Haberler

Prof. Dr. Remzi Çetin Açıklaması

Abone Ol

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim üyesi Prof.Dr.Remzi Çetin, Dumlupınar Üniversitesi'nde, Avrupa Birliği'ne girme sürecinde Türkiye'nin konumunu anlattı.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Remzi Çetin, Dumlupınar Üniversitesi'nde, Avrupa Birliği'ne girme sürecinde Türkiye'nin konumunu anlattı.

Avrupa Birliği sürecinin ortaya çıkışı ve tarihsel gelişim süreci konusunda bilgiler veren Çetin, Türkiye'nin 1959 yılında Avrupa Birliği'ne girmek için müracaat ettiğini, 1964'de Ankara anlaşmasını imzaladığını, 1964'e kadar Avrupa Birliği'ne giriş için bir şeyler yapılmadığını, o süreçte darbe olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği'nin müktesebat anlayışının olduğunu ifaden Prof.Dr. Remzi Çetin, "Avrupa Birliği'nin müktesebat anlayışı var. 350 bin sayfa bizim çalıştığımız o dönemlerde şimdi belki 500 bin sayfadır. Hayatın her şeklini, her tarzını, her yönünü planlamışlar. Bir takım kurallara bağlamışlar. Onları kazanmamızın hiçbir mahsuru yok. Bilakis hayatımızda katmamızda çok şey kazanacağımız muhakkak. Bir kurallar manzumesi içerisinde diyorlar ki, şu şu şartları yerine getireceksiniz. Aksi halde bizin üyemiz olmazsınız. Şimdi bunu söylerken doğruyu söylüyorlar ama yaparken yanlış yapıyorlar" dedi.

Çetin, Romanya, Macaristan ve Bulgaristan gibi ülkelerin mevcut seviyelerinin Türkiye'nin seviyesinden düşük olmasına rağmen AB'ye üye kabul edilip Türkiye'nin edilmemesini eleştirdi.

Avrupa Birliği sürecinde "Bizim de kendimizi sorgulamamız lazım" diyen Prof.Dr. Remzi Çetin, Yunanistan'ın 1976 yılında Avrupa Birliği'ne tam üyelik için başvurduğunu,

o zaman Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye de davet yaparak 'Sende üye ol' diyerek Türkiye'yi tam üyeliğe davet ettiğini ancak o dönemin yöneticilerinin Avrupa Birliği'nin çağrısına icabet etmediklerini ifade eti.

Türkiye'de bazılarının

kendi çıkarlarını ülkenin çıkarlarından üstün tutan bazı zümrelerin Avrupa Birliği'ne girmeye karşı çıktıklarının altını çizen Prof.Dr.Remzi Çetin, "Avrupa Birliği'ne girersek sanayimizi baltalarlar, biz onların açık pazarı haline geliriz gibi mülahazalarla hükümeti ifsat ettiler, netice Avrupa Birliği'nin samimi çağrısına Türkiye icabet etmedi. Bu bizim için bir şansızlık, göz ardı etmemek lazım" diye konuştu.

1981'de Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne tam üye olduğunu belirten Prof.Dr.Remzi Çetin, "1981'de Yunanistan Avrupa Birliği'ne tam üye oldu. Onlar yine de ısrar etmeye devam ettiler, gecikmeli de olsa müracaatınızı yapın dediler. 1980'de biliyorsunuz içimizdeki bir tayfa ihtilal yaptı. 1980 darbesiyle insan hakları askıya alındı. Başta insan hakları olmak üzere evrensel haklar bir tarafa bırakıldı. Adamlar asıldı. Birlik Türkiye ile olan bütün münasebetlerini 1980 darbesinden sonra dondurdu" ifadelerini kullandı.

Konferansın ardından Rektör Prof.Dr.Ahmet Karaaslan, Prof.Dr.Remzi Çetin'e verdiği konferanstan dolayı teşekkür ederek günün anısına anı tabağı hediye etti.

(EFE)

23.05.2013 17: 41: 29

TSI

NNNN - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Selçuk Üniversitesi Avrupa Birliği Remzi Çetin Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title