Haberler

Polikliniklerdeki Yoğunluğu Kurdukları Tv'yle Azalttılar

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye Romatoloji Derneği tarafından hastaları bilinçlendirmek amacıyla kurulan "Romatizma TV" sayesinde polikliniklerdeki yoğunluk azaldı.

Aynı zamanda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan ve Derneğin yönetim kurulu üyesi, Romatizma TV Koordinatörü Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, hastaların doğru, bilimsel ve herhangi bir kar amacı gütmeyen bir bilgilendirme sitesine ihtiyacından hareketle, 10 ay önce "Romatizma TV" adlı internet sitesinin hayata geçirildiğini anımsattı.

Sitenin, hastalara doğru bilgi kaynağı olmak, hekime erişimi kolaylaştırmak ve hastalıklar hakkında her türlü detaylı bilgiyi sunmak için hazırlandığını anlatan Kaşifoğlu, isteyenlerin internet erişiminin olduğu her yerde kolayca siteye giriş yapabileceklerini aktardı.

Türkiye'de milyonlarca romatizma hastası olmasına rağmen toplam romatoloji hekiminin 200 civarında olduğuna dikkati çeken Kaşifoğlu, "Romatizmal hastalığı olan bireylerin doğru bilgilendirilmesi ve hekimlerle buluşabileceği ortak bir platformun sağlanması, bu alanda uzman hekim sayısının azlığı dolayısıyla önem kazandı" dedi.

Hastaların kendilerine bir tanı konulduğunda ilk olarak internetten araştırma yaptıklarına değinen Kaşifoğlu, "İnternet sitelerinde o kadar yanlış bilgiler var ki hatta bazen özellikle hastayı farklı tedavilere çekebilmek amacıyla hatalı yönlendirmeler yapılıyor. Ayrıca kişi, en kötü tecrübelerini paylaşan hastaların yaşadıklarını okuyunca, morali bozulmuş olarak bize geri geliyor. Dolayısıyla sitemiz doğru ve gerçek bilgiyle, hastanın güvenebileceği bir kaynak olması açısından çok önemli bir görev üstleniyor" diye konuştu.

-"600 hastanın sorusunu yanıtlandırdık"

Hastaların sadece mevcut başlıklar altındaki videoları izlemesinin yanı sıra soru sormasına da imkan tanıdıklarını belirten Kaşifoğlu, şunları söyledi:

"Hastaların merak ettiği soruları, en geç 1 hafta içerisinde yanıtlıyoruz. Şimdiye kadar 600 hastanın sorusunu yanıtladık. En çok merak edilen sorulara göre de hekimlerimizle video çekimleri yaparak, sitemize ekliyoruz. Romatizma TV internet sitemizi 10 ayda 100 binin üzerinde kişi ziyaret etti.. En çok 'sakat kalma', 'hastalığın tedavi edilip, edilemeyeceği' endişelerine yönelik sorulara yanıt arandı. Çünkü halk arasında 'romatizmal hastalıkların tedavi olmayacağı' diye geçmişe dayanan bir inanç var. Bu hastalığın 20 yıl önce bugünkü gibi tedavi seçeneği yoktu, kişiler sakat kalabiliyorlardı ama şimdi çok iyi ilaçlar var, başarılı bir şekilde tedavi edebiliyoruz. Sitemizde de kişilerin bu endişelerini paylaşarak, doğruları anlatıyoruz. Ayrıca hastaların öncelikli olarak merak ettikleri, 'Romatizmal hastalıklarda etkili bir tedavi yok mu?', 'Romatizmal hastalıklar körlüğe yol açar mı?', 'Yumuşak doku romatizması diye bir hastalık var mı ve belirtileri nelerdir?', 'Yaşlılarda boy kısalması neden olur? Bel ve sırt ağrıları neden olur?' gibi sorularına da cevap veriyoruz. Böylece hastalarımız bilinçleniyor, her yaşadığı ağrıyı romatizma olarak değerlendirmiyor ve Romatoloji polikliniğinin yoğunluğu da azalmış oluyor."

Siteden, aile hekimleri ve çeşitli branşlardaki hekimlerin de yararlandığını dile getiren Kaşifoğlu, diğer hastalık branşlarına da örnek olduklarını ve bir çoğunun kendi dallarında böyle bir internet sitesi oluşturmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Romatizma TV

Yaklaşık 10 ay önce açılan Romatizma TV'ye "www.romatizmatv.com" adresinden ulaşmak mümkün. Sitede, 400'den fazla soru, farklı üniversitelerde görev yapan 45 romatoloji dalındaki öğretim üyesi tarafından kısa videolar şeklinde yanıtlanıyor. Site halkın erişimine açık ve ücretsiz olarak faaliyet gösteriyor.

Uzman hekimler ve iletişim bilgileri ile hastaların sitede yer almasını istedikleri soru önerilerini iletebilecekleri bir bölümün yer aldığı sitede, hastaların bilgilenmesi için sunulan konu başlıkları ise şöyle:

"Ailevi akdeniz ateşi (FMF), ankilozan spondilit (AS), antifosfolipid sendromu (AFS), behçet hastalığı, çocukluk çağı romatizmal hastalıkları, diğer romatizmal hastalıklar, fibromiyalji (yumuşak doku romatizması), gut, kemik erimesi (osteoporoz), miyozit (kas iltihabı), osteoartrit (kireçlenme), psöriatik artrit, romatoid artrit (RA), romatolojide kullanılan ilaçlar, sistemik lupus eritematozus (SLE), sjögren sendromu, skleroderma ve raynaud sendromu, vaskülitler ."

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title