Haberler

Peltek: "Bioenerji Tesisi İçin Arsa Vermeye Hazırız"

Abone Ol

Pamuk ve mısır saplarının ekonomiye kazandırılması kapsamında GAP İdaresi, Şanlıurfa Karaali Sera Bölgesi, Ceylanpınar, Organize Sanayi Bölgeleri'nde pamuk, mısır gibi tarımsal atıklardan elektrik enerjisi (bioenerji) üretiminin...

Pamuk ve mısır saplarının ekonomiye kazandırılması kapsamında GAP İdaresi, Şanlıurfa Karaali Sera Bölgesi, Ceylanpınar, Organize Sanayi Bölgeleri'nde pamuk, mısır gibi tarımsal atıklardan elektrik enerjisi (bioenerji) üretiminin gerçekleştirilmesi için raporlama ve fizibilite çalışmalarının 2. İstişare Toplantısı ŞUTSO'da yapıldı.

GAP ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) danışmanlarından Dr. Mustafa Tolay, pamuk, mısır gibi tarımsal atıklardan elektrik enerjisi (bioenerji) üretiminin endüstriyel tesislerde gerçekleştirilmesi için aday bölgelerde raporlama yapmak üzere geldiği Şanlıurfa'da ŞUTSO Başkanvekili Halil Peltek'le bir süre görüşerek aday bölgeler konusunda görüş alışverişinde bulundu. İlk toplantıda pilot tesis uygulamasının çalışmaları, 2. toplantıda ise endüstriyel tesis uygulaması için detaylı araştırmalar yapılıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dr. Mustafa Tolay "GAP İdaresi ile yaptığımız çalışmalarımız çerçevesinde bu bölgede yarım veya 1 megavatlık bir tesis kurulması için uygun bir potansiyel olduğunu gördük. Atıl durumda olan pamuk ve mısır atıklarının ekonomiye kazandırılması noktasında yaptığımız incelemelerde Karaali Sera Bölgesi, Ceylanpınar, Organize Sanayi Bölgelerinde uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliğini tahmin ediyoruz. 5 dönüm üzerine yapılacak olan Yarım megavatlık bir tesis için 8 – 10 bin dönümlük bir arazinin atığı yeterlidir. Ayrıca bu atıkların tonu nakliye dahil yaklaşık 40 dolara bu tesise satılabilir. Kar marjı yüksek olan bu tesisler ortalama 4 yılda kendini amorti edebilir" dedi.

ŞUTSO Başkanvekili Halil Peltek ise yaptığı değerlendirmede, "Bu bioenerji tesisinin Karaali Sera Bölgesinde yapılması için gerekli olan yatırım yeri temininde size elimizden gelen desteği sunabiliriz. İlimize katkı sağlayacağına inandığımız bu enerji tesisin yapımı için arsayı oradaki sera sahipleri olarak temin edebiliriz, hatta temin edemezsek bizzat kendi imkanlarımla o tesisi Şanlıurfa'ya kazandırmak üzere çalışacağım. Yani Sezonda yaklaşık 50- 60 Bin TL elektrik faturası ödüyoruz. Enerji'ye ödediğimiz para daha da azalacak, bunun yanı sıra bu Bioenerji tesisi Karaali Sera Bölgesi yakınlarında kurulacak olursa, hem rantabl olması hem de ihtiyaca cevap vermesi bakımından çok önemli bir tesis olarak öne çıkacaktır. Şöyle ki bu bölgede hammadde sıkıntısı da asla yaşanmaz, çünkü yüzlerce dönüm pamuk ve mısır tarlaları da bulunuyor, dolayısıyla bu bölgede kurulacak bioenerji tesisi için arsa vermeye hazırız" ifadelerine yer verdi.

Gerçekleşen ziyarette ŞUTSO Meclis Üyesi Ahmet Sambur, GAP İdaresi'nden Muhittin Sirer ve Dr. Müslüm Altun da hazır bulundu. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Birleşmiş Milletler Ceylanpınar Şanlıurfa Karaali Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title