Haberler

Prof. Dr. Yücel, Su Kaynakları Kurulunun Oluşturulmasını İstedi

Abone Ol

Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği’nde basın açıklaması yapan Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Yücel, mevcut su kaynaklarının plansız kullanımının su açığının her geçen gün artmasına neden olduğunu öne sürdü.

Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği'nde basın açıklaması yapan Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Yücel, mevcut su kaynaklarının plansız kullanımının su açığının her geçen gün artmasına neden olduğunu öne sürdü.

Su kaynaklarını koruma stratejik eylem planı hazırlanması gereğini vurgulayan Prof. Dr. Yücel, "İlgili kurumlar, üniversitelerden uzmanlar, ilgili dernekler ve bölge halkı temsilcilerinden oluşan su kaynakları kurulu oluşturulmalıdır. Debisine bakılmadan Eskişehir çevresinde var olan tüm su kaynakları tespit edilmeli, su kaynaklarını tehdit eden olası riskler belirlenerek koruma stratejileri geliştirilmeli, su kaynaklarının hangi amaçla ne miktarda ve nasıl kullanılacağına dair stratejik eylem planı yapılmalı, yapılan bu planlar belli aralıklarla gözden geçirilerek değişen ihtiyaçlara göre revize edilmelidir" dedi.

Bunlar yapılmadığı sürece sorunların büyüyerek devam edeceğini belirten Prof. Dr. Yücel, "Önce Gürleyik çayına HES yapılmak istendi, köylünün direnmesi sonucu bundan vazgeçildi, şimdi de çayın suları kapalı bir sisteme alınmak isteniyor. Bunlardan hangisi doğru, buna kim nasıl karar verecek? Bana göre ikisi de yanlış, Gürleyik Çayı'nın doğal halinde kalması ekosistemin sürekliliği açısından en doğru seçenektir" diyerek, Gürleyik Çayı'nın başına gelenleri örnek olarak gösterdi.

Suyun yaşam sıvısı olduğunu ve canlılığın temelini oluşturduğunu da anlatan Yücel, şöyle konuştu:

"Su yoksa hayat da yoktur. Bu nedenle su ekosistemlerinin korunması ve yönetimi, canlılığın ve hayatın korunması ve yönetimi anlamına gelir. Su kaynakları günümüzde çok sayıda ve çok çeşitli etkenlerin tehdidi altındadır. Bu tehditler arasında; aşırı tüketim, kirlilik, tarım, ormancılık, iklim değişikliği, habitatların bozulması gibi çeşitli faktörler sayılabilir. Ancak su kaynaklarını tehdit eden en büyük etken, bilgi eksikliğidir. İlköğretimden başlayarak tatlı su kaynaklarının öneminin çok iyi bir şekilde anlatılması canlılığın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title