıldığını, Amerika'da Pelet Yakıtları Enstitüsü'nün bile kurulduğunu ve pelet yakıtları standartlarının oluşturulduğunu ve Türkiye'de de artık pelet yakıtları standardizasyonun yapılarak çiftçiler ve orman çalışanları tarafından üretilmesi gerektiğini belirtti.
Doç. Dr. İsmet Çelik projenin geliştirilmesinde başta Tavşanlı Orman İşletme Müdürü Sayın Mehmet Erginbay olmak üzere Orman Mühendisi ve Yaylacık Şefi Zeynep Aksu'nun ve Tavşanlı Orman İşletme Müdürlüğünün ve personelinin, Gümüşgölcük'de çiftçi İsmail Kahraman'ın yakın ilgi ve desteğini gördüğünü belirterek kendilerine teşekkürlerini iletti.
Proje 2013 yılı sonunda tamamlanacak olup, daha detaylı bilgi almak isteyen ilgililer ve girişimciler Doç. Dr. İsmet Çelik ile iletişim kurabilirler. - KÜTAHYA