Haberler

Rekabet Hukuku Konulu Seminer Düzenlendi

Abone Ol

Rekabet Kurumu ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Rekabet Hukuku Semineri düzenlendi.

Rekabet Kurumu ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Rekabet Hukuku Semineri düzenlendi.

TSO Meclis salonunda gerçekleştirilen seminere Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ile TSO üyeleri ve KOBİ temsilcileri katıldı.

Seminer öncesi kısa bir konuşma yapan MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, rekabetin ticarette önemli bir yerinin olduğunu ifade ederek rekabetin içeriğinin iyi anlaşılması gerektiğini belirtti. Rekabette sadece kurumların değil toplumun da meselesi olduğunu ifade eden Erkoç, "Özellikle sağlıklı bir rekabet ortamının tesisi ve işleyişinin tek yolunun para cezası verilmesi olmadığı bilincindeyiz" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Rekabet Kurumu Başkanı Prof.Dr. Ömer Torlak ise "Rekabetçilik, rekabet etmek, rekabette önde olmak, rakiplerle baş etmek, haksız rekabetle karşı karşıya kalmak, piyasada kuralına göre oynamak gibi çok sayıda ifade, günlük hayatın hemen her anında duyduğumuz ve karşı karşıya kaldığımız gerçeklikler aslında. İşletmeler piyasada var olmak, yeni pazarlara girmek ve rakiplerine üstünlük sağlamanın çabasını veriyor. Önemli olan rekabet ortamının tesis edilmesi, rakipler arasında haksızlığa sebep olacak şartların gözetilmesi ve engellenmesidir. Bir diğer deyişle, rekabet şartlarının sağlıklı bir şekilde işlemesi için çaba sarf edilmesi, hayatın her alanındaki rekabet için olduğu gibi özellikle piyasalar için olmazsa olmazdır" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajında Türkiye'nin AVM'ler konusunda treni kaçırdığını söyleminin bazı kesimlerce yanlış anlaşıldığını belirten Torlak, "Söylemek istediğim şu. Evet AVM'ler aslında gelişmiş ülke örneklerinde olduğu gibi biraz daha şehir merkezi dışında, açılış kapanış saatleri yine küçük esnafı biraz daha korumaya yönelik düzenlemeler ile yapılabilir. Hala bu şans var ama fiziki konumlandırması itibariyle maalesef tren kaçtı bu anlamda. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de başta olmak üzere bütün büyükşehirlerimizde bunu görüyoruz artık şehir merkezlerinde AVM'ler yerlerini almış ve konumlanmışlar artık. Bu yatırımları yıkıp yerinden söküp şehir merkezi dışına taşıma imkanı yok bu anlamda tren kaçtı." İfadelerine yer verdi.

Rekabet Hukuku konusunda da bilgiler veren Torlak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Başarılı bir rekabet hukuku ve bunun başarıyla uygulanması sonucunda rekabetçi bir piyasa sistemi oluşur, rekabetçi piyasa sistemi ise nihayetinde toplumsal refah artışı sağlar. Ülkemizde de Rekabet Kurumu bu amaçlar gözetilerek 19 yıl önce 5 Kasım 1997 tarihinde kurulmuştur. Mal ve hizmet piyasalarının serbest ve sağlıklı bir rekabet ortamı içinde oluşması ve gelişmesinin temini ile Rekabet Kanununun uygulanmasını gözetmek ve Kanunun kendisine verdiği görevleri yerine getirmek üzere teşkil edilmiş bulunan Rekabet Kurumu, kuruluşundan bugüne bu görevleri layıkıyla yerine getirme çabası içindedir. Bir hususu vurgulamak gerekir ki o da rekabet hukukunun dayanağı olan rekabet politikasının, tıpkı tüketicileri korumayı amaçlayan tüketici politikaları gibi tüketicileri refahını arttırmayı amaçladığı gerçeğidir. Rekabet politikası firmalar arası fiyat belirleme, miktar belirleme ve bölge paylaşımına ilişkin anlaşmalar, hakim durumdaki firmanın dışlayıcı ve sömürücü davranışları gibi firma davranışlarını önleyerek tüketicilerin mal ve hizmetlere geniş bir yelpazede ve en uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlamaya çalışmaktadır. Bir diğer ifade ile rekabet incelemelerimizde amacımız tüketici refahını ençoklaştırmaktır." - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasan Hüseyin Erkoç Ömer Torlak Malatya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title