Ramazan Kolisine "Kavun-karpuz" da Koyun Önerisi
OMÜ Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, vücudun sıvı ihtiyacının arttığı ramazan ayında ihtiyaç sahibi aileler için hazırlanan yardım kolilerine kuru bakliyat ve tahıllı gıdaların yanı sıra kavun ve karpuz gibi meyvelerin de konulmasını önerdi Özenoğlu: "Sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla hafif ve sulu besinler tüketilmelidir.
FATMA KALAY - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, vücudun sıvı ihtiyacının arttığı ramazan ayında ihtiyaç sahibi aileler için hazırlanan yardım kolilerine kuru bakliyat ve tahıllı gıdaların yanı sıra kavun ve karpuz gibi meyvelerin de konulmasını önerdi.
Özenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda tam tahıllı gıdalarla geçirilen öğünlerin kişiyi zinde ve tok tuttuğunu söyledi.
Enerjinin yavaş ve dengeli şekilde vücutta kullanılmasını sağlayan tahılların sağlık açısından birçok yararı olduğunu vurgulayan Özenoğlu, ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesinin beslenmeyi daha da önemli hale getirdiğini belirterek, "Öğün sayısı ve sıvı tüketimin azalmasının yanı sıra hareket kapasitesi de azaldığı için sıklıkla kabızlık sorunu görülmektedir. Tam tahılların tüketilmesi ve sıvı alımının artırılması, bu sorunun önlenmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, sofralardan bulgur, baklagiller eksik edilmemeli, beyaz unla yapılan pideler yerine tam undan yapılan pide ve ekmek çeşitleri tercih edilmelidir" diye konuştu.
Ramazan ayında öğünlerde yemek miktarının ve besin çeşitliliğinin değiştiğini anlatan Özenoğlu, "İftar ve sahur sofralarını, kişiyi gün boyu tok tutacak ve sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak gerekir. Tok tutacak besin grupları, sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır. Sebze, meyve, kuru baklagiller, tahıllar, esmer ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerdir" dedi.
Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için yoğurdun her sofrada bulanması gerektiğini anlatan Özenoğlu, yoğurdun bağırsak sağlığının korunmasına destek verdiğini söyledi.
Yardım kolisi hazırlayanlara öneriler
Özenoğlu, sıcak havada vücudun sıvı ihtiyacının arttığını, yeterince sıvı tüketilmediğinde çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla hafif ve sulu besinler tüketilmelidir. Günlük su ihtiyacı diğer dönemlere göre artan terleme nedeniyle yaklaşık 2 katına yani 2,5-3 litreye ulaşır. Bu ayda, özellikle yardım kolisi hazırlayanlar kuru bakliyat ve tahılların yanı sıra karpuz ve kavun gibi sulu yiyecekleri yardım paketine koyarak, ihtiyaç sahibi kişinin de rahat bir ramazan ayı geçirmesini sağlayabilir. Öte yandan yine yardım kolisinde sebzeye de yer verilmesi önemli olacaktır."
Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla beraber sodyum, potasyum gibi minerallerin atıldığını dile getiren Özenoğlu, bu durumun halsizlik, nabız zayıflığı, bilinç bulanıklığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına yol açtığını ifade ederek, vücut direncini arttırmak, vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için sebze, meyve gibi antioksidan içerikli yiyeceklerin sıklıkla tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. - Samsun