Paşa lezzeti olan "Abdigör Köftesi" taş üstünde dövüldükten sonra sofraları süslüyor
Paşa lezzeti olan "Abdigör Köftesi" taş üstünde dövüldükten sonra sofraları süslüyor Ağrı mutfağına ait olan ve ortaya çıkış hikayesinin yanında lezzetiyle de dillerden düşmeyen Abdigör köftesi asırlardır yapılmaya devam ediyor.
Paşa lezzeti olan "Abdigör Köftesi" taş üstünde dövüldükten sonra sofraları süslüyor
AĞRI - Ağrı mutfağına ait olan ve ortaya çıkış hikayesinin yanında lezzetiyle de dillerden düşmeyen Abdigör köftesi asırlardır yapılmaya devam ediyor.
Adını İshak Paşa'nın babası Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa'dan alan ve Ağrı mutfağının başında gelen Abdigör köftesi, ortaya çıkış hikayesi ve yapım aşamasındaki zahmetinin ardından verdiği lezzetiyle asırlardır yapılmaya devam ediyor. Yaklaşık 400 yıl önce midesindeki rahatsızlık nedeniyle et yemekleri yiyemeyen Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa için aşçılarının eti yöreye ait taş üzerinde tahta tokmakla sinir ve yağları ayrılacak şekilde dövmesinin ardından Abdigör köftesi ortaya çıkıyor. Yapılışı günümüze kadar devam eden ve diyet yemeği olma özelliği taşıyan bu yemek yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Doğubayazıt ilçesinde yaşayan ve kendi imkanlarıyla açtığı küçük dükkanında yapmaya başladığı yöresel lezzetleri ile tanınan Ergül Sümeli, yemeğin ortaya çıkış hikayesini anlatarak, "Doğubayazıt'ta ilk kadın işletmeci ben oldum. Daha sonra oğlumun düğününde 3 bin adet Abdigör köftesi yaptım. Bunu yaptıktan sonra daha çok talep oldu. El lezzetim olduğu için ben yemekleri evde yapıyordum. Aşçılığı okuyan oğlum bir yer açmamı istedi. İş yeri açacağımı duyan insanlar eşime bir bayanın iş yeri açamayacağını söylediler. Eşim de yapamazsın dedi ama ben yaptım ve başardım. Tek başıma açtığım bu iş yerinde şu an 13 kişi çalışıyor." ifadelerine yer verdi.